Χάος στην αγορά εργασίας: Μισθοί με κουπόνια, προσλήψεις με έδρα Βουλγαρία

0

Χάος επικρατεί στην αγορά εργασίας, με προσλήψεις σε εταιρίες – φαντάσματα με έδρα την Βουλγαρία και καταβολή μισθών μέσω προπληρωμένων καρτών και διατακτικών!

H Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) σε ανακοίνωση της καταγγέλλει «παράνομες» πρακτικές εταιρειών πώλησης κουπονιών (vouchers), που όπως αναφέρεται προτρέπουν, ακόμα και μεγάλες εργοδότριες εταιρείες, να αντικαθιστούν μέρος της μισθοδοσίας των εργαζομένων τους με διατακτικές γευμάτων και σούπερ μάρκετ.

Η ΟΙΥΕ υποστηρίζει ότι οι εταιρείες αυτές διατείνονται πως με τον τρόπο αυτό βελτιώνεται η ποιότητα της ζωής των εργαζομένων και ενισχύεται η αποδοτικότητα τους, ενώ – σύμφωνα με την Ομοσπονδία- «στην πραγματικότητα αυτό που προτείνουν είναι τρόπους εισφοροδιαφυγής και αντικατάστασης του μισθού με «αντίδωρα»».

«Την ίδια και σημαντικότερη ευθύνη έναντι του νόμου έχουν και οι εταιρείες που δέχονται να κάνουν χρήση αυτών των κουπονιών, καθώς στην πραγματικότητα υποκαθιστούν μέρος της μισθοδοσίας, κυρίως έκτακτες αποδοχές (νυχτερινά, αργίες, υπερωρίες, κ.λπ.), υποχρεώνοντας τους εργαζομένους τους να λαμβάνουν αντί αποδοχών, για την πρόσθετη ή και την κανονική εργασία, τα εκπτωτικά κουπόνια», υπογραμμίζει λίγο παρακάτω.

Στην ίδια ανακοίνωση, η ΟΙΥΕ κάνει λόγο και για δεύτερη «μόδα» που εμφανίζεται όλο και περισσότερο στην αγορά εργασίας τις «προσλήψεις Βουλγαρίας και τις προπληρωμένες κάρτες μισθοδοσία Βουλγαρίας και Κύπρου».

Πιο συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει, εταιρείες logistics, συμβούλων, πωλήσεων, διαδικτυακών υπηρεσιών και γενικότερα δραστηριοτήτων που απαιτούν εργασία εκτός γραφείου, ιδρύουν εταιρείες στη γείτονα χώρα, προσλαμβάνουν Έλληνες εργαζόμενους με έδρα το εξωτερικό, ανοίγουν λογαριασμούς μισθοδοσίας στη Βουλγαρία και απασχολούν εργαζόμενους σε γραφεία τους στην Ελλάδα! Η μισθοδοσία έρχεται  με prepaid cards και έτσι τα ασφαλιστικά ταμεία ζημιώνονται, αφού δεν εισπράττουν απολύτως τίποτα.

Η ΟΙΥΕ τονίζει ότι και οι δύο παραπάνω περιπτώσεις είναι παράνομες και καλεί το υπουργείο Εργασίας και το ΣΕΠΕ, σε συνεργασία με τις φορολογικές αρχές και την Οικονομική Αστυνομία, «να ξεκινήσουν εκτεταμένους ελέγχους για την πάταξη του φαινομένου εν τη γενέσει του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σκληρό ροκ από τον Σόιμπλε! Θέλει… Grexit! – Επανέρχονται μέρες του 2015…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Moody’s: Credit negative για τις τράπεζες οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χαρίκλεια Απαλαγάκη. Μια εξαίρετη νομικός η νέα ΓΓ της Ένωσης Τραπεζών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Δανάη Στρατή 
Η Δανάη Στρατή γράφει στο mononews δικαστικά θέματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here