Με διάθεση.. τρολ το Υπουργείο Οικονομίας: «Δεν υπάρχουν αθρόες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα»

0

Απαντήσεις στα σχετικά δημοσιεύματα αναφορικά με τις αυξημένες προσλήψεις και το κόστος εργασίας στο Δημόσιο επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Οικονομίας. 

«Πληθώρα δημοσιευμάτων αναφέρουν πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για την Ελλάδα το 2016, το ωριαίο κόστος εργασίας (4,5%) αλλά και οι προσλήψεις στο Δημόσιο αυξήθηκαν, εν αντιθέσει με τον ιδιωτικό τομέα, όπου το ωριαίο κόστος εργασίας μειώθηκε (-3,1%) κυρίως λόγω των αθρόων απολύσεων», αναφέρει το Υπουργείο Οικονομίας.

«Πρόκειται περί πλάνης αφού τα προαναφερθέντα μεν στοιχεία είναι σωστά, όμως πουθενά η Eurostat δεν μιλά για δημόσιο τομέα και πολύ περισσότερο για αύξηση προσλήψεων.

Συγκεκριμένα, η Eurostat μιλά για επιχειρηματική οικονομία (-3,1%) και κυρίως μη επιχειρηματική οικονομία (4,5%), τα οποία αυθαίρετα τα εγχώρια ΜΜΕ ταύτισαν με τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα αντίστοιχα.

Σύμφωνα, όμως, με την αναθεωρημένη κωδικοποίηση NACE 2, η Eurostat, στη μη επιχειρηματική οικονομία, ναι μεν περιλαμβάνει τη δημόσια διοίκηση-άμυνα και κοινωνική ασφάλιση, αλλά περιλαμβάνει επίσης τις υπηρεσίες παιδείας, υγείας, ψυχαγωγίας, καθώς και άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες στις οποίες η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Συνεπώς, η μη επιχειρηματική οικονομία δεν μπορεί να θεωρηθεί αποκλειστικά δημόσιος τομέας αλλά ένας συνδυασμός δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και δεν επιτρέπει παραπλανητικά συμπεράσματα περί αθρόων προσλήψεων στο Δημόσιο ή δημοσιονομικής εκτροπής.

Επιπλέον, δεν υπάρχουν αθρόες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα αφού μεταξύ δ’ τριμήνου 2015 και γ’ τριμήνου 2016 δημιουργήθηκαν 95.000 καθαρές θέσεις εργασίας στην οικονομία (ΕΛΣΤΑΤ), ενώ στο α’ ενδεκάμηνο 2016 δημιουργήθηκαν 125.128 θέσεις μισθωτής απασχόλησης (ΕΡΓΑΝΗ).

Τέλος, το γεγονός ότι το ωριαίο κόστος εργασίας της μη επιχειρηματικής οικονομίας αυξάνει σε μία σειρά χώρες-μέλη της ΕΕ και μάλιστα περισσότερο απ’ ό,τι στην Ελλάδα (7,1% στην Πορτογαλία, 8% στην Σλοβενία, 7,8% στην Ουγγαρία, 5,9% στη Σλοβακία κ.ο.κ.) μαρτυρεί ότι δεν αφορά στον δημόσιο τομέα αλλά και ένα πολύ ευρύτερο κομμάτι της ιδιωτικής οικονομίας», αναφέρει το Υπ. Οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Να τα ψέματα της κυβέρνησης: για τις προσλήψεις στο Δημόσιο ψάξτε αλλού και όχι στη Δημόσια Υγεία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΥΡΙΖΑ: για να κρατηθεί στην εξουσία κάνει κάθε ημέρα προσλήψεις στο δημόσιο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here