ΔΟΛ, Σταύρος Ψυχάρης… Το τελευταίο άρθρο (ολόκληρο)– «Ποιοι στραγγαλίζουν τον Τύπο»

0

Χθες, εργαζόμενοι στο ΔΟΛ, έγραφαν χαρακτηριστικά: «…Ο Σταύρος Ψυχάρης είναι στο γραφείο του και συντάσσει το τελευταίο του άρθρο για το Βήμα της Κυριακής…». Η ατμόσφαιρα ήταν βαριά, είναι βαριά με όσα συμβαίνουν στον Οργανισμό καθώς από την Δευτέρα, όπως όλα δείχνουν, σταματούν όλες οι εκδόσεις και μπαίνει «λουκέτο» σε όλα τα μέσα του Οργανισμού.

Οι τράπεζες προχώρησαν στη δέσμευση όλων των εσόδων του ΔΟΛ με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο Οργανισμός να έχει κανένα έσοδο, ούτε καν από τις εμπορικές διαφημίσεις.

Την ίδια στιγμή, η εφορία έχει προχωρήσει σε κατασχέσεις εις χείρας τρίτων για οφειλές του ΔΟΛ οι οποίες μάλιστα είναι μικρού ύψους ενώ δεν έχει προβεί σε ανάλογες ενέργειες σε εταιρίες που οφείλουν στο δημόσιο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Και ερχόμαστε στο ζουμί…. Τι λέει όμως το άρθρο του Ψυχάρη;

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ισχυρός άνδρας του ΔΟΛ, στέλνει τα δικά του μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις: Κυβέρνηση, τράπεζες, επενδυτές, ΜΜΕ, εργαζόμενοι…

Τα λόγια του, όπως περιγράφουν αυτοί που ξέρουν, είναι σκληρά. Για όλους. Ακόμα και για ορισμένους εργαζόμενους που κινούνται σε άλλη κατεύθυνση από τον απερχόμενο εκδότη και ουσιαστικά διεκδικούν τον τίτλο του Βήματος για λογαριασμό άλλου επιχειρηματία, ο οποίος έχει ήδη παρουσία στα ΜΜΕ!

Όσον αφορά τον Βασίλη Μουλόπουλο, οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν περίμεναν ότι θα έκανε κάτι. Έβαζαν στοιχήματα και… κέρδισαν. Όσα είπε για τους επενδυτές, ήταν… αέρας κοπανιστός που πήρε μαζί του τον ΔΟΛ.

Αποτέλεσμα; Τη Δευτέρα 30/1/2017 το πρωί οι τράπεζες καταθέτουν αίτηση ειδικής διαχείρισης με ειδικό διαχειριστή τη Grant Thornton…

Το εξώφυλλο

tovima_

Η εφημερίδα, πάντως, έχει εξώφυλλο τα Μέσα του οργανισμού και το άρθρο με τίτλο «Ποιοι στραγγαλίζουν τον Τύπο» αναφέρει τα εξής:

««Το Βήµα» και «Τα Νέα» αναγκάζονται να αναστείλουν εντός των ηµερών την έκδοσή τους για οικονοµικούς λόγους. Και αυτό γιατί οι πιστώτριες τράπεζες αποφάσισαν να δεσµεύσουν – και δέσµευσαν – προς όφελός τους, έναντι των δανείων που έχουν χορηγήσει, κάθε έσοδο του Οργανισµού, είτε αυτό προέρχεται από την πώληση των εφηµερίδων είτε από την καταχώριση εµπορικών διαφηµίσεων. Ουσιαστικά ο Οργανισµός στερείται κάθε διαθέσιµου πόρου µε αποτέλεσµα να µη δύναται να υποστηρίξει την εκτύπωση των εφηµερίδων του, ούτε βεβαίως να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία των άλλων µέσων που διαθέτει. Κατά τα φαινόµενα οι πιστώτριες τράπεζες, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς και Eurobank, αποφάσισαν την ένταξη του Οργανισµού σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης µη λαµβάνοντας καµία πρόνοια για τη συνέχιση των εκδόσεών του. Απέρριψαν ακόµη και το θετικό για αυτές αίτηµα µιας ενδιάµεσης χρηµατοδότησης, η οποία θα διατηρούσε ενεργό το περιουσιακό στοιχείο και την αξία του, τρέχουσα και άυλη, αλώβητη. Έναντι, λοιπόν, της ένταξης στο καθεστώς ειδικής διαχείρισης, η οποία αναµένεται να λάβει χώρα τις επόµενες ηµέρες, αφαίρεσαν κάθε δυνατότητα συναλλαγής από τον ΔΟΛ. Το δυστύχηµα είναι ότι οι τράπεζες αδιαφόρησαν για την τύχη των 500 και πλέον εργαζοµένων, οι οποίοι απλήρωτοι επί µήνες έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους προκειµένου να διασώσουν τις εκδόσεις και τα άλλα Μέσα του Οργανισµού. Οι διοικούντες τις τέσσερις τράπεζες, χωρίς καµία αίσθηση ιστορικότητας και δηµοκρατικής ευθύνης, αγνοούν επίσης ότι µε τις σαράφικες επιλογές τους στραγγαλίζουν τις καταξιωµένες στη συνείδηση του ελληνικού λαού φωνές της ευρύτερης δηµοκρατικής παράταξης και επιχειρούν να σβήσουν από τον εκδοτικό χάρτη τις σοβαρότερες εκφράσεις ορθολογισµού και εθνικού συµφέροντος. Δεν αντιλαµβάνονται ότι µαζί µε «Το Βήµα» και «Τα Νέα» θα υποβαθµιστούν αξίες του αστικού µεταπολεµικού συστήµατος και θα καταρρεύσουν βασικές εστίες των Γραµµάτων, της Τέχνης και του Πολιτισµού. Και µαζί τους βεβαίως η κυβέρνηση και η αξιωµατική αντιπολίτευση που υποκριτικά εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για τη διάσωση των εφηµερίδων αλλά επί της ουσίας αδιαφορούν και δεν συναινούν για την κατάθεση µιας τροπολογίας που θα µπορούσε να λύσει προσωρινά το χρηµατοδοτικό πρόβληµα. Στην πραγµατικότητα οι δύο εφηµερίδες, που εκδίδονται από τη δεκαετία του ’20, φιµώνονται! Η διοίκηση του ΔΟΛ επιφυλάσσεται να αναπτύξει δηµοσίως τα επιχειρήµατά της σχετικά µε τη δίωξη του Οργανισµού. Οι εργαζόµενοι, όλοι όσοι υπηρέτησαν και υπηρετούν τις αξίες της ακηδεµόνευτης δηµοσιογραφίας, συνεχίζουν και θα συνεχίσουν, παρά τις αντιξοότητες, τον αγώνα για τη διάσωση του Οργανισµού, των ιστορικών εφηµερίδων και των άλλων εκδόσεών του. Αυτή είναι η υπόσχεσή µας σε όλους εσάς που µείνατε µαζί µας τόσα χρόνια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Απειλεί ο Ερντογάν: «Εκδώστε τα καθάρματα, αλλιώς…»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έξαλλος ο Καμμένος με τον Ερντογάν: Η δικαιοσύνη στη Δημοκρατία δεν ελέγχεται

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δεν εκδίδονται οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί – Τι δήλωσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here