Οι 13 φόροι και αυξήσεις, που θα «γονατίσουν» την ελληνική οικογένεια το 2017

0

Έμμεσοι και άμεσοι φόροι έρχονται να καταρρακώσουν τα ελληνικά νοικοκυριά μέσα στο 2017, την ίδια στιγμή που οι μειώσεις στις συντάξεις φτάνουν το 30% και η ανεργία συνεχίζει να μαστίζει την κάθε οικογένεια.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου συνέταξε έναν κατάλογο με τις 13 κυρίαρχες αλλαγές που φέρνει το 2017 και επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής και κυρίως την καθημερινότητα όλων μας.

Οι 13 αλλαγές σε φόρους, συντάξεις και τιμές – όπως τις κατέγραψε η ΕΣΕΕ – έχουν ως εξής:

Αύξηση φόρων και τελών καθώς το 2017 φέρνει αύξηση του φόρου μερισμάτων από 10% σε 15%, επιβολή τέλους συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας 5%, επιβολή φόρου κατανάλωσης στα υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου, επιβολή φόρου κατανάλωσης στον καφέ, αύξηση σε 26% από 20% του συντελεστή του αναλογικού φόρου τσιγάρων, αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

– Το κόστος των αυξήσεων αναλύεται ως εξής: 716 εκατ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος, 668,5 εκατ. ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης, 218,4 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ 24%, 12,5 εκατ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας, 91 εκατ. ευρώ από τον φόρο επιχειρήσεων, 142 εκατ. ευρώ από τσιγάρα και ηλεκτρονικά τσιγάρα, 439,6 εκατ. ευρώ από καύσιμα, 19,3 εκατ. ευρώ από επενδυτικά σχήματα, 14,6 εκατ. ευρώ από συνδρομητική τηλεόραση, 25,8 εκατ. ευρώ από την μπίρα, 62 εκατ. ευρώ από καφέ, 54,2 εκατ. ευρώ από σταθερή τηλεφωνιία

– Οι εργαζόμενοι ως αποτέλεσμα των παραπάνω αυξήσεων είναι της τάξης των 716 εκατ. ευρώ για τους εργαζομένους από τον φόρο εισοδήματος και των 687 εκατ. ευρώ από τις περικοπές στις συντάξεις.

– Τιμολόγια και αποδείξεις μέσω εφορίας. Πάνω από 1 εκατ. επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με το νέο έτος θα έχουν την υποχρέωση να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τα δεδομένα όλων των τιμολογίων των αποδείξων λανιγκών συναλλαγών και των λοιπών φορολογικών στοιχείων που εκδίδουν

– Κίνδυνοι για κατάργηση 15 φοροαπαλλαγών (ΦΠΑ στην εκπαίδευση, μειωμένα τεκμήρια για συνταξιούχους άνω των 65 ετών κ.α.)

Αλλαγές στις συντάξεις. Επανυπολογισμός 2,6 εκατομμυρίων κύριων συντάξεων, αύξηση κόστους εξαγοράς πλασματικών ετών, νέα περικοπή ΕΚΑΣ κ.α.

– Αυξήσεις φόρων στα ακίνητα έως 36,3% το 2017

– Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

– Κατάργηση επιδομάτων στο όνομα του κατώτατου εγγυημένου εισοδήματος

– Μείωση μισθών λόγω αύξησης ασφαλιστικών εισφορών

Χαράτσι ασφάλισης για ελεύθερους επαγγελματίες

– Σύνδεση αφορολόγητου με τις συναλλαγές που θα γίνονται μέσω καρτών και ηλεκτρονικών συναλλαγών

– Αλλαγές, τέλος, αναμένεται να επέλθουν μετά την επικαιροποίηση του μνημονίου υπό την προυπόθεση της ολοκλήρωσης της β΄ αξιολόγησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καιρός: Τοπικές βροχές και χιόνια – Πότε και πού θα ξεσπάει το “Lake effect” με σιβηρικές θερμοκρασίες

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Φοβού το “Lake Effect” που θα παγώσει όλη τη χώρα

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Λ. Φραγκιαδάκης: Το “χατ τρικ” του αφεντικού της Εθνικής

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Σόφη Ζιώγου
H Σόφη Ζιώγου έχει σπουδάσει ΕΜMΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε σε εφημερίδες όπως η Επιχειρώ, η Οικονομία κ.λπ και έπειτα πήγε στη Δανία για να γυρίσει 3 χρόνια μετά με ένα μεταπτυχιακό στην Επικοινωνία και τον Κινηματογράφο από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης (KUA). Το αξιοποίησε, όταν δούλεψε στον Όμιλο της Ναυτεμπορικής. Στο mononews.gr γράφει stories.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here