• Οικονομία

    Τσακαλώτος σε επενδυτές: Στο τέλος του έτους το σχέδιο του ΟΔΔΗΧ για τα ομόλογα

    • NewsRoom
    Τσακαλώτος

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρώην υπουργός Οικονομικών


    Την πεποίθηση ότι ο ΟΔΔΗΧ θα ανακοινώσει τη στρατηγική του για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές στο τέλος του έτους εξέφρασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο πλαίσιο του 13ου Roadshow στο Λονδίνο, τονίζοντας παράλληλα ότι ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ δεν είπε ότι δεν ενδιαφέρετε η κυβέρνηση για την έξοδο στις αγορές.

    Ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι το προηγούμενο διάστημα αυτό που κοιτούσαν όλοι ήταν η πορεία των διαπραγματεύσεων και αν κλείνουν οι αξιολογήσεις, κάτι που δημιουργούσε αβεβαιότητα. Αυτό που δημιουργεί τώρα σταθερότητα είναι η ρύθμιση του χρέους, η οποία δίνει έναν καθαρό διάδρομο 10-15 χρόνων. Οι επενδυτές ξέρουν πότε πρέπει να γίνουν οι πληρωμές από το ελληνικό δημόσιο.

    Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε «ισορροπημένη» την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όπου παρουσίασε τις μεταρρυθμίσεις αλλά και το πακέτο ελαφρύνσεων, το οποίο είναι εντός των δημοσιονομικών στόχων.

    Οι κοινωνικές πολιτικές θα εξασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι της εργασίας και η μεσαία τάξη θα έχουν μερίδιο από την ανάπτυξη της χώρας, τόνισε αλλά ξεκαθάρισε μιλώντας στους επενδυτές ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις. Διαβεβαίωσε δε ότι οι όποιες επεκτατικές κινήσεις στον προϋπολογισμό θα κινούνται αυστηρά εντός του δημοσιονομικού χώρου.

    Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, επανέλαβε το επιχείρημα ότι η μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς δεν θα επηρεάσει το σύστημα μετά το 2030. Υποστήριξε δε ότι δεν είναι καθόλου σίγουρος ότι σήμερα το ΔΝΤ εκτιμά ακόμα ότι το μέτρο είναι διαρθρωτικό. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος να θέλει οπωσδήποτε την περικοπή των συντάξεων, είπε ο Ευ. Τσακαλώτος.

    Επανέλαβε ότι την προηγούμενη εβδομάδα με τους θεσμούς δεν έγινε διαπραγμάτευση για τις συντάξεις, καθώς είμαστε πλέον στην περίοδο της μεταμνημονιακής επιτήρησης, αλλά μελετήθηκε το δημοσιονομικό αντίκτυπο των εξαγγελιών του Αλ. Τσίπρα και ο δημοσιονομικός χώρος.

    Η έξοδος στις αγορές

    Ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ δεν είπε ότι δεν μας ενδιαφέρει η έξοδος στις αγορές, αλλά ότι με το μαξιλάρι ρευστότητας, έχουμε το περιθώριο να βγούμε όταν είναι κατάλληλες οι συνθήκες.

    Εκτίμησε ότι αν είχαμε επιλέξει μια προληπτική γραμμή, δεν θα είχαμε τις αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης και παράλληλα, τα επιτόκια θα ήταν διαφορετικά. Το μαξιλάρι σού δίνει το περιθώριο να καθορίσεις τη στρατηγική σου. Υποπτεύομαι ότι ο ΟΔΔΗΧ προς το τέλος του χρόνου θα ανακοινώσει τη στρατηγική του, συμπλήρωσε.

    Η Eldorado

    Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς επηρεάζει η υπόθεση της επένδυσης στις Σκουριές, δήλωσε ότι οι επενδυτές θα κοιτάξουν τη συνολική εικόνα, τα λιμάνια, το Ελληνικό που μετά τα προβλήματα προχωρά, την ενέργεια και την επίτευξη των στόχων σε ό,τι αφορά τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις το 2018.

    «Η Eldorado είναι ειδική περίπτωση», τόνισε σημειώνοντας ότι είναι μια επένδυση σε ορυχείο κοντά σε τουριστική περιοχή. Εκτίμησε ότι αποτελεί συνέπεια του ότι δεν υπήρχε χωροταξικό σχέδιο, ώστε να ξέρει ο επενδυτής πού μπορεί να εγκατασταθεί.

    Σημείωσε δε ότι η συμφωνία με την πΓΔΜ θα θέσει τη Θεσσαλονίκη στο κέντρο των Βαλκανίων.

    Τα κόκκινα δάνεια

    Είναι το μεγαλύτερο θέμα για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Ευ. Τσακαλώτο. Όπως είπε, γίνεται διαρκώς έλεγχος για το πώς προχωρούν τα μέτρα που νομοθετήθηκαν και αναζητούνται λύσεις στα προβλήματα.

    Είμαι αισιόδοξος, τόνισε, συμπληρώνοντας ότι δεν θα υπάρξει μια ιδέα που θα τα λύσει όλα, αλλά ένα «πακέτο».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι είπαν οι CFO των ελληνικών τραπεζών στο roadshow στο Λονδίνο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι είπαν οι CFO των ελληνικών τραπεζών στο roadshow στο Λονδίνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παρασκήνιο και συζητήσεις Ελλήνων θεσμικών στο Λονδίνο. Τι συμβαίνει με ομόλογα και τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