Χείρα βοηθείας στέλνει η Μέρκελ σε μικρές χώρες – Ζητάει μια Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων

0

Για πρώτη φορά η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, έκανε λόγο για μία Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων, στον απόηχο των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε στη Βαλέτα της Μάλτας.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle, η Μέρκελ, συμφωνώντας με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ότι μια Ευρώπη διαφορετικών ταχυτήτων έχει νόημα, σημείωσε: «Τα τελευταία χρόνια έδειξαν πως θα υπάρξει μια Ε.Ε. πολλαπλών ταχυτήτων και ότι δεν πρέπει να συμμετέχουν πάντα όλες οι χώρες-μέλη στα ίδια στάδια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Η καγκελάριος αναφέρθηκε στο ευρώ, το οποίο δεν υιοθετήθηκε ως επίσημο νόμισμα και από τα 27 μέλη της Ένωσης, προκειμένου να δώσει ένα παράδειγμα του τι εννοεί. Υπογράμμισε, μάλιστα, τη σημασία της καταγραφής της πρότασης για μια Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων, στα τέλη Μαρτίου, στο τελικό ανακοινωθέν για τον εορτασμό των 60 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της καγκελαρίου, το τελικό ανακοινωθέν θα αναφέρεται στον μελλοντικό ρόλο της Ε.Ε. για την επόμενη δεκαετία. Μεταξύ άλλων θα οριοθετείται η συμβολή των Ευρωπαίων στην παγκοσμιοποίηση, η συμμετοχή της Ένωσης σε συμμαχίες, αλλά και οι πολυμερείς διεθνείς συνεργασίες.

Η καγκελάριος παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι τα λόγια περί ολοκλήρωσης καθώς και οι αναφορές στις κοινές ευρωπαϊκές αξίες δεν βοηθούν, σε καιρούς Brexit και ενίσχυσης του λαϊκισμού που επιτίθεται μετωπικά στον θεσμό της Ε.Ε.

Οι δηλώσεις Μέρκελ ερμηνεύονται πάντως από ορισμένους Γερμανούς σχολιαστές, όπως του περιοδικού Spiegel, και ως χείρα βοηθείας στις μικρότερες χώρες-μέλη που είτε δεν είναι σε θέση, είτε δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν σε όλα τα στάδια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαξίμου σε ΝΔ: Συμφωνείτε με τις θέσεις Γεωργιάδη;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι φοβούνται για μετοχές και ομόλογα – Που «πέφτουν» τα στοιχήματα για 47 funds

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σοκ στις Πρέσπες – Κρούσμα γρίπης των πτηνών

Πηγή: Deutsche Welle

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here