Ένταση στο Μαξίμου – ΜΑΤ εναντίον ΠΟΕΔΗΝ (video – upd)

«Ούτε στη χούντα δεν συνέβαιναν αυτά» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος

0

Κλοιό γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου έχουν σχηματίσει δυνάμεις των ΜΑΤ, σε μία προσπάθεια να εμποδίσουν τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, να προσεγγίσουν, διαμαρτυρόμενοι για το καθεστώς που επικρατεί στον χώρο της Υγείας.

Αστυνομικοί, που έχουν παραταχθεί στην συμβολή των οδών Λυκείου και Στησιχόρου, απαγόρευσαν νωρίς το πρωί στα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ να πλησιάσουν το γραφείο του πρωθυπουργού, και σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε ο πρόεδρός της Μιχάλης Γιαννάκος, η αστυνομική φρουρά του πρωθυπουργού ζήτησε να εξετάσει πρώτα το πανό που είχαν μαζί τους και μετά να επιτρέψει σε ομάδα δέκα ατόμων να περάσει τον κλοιό.

«Ούτε στη χούντα δεν συνέβαιναν αυτά», τόνισε ο κύριος Γιαννάκος. Εδώ και μερικά λεπτά, ωστόσο αντιπροσωπεία 5 ατόμων, της ΠΟΕΔΗΝ, έχει μπει στο Μαξίμου, όπου και πραγματοποιείται συνάντηση.  

ΜΑΤ«Τις ψεύτικες δεσμεύσεις για την υγεία που επαναλαμβάνουν σταθερά την τελευταία διετία τα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και ιδίως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας» θέλει να υπενθυμίσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

«Δύο χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Δύο χρόνια διάλυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πανηγυρίζει στις στάχτες του ΕΣΥ. Έπιασαν το νήμα της διάλυσης από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενες Μνημονιακές κυβερνήσεις. Νοιώθουν υπερήφανοι ο κ. Τσίπρας και οι Υπουργοί Υγείας, ειδικά ο κ. Πολάκης, με αυτή την κατάσταση; Ζούμε την απόλυτη κατάρρευση των Δημόσιων Νοσοκομείων, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων. Οι πολίτες περιγράφουν την άθλια κατάσταση της Υγείας και η κυβέρνηση τους θεωρεί όλους προβοκάτορες» δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Νωρίς το πρωί, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι έχει δημιουργήσει συνθήκες «ομερτά» στο πεδίο της δημόσιας υγείας και ότι θέλει να φιμώσει τους εργαζόμενους που ασκούν κριτική για τα προβλήματα του ΕΣΥ. Πρότεινε, μάλιστα, στους επικεφαλής της Αριστοτέλους να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ομολόγων τους  στη Μεγάλη Βρετανία που δέχονται κριτική για κατάρρευση του Συστήματος Υγείας αλλά δεν το «βαφτίζουν» συκοφαντία.

ΜΑΤΤα επτά ψέματα της κυβέρνησης για την Υγεία

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το 1ο ψέμα αφορά τη δημόσια δαπάνη Υγείας. «Θα συγκλίνουμε έως τέλος του έτους 2017 τη Δημόσια Δαπάνη Υγείας με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι στο 7,5% των ΑΕΠ τους» δήλωναν ο Πρωθυπουργός, οι κκ. Χουλιαράκης, Ξανθός, Πολάκης. Με στοιχεία του ΟΟΣΑ στη χώρα μας οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας είναι 5% του ΑΕΠ. Το έτος 2017 όχι μόνο δεν αυξάνονται οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας για να συγκλίνουν με το μέσο όρο  των χωρών της Ευρώπης, αλλά μειώνονται κατά 200 εκατ. ευρώ» λέει η ΠΟΕΔΗΝ. Παραθέτει δε τους αριθμούς που αποδεικνύουν την αλήθεια: ΚΩΔ. 210 2016: 3.919.182.000 ευρώ, ΚΩΔ. 210 2017: 3.720.615.108 ευρώ.

