Άγριο πέσιμο Σημίτη σε Παπανδρέου: «Έκανες λάθος στο πρώτο μνημόνιο»

0

Τα πυρά του κατά του διαδόχου του, Γιώργου Παπανδρέου, εξαπολύει ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, αναφορικά με τους χειρισμούς που οδήγησαν την χώρα στο Μνημόνιο.

Αν είχαμε τότε μια «σοβαρή πολιτική ηγεσία», θα μπορούσε να φέρει μια καλύτερη συμφωνία, καθώς «το πρώτο μνημόνιο, υπό την εξαιρετικά αυστηρή μορφή που είχε, δεν ήταν μονόδρομος», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης.

«Εκείνο το οποίο έπρεπε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση και δεν έκανε τότε, ήταν ένας έγκαιρος σοβαρός σχεδιασμός για το πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση. Να τον καταρτίσει και να τον συζητήσει τόσο με την Ε.Ε., όσο και με το ΔΝΤ. Δεν έγινε κανένας σχεδιασμός» δηλώνει ο κ. Σημίτης σε συνέντευξή του στο capital.gr και τον Χρήστο Χωμενίδη.

Ο κύριος Σημίτης δεν ξεχνά να επιτεθεί και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στάση της στην Ελληνική κρίση: «Το μνημόνιο αποτελούσε μία σειρά αποφάσεων που πήρε η Ε.Ε., χωρίς να είναι έτοιμη», λέει χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός και αναφέρει ως παράδειγμα πως παρά το ότι οι εταίροι θεωρούν απαραίτητες και επιτακτικές τις ιδιωτικοποιήσεις, εν τούτοις πρόβλεψη για αυτό δεν υπήρξε στο πρώτο μνημόνιο.

«Η ίδια η Ελλάδα πρότεινε να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις. Η Ελλάδα, μάλιστα, τότε στις συζητήσεις, είχε διαβεβαιώσει ότι διαθέτει ρευστοποιήσιμη περιουσία 50 δισεκατομμυρίων, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί. Ο αριθμός ήταν τελείως φανταστικός. Δεν ανταποκρινόταν σε καμιά πραγματικότητα. Όταν είσαι στον βαθμό αυτό ανέτοιμος και λες τέτοιες σαχλαμάρες, το μνημόνιο έρχεται ως φυσικό αποτέλεσμα…», λέει χαρακτηριστικά.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει και η επίθεση στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, την οποία κατηγορεί πως ευθύνεται για τον εκτροχιασμό της χώρας.

«Το 2004, η κυβέρνηση που ανέλαβε θεώρησε ότι θα πρέπει να ακολουθήσει μία διαφορετική πολιτική για να κερδίσει το εκλογικό σώμα. Να δίνει συνεχώς παροχές, να προβαίνει σε διορισμούς, να σπαταλά και να προχωρεί ακόμη και σε μέτρα τα οποία ήταν πρωτοφανή για την Ε.Ε.» λέει ο πρώην πρωθυπουργός. «Η Ένωση και ο επίτροπος Αλμούνια, όπως και ο πρόεδρος Μπαρόζο, υπέδειξαν στην Ελλάδα, το 2007, ότι δεν πάει καλά. Όμως το 2008 και το 2009 δέχτηκαν να μην στείλει η Ελλάδα τα στοιχεία, τα οποία έδειχναν τον εκτροχιασμό της και να μην ληφθούν μέτρα. Διότι δεν ήθελαν να δημιουργήσουν μια αρνητική εντύπωση για τη συντηρητική κυβέρνηση της Ελλάδος, την οποία ο κ. Μπαρόζο – συντηρητικός και αυτός – υποστήριζε. Δηλαδή, η Ε.Ε. έχει και αυτή μεγάλη ευθύνη για αυτό που συνέβη».

«Χρειάζεται σοβαρότητα» επισημαίνει ο κ. Σημίτης, σχολιάζοντας την σημερινή κυβέρνηση και αναφέρει ως παράδειγμα: «Το να στέλνει ένα γράμμα, ο υπουργός όπως συνέβη αυτές τις μέρες, το οποίο παραπέμπει σε μελλοντικές προφορικές παρεμβάσεις ίσως δικαιολογείται γιατί διευκολύνει μία συζήτηση, αλλά πρέπει να υπάρχουν απόψεις στέρεες, λογικές, ώστε να μπορούν να βγουν από τη συζήτηση και στέρεα και λογικά συμπεράσματα».

«Αυτήν τη στιγμή, όπως ξέρουμε όλοι, δεν έχει προχωρήσει το κλείσιμο μιας εκκρεμούς αξιολόγησης, διότι φαίνεται ότι δεν υπάρχει συνεννόηση. Οι θέσεις των ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στην Ελλάδα δεν βρίσκουν τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδος. Και η γνώμη της Ελλάδος είναι ασαφής. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο τρόπος αυτός συνεννόησης, ένας τρόπος συνεννόησης μέσα από μια συνεχή αντιπαράθεση, δεν είναι σωστός», δηλώνει και επισημαίνει πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ανακινεί συνεχώς το ζήτημα του χρέους: «Το θέμα του χρέους, όμως, έχει ρυθμιστεί εδώ και αρκετό καιρό με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε είναι σαφής η πορεία μας. Πρώτα θα παρθούν -και πάρθηκαν ήδη- ορισμένα μέτρα, τα οποία, για παράδειγμα, αφορούν την ενοποίηση των επιτοκίων. Δεύτερον, θα ακολουθήσει το 2017 και 2018 ένα δεύτερο κύμα μέτρων. Και τότε, μετά το 2018 θα γίνει απ’ αρχής η κρίσιμη συζήτηση για το αν και πως θα πραγματοποιηθεί η ρύθμιση του χρέους. Προς τι όλη αυτή η ανάδειξη του θέματος, όταν είναι καθορισμένη η πορεία; Απλώς για εντυπώσεις».

Καταλήγοντας, ο κύριος Σημίτης δεν παραλείπει να συμβουλεύσει τους νέους που μπορούν, να φύγουν για το εξωτερικό: «Σε όποιον νέο με ρωτούσε αν πρέπει να πάει στο εξωτερικό ή όχι, αν ήταν σε ηλικία να σπουδάσει και κατάφερνε με κάποιο τρόπο να καλύψει τις οικονομικές του ανάγκες, θα του έλεγα χωρίς κανένα δισταγμό να σπουδάσει στο εξωτερικό. Και αυτό όχι γιατί τα εδώ πανεπιστήμια δεν είναι καλά όσον αφορά το διδακτικό προσωπικό, αλλά δεν είναι οργανωμένα σε τρόπο ώστε να μπορούν να μεταφέρουν στους νέους την αίσθηση της σύγχρονης κοινωνίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Ανδρέας Παπανδρέου, η τρομοκρατία, η CIA… (Έγγραφο)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έγινε το «έλα να δεις» στη ΔΕΗ: Τα «άκουσε» η σύζυγος του Παναγιωτάκη από τον μαινόμενο Σκουρλέτη

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μ.Στασινόπουλος: Ο μεγαλύτερος βιομήχανος της χώρας καλεί Τσίπρα, όβερ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here