Ελένη Παπανικολάου: «Να θεσπιστούν κίνητρα για τους Έλληνες ώστε να επιστρέψουν στη χώρα μας»

Του Χρήστου Κολώνα

0

Τη θέσπιση ειδικών κινήτρων ώστε να επιστρέψουν στη χώρα μας οι Έλληνες μετανάστες του εξωτερικού προτείνει η επιτυχημένη δικηγόρος κ. Ελένη Παπανικολάου, που εργάζεται στο Βέλγιο στην εταιρία  Dentons.

Με βαρύ βιογραφικό και αξιοζήλευτη επαγγελματική σταδιοδρομία η κ. Παπανικολάου που επέλεξε να εργάζεται εκτός της χώρας μας αλλά για τη χώρα μας συμμετέχει στην έρευνα του “mononews.gr” και παρουσιάζει τις δικές της θέσεις για το πως μπορούμε να ξαναχτίσουμε το “brand name Ελλάδα”.

Με ποιό τρόπο μπορούμε να ξαναχτίσουμε το Brand name Ελλάδα; 

  1. Πρέπει η χώρα μας να ξαναγίνει αξιόπιστη και στο εξωτερικό και σ’ αυτούς τους ίδιους πολίτες της στην Ελλάδα. Να γίνουμε μια χώρα φιλική προς τους επενδυτές και ανταγωνιστική ως προς τις υπόλοιπες χώρες. Αυτό θα γίνει με την θέσπιση νέας εξωτερικής πολιτικής ,αφού πρώτα το ανώτερο πολιτικό προσωπικό της Αθήνας μελετήσει προσεκτικά τις νέες γεωπολικοστρατηγικές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και ευρύτερα σε όλο τον κόσμο με τα νέα δίπολα Κίνας – Η.Π.Α , Γερμανίας – Ρωσίας κλπ. Για παράδειγμα οι νέες σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας και Τουρκίας – ΝΑΤΟ ενισχύουν την θέση της χώρας μας και αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από το σύνολο της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας.

  1. Ποιοι είναι αυτοί που πρέπει να πρωταγωνιστήσουν στη μάχη για να πάρει η Ελλάδα τη θέση που της αξίζει στο Ευρωπαϊκό στερέωμα;

O ελληνικός λαός πρέπει να είναι ενωμένος. Θα πρέπει λοιπόν το σύνολο των πολιτών με επικεφαλής την πολιτική ηγεσία, το εγχώριο επιστημονικό προσωπικό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και φυσικά η νέα γενιά σε όποιο σημείο της γης και εάν βρίσκεται να λάβουν δράση. Όλοι οι πιο πάνω σε συνεργασία με όλες τις πρεσβείες και τα προξενεία στο εξωτερικό, έτσι ώστε να καταγραφούν παντού όλα τα σωματεία , οι σύλλογοι , και οι οργανώσεις στο εξωτερικό με τελικό σκοπό να καταγραφούν όλα τα προβλήματα των μεταναστών και να κατατεθούν όλες οι προτάσεις για το θέμα της επιστροφής στην Ελλάδα.

  1. Πώς μπορεί η Ελλάδα να πείσει όλους όσοι έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία χρόνια να επιστρέψουν στη χώρα τους;

Αρχικά,πρέπει να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες του υφυπουργού απόδημου Ελληνισμού. Να ιδρυθεί ειδική αυτοτελής Γενική Γραμματεία στο υπουργείο εξωτερικών και να συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας που θα κάνει προτάσεις. Η επιτροπή αυτή θα είναι μόνιμη και διακομματική , όπως οι ανεξάρτητες αρχές και να κατοχυρωθεί συνταγματικά. Να θεσπιστούν ειδικά κίνητρα για την επιστροφή , π.χ. φορολογικά κλπ. Επίσης να υπάρχει ειδικό ποσοστό για τους διορισμούς στο ελληνικό δημόσιο. Να θεσπιστεί η δυνατότητα να ψηφίζουν οι μετανάστες και να εκλέγονται και στην ελληνική βουλή.

  1. Πώς μπορεί να σπάσει ο κύκλος της απαισιοδοξίας και της απογοήτευσης;

O ελληνικός λαός είναι από τους πιο ισχυρούς και πιο σκληροτράχηλους λαούς της γης. Έχει υψηλό φρόνιμα και αδάμαστη θέληση για να πετύχει. Η χώρα μας πέρασε ανά τους αιώνες πολύ δυσκολότερες καταστάσεις π.χ. τουρκοκρατία, Μικρασιατική καταστροφή και εμφύλιος πόλεμος. Ειδικά να σας υπενθυμίσω το τι πέρασε η χώρα μας στη Γερμανική κατοχή. Σήμερα πρόκειται για μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση ,που είμαι σίγουρη ότι θα ξεπεραστεί. Σ αυτό θα συντελέσουν και οι μεταρρυθμίσεις και ο εκσυγχρονισμός συνολικά της νομοθεσίας. Πρέπει όλους όσους ανέφερα παραπάνω να έρθουν σε επαφή και να συνεργαστούν με όλους τους Έλληνες που είναι σε μεγάλα θεσμικά κέντρα του εξωτερικού, π.χ. κ.κ. Σχοινάς στην Ε.Ε. , Παπουτσής στην Παγκόσμια τράπεζα, Έλληνες εφοπλιστές που μένουν στο εξωτερικό κλπ.κλπ. Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι η χαμηλή ψυχολογία των ελληνικών νοικοκυριών είναι σημαντική γιατί επηρεάζει όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας και της κυκλικότητας των αγορών. Εάν αυξηθεί το βιοτικό επίπεδο της χώρας και παραχθεί πραγματικό πρωτογενές πλεόνασμα όλα θα κυλήσουν ομαλότερα. Γιατί για παράδειγμα οι κάτοικοι των χωρών του Βορρά βάσει ερευνών είναι οι πιο χαρούμενοι κάτοικοι της Ευρώπης;Μια χώρα που προσφέρει στους πολίτες ό,τι χρειάζονται τους ικανοποιεί. Εάν καταπολεμηθεί η μάστιγα της ανεργίας θα ξεκινήσει ένα νέος κύκλος αισιοδοξίας και θα καλλιεργηθεί η ελπίδα για το μέλλον.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιώργος Περιστέρης: Χρειαζόμαστε έναν νέο επενδυτικό πατριωτισμό

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θα πρέπει κάποιος να καταπίνει χάπια της χαράς για να τα βλέπει όλα αισιόδοξα

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ελάτε να ξαναχτίσουμε το brand name Ελλάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here