Η αύξηση της επιχορήγησης νοσοκομείων είναι το 2ο ψέμα: «Αυξάνουμε την επιχορήγηση στα Νοσοκομεία 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις προηγούμενες Μνημονιακές κυβερνήσεις» (δηλώσεις Τσίπρα, Υπουργών Υγείας). Ωστόσο, από τον κωδικό 2325 η επιχορήγηση στα Νοσοκομεία το έτος 2017 είναι ίδια με εκείνη του έτους  2016 με ποσό επιχορήγησης 1.156.000.000ευρώ. Το έτος 2015 ήταν 1.500.000.000 ευρώ. Μειώθηκε 350.000.000 ευρώ» εξηγεί η ΠΟΕΔΗΝ.

Η άλλη δέσμευση που ουδέποτε υλοποιήθηκε αφορά τις προσλήψεις προσωπικού. Παρά τις απλόχερες υποσχέσεις για προσλήψεις πολυάριθμου προσωπικού στο ΕΣΥ, η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει πως «από τον Κωδικό 0200 «Αμοιβές Πολιτικών Υπαλλήλων (τακτικοί και ΙΔΑΧ)» προκύπτει ότι εφέτος θα γίνουν μηδενικές προσλήψεις Μόνιμου Προσωπικού. Το έτος 2016 οι Αμοιβές Πολιτικών Υπαλλήλων (τακτικοί και ΙΔΑΧ) ήταν 1.666.639.000 ευρώ και το έτος 2017 είναι 1.675.074.719 ευρώ. Ο Κωδικός 5113 ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΛΗΡΩΣΗΣ ΘΕΣΕΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ στον Προϋπολογισμό του έτους 2017 είναι 0,00 όπως και το έτος 2016 (0,00)».

Ψέματα ειπώθηκαν και για τη δωρεάν περίθαλψη οικονομικά αδυνάτων. «Θεσμοθετήσαμε, λένε Τσίπρας και Υπουργοί Υγείας, την Δωρεάν Περίθαλψη των Ανασφάλιστων. Στην πραγματικότητα  πληρώνουμε εμείς από την τσέπη μας 800.000.000 ευρώ με το ισοδύναμο μέτρο της αύξησης 2% της υγειονομικής περίθαλψης και δυστυχώς τα χρήματα δεν καταλήγουν στο ΕΣΥ. Διατίθενται για τη πληρωμή των Συντάξεων και για την επίτευξη των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων».

Το 5ο ψέμα αφορά τη δωρεάν Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη. «Οι πολίτες της χώρας με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ απολαμβάνουν όλοι μηδενός εξαιρουμένου Δωρεάν Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη» δηλώνει ο κ. Τσίπρας κατ’ επανάληψη. Αλλά δυστυχώς δεν είναι αλήθεια. Παρότι πληρώνουμε 6% εισφορά Υγείας επί των μισθών και των συντάξεων, την Πρωτοβάθμια Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη την πληρώνουμε από την τσέπη μας. Στον  κωδικό 2365 του προϋπολογισμού η επιχορήγηση για τον ΕΟΠΥΥ εφέτος μειώνεται σε 325.500.000 ευρώ, από 525.500.000 ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του έτους 2016» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.

Διάτρητη ήταν και η υπόσχεση για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. «Θα προχωρήσουμε σε νομοθετική παρέμβαση ενίσχυσης και ανάπτυξης της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης», λένε Τσίπρας και Υπουργοί Υγείας. Με τι χρήματα;» διερωτάται η ΠΟΕΔΗΝ, και δίνει την απάντηση: «Ο κωδικός 2325 του προϋπολογισμού «επιχορήγηση σε φορείς παροχής Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης» προβλέπει το έτος 2017 92.000.000 ευρώ, όσα και το έτος 2016».

Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών αποτελούν το τελευταίο ψέμα της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το πρώτο εννεάμηνο του έτους 2016, τα δημόσια νοσοκομεία οφείλουν 1,5δις ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές με αυξητική τάση το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Αναμένεται να κλείσουν 1,8δις ευρώ στο τέλος του έτους. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέλαβε 700 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές τέλους του έτους 2014 και τις αύξησε κατά 1,1δισ. ευρώ και τα παρουσιάζουν ως πρωτογενή πλεονάσματα» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πάνε περίπατο οι κόκκινες γραμμές: Προτείνουν στους δανειστές λίστα… αποδεκτών μέτρων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί σήμερα 32 κατοικίες, οικόπεδα και καταστήματα

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:Νέα μπλόκα σε όλη τη χώρα – Κλείνουν τις εθνικές οδούς οι αγρότες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here