Δήλωση Πόθεν Έσχες – Προβλήματα, κόστος και “έρχεται” το… περουσιολόγιο

0

Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες πολίτες κατά την διαδικασία υποβολής – ηλεκτρονικά για να αποφευχθεί η γραφειοκρατία – του πόθεν έσχες! Παρά το γεγονός πως η προθεσμία υποβολής είναι μέχρι την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν καταφέρει να συμπληρώσουν την εξαιρετικά πολύπλοκη δήλωση χωρίς να καταφύγουν σε λογιστή.

Το Πόθεν Εσχες, που θα αποτελέσει και τη βάση για το περιουσιολόγιο σε καμία περίπτωση δεν διευκολύνει και δεν υλοποιεί την υπόσχεση για λιγότερη γραφειοκρατία αφού τα σημεία που πρέπει να συμπληρωθούν απαιτούν από την πλευρά του υπόχρεου να έχει συγκεντρώσει ένα πλήθος εγγράφων έστω και αν δεν υπάρχει μεταβολή στην περιουσιακή κατάσταση.

Το νέο σύστημα απαιτεί να δηλωθούν τα πάντα, ακόμη και παλαιά περιουσιακά στοιχεία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές δυσκολίες στη συμπλήρωση της αίτησης η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε παγίδα.

Από βεβαιώσεις τραπεζών με τα υπόλοιπα καταθέσεων έστω και αν πρόκειται για ποσά του 1 ή 2 ευρώ, αριθμούς συμβολαίων για ακίνητα που μπορεί να έχουν περιέλθει στην κατοχή του υπόχρεου πολλά χρόνια πριν και πολλά άλλα στοιχεία που επιβαρύνουν και κόστος τους πολίτες.

Υπάρχει πάντα και η γραφειοκρατία καθώς είναι πολλά τα χαρτιά και στοιχεία που πρέπει να συγκεντρωθούν και πολλές φορές… κοστίζουν όπως π.χ. οι βεβαιώσεις καταθέσεων από την εφορία. Μάλιστα, οι φορολογούμενοι απειλούνται με βαριές κυρώσεις σε περίπτωση που δεν υποβάλλουν τη δήλωση ή αν κάνουν και το παραμικρό λάθος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Απειλές: Έρχονται μαύροι κύκνοι για τους επενδυτές

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Φόροι και εισφορές «κλέβουν» το 60% – 70% του εισοδήματος μας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ποια ακίνητα και υπόχρεοι απαλλάσσονται από τον ΤΑΠ (τέλος ακίνητης περιουσίας)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here