• Οικονομία

    Το μυστήριο γύρω από τον χρυσό της Ελλάδας: Αλήθειες, ψέματα και σενάρια συνωμοσίας

    Τράπεζα της Ελλάδος χρυσός


    O μικρότερος Πύργος των Αθηνών, που είναι πολεοδομικό ζευγάρι με τον μεγάλο και βρίσκεται κι εκείνος στη διασταύρωση της Βασιλίσσης Σοφίας με τη Λεωφόρο Μεσογείων, έχει ύψος 65 μέτρα. Σε σύγκριση με το 12ώροφο κτίριο της πρωτεύουσας, όπου εδρεύουν και τα γραφεία του Μononews.gr, η… στέγη των Άλπεων είναι 74 φορές πιο ψηλά, καθώς η κορυφή του Μον Μπλαν (Mont Βlanc) έχει 4.810 μέτρα ύψος. Σχεδόν η ίδια αναλογία ύψους διαμορφώνεται ανάμεσα στο δημόσιο χρέος της χώρας και την αξία του χρυσού που κατέχει η Ελλάδα… Όπως προκύπτει από τη λογιστική κατάσταση της Τραπέζης της Ελλάδος, ο χρυσός είχε αγοραία αξία 5,19 δισ. ευρώ στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου. Με την τιμή του «βασιλιά» των μετάλλων να είναι στη λήξη της περσινής χρονιάς στα 1.081,881 ευρώ ανά ουγγιά. Ωστόσο η συνολική αποτίμηση δεν αφορά μόνο τα πραγματικά διαθέσιμα σε χρυσό, αλλά και τις απαιτήσεις που υπάρχουν.

    Τυπικά, ο χρυσός της Ελλάδος υπολογίζεται σε 4.797.969,7 ουγγιές, των 31,1 γραμμαρίων η μία. Δηλαδή 149,2 τόνοι στο σύνολό τους. Από αυτήν την ποσότητα, όμως, οι… 30,65 τόνοι λείπουν, καθώς έχουν πάει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Καλύπτοντας έτσι το μερίδιο συναλλαγματικού μείγματος συμμετοχής της χώρας στο ΔΝΤ, κάτι που ισχύει διαχρονικά για όλες τις χώρες-μέλη του πολυσυζητημένου Ταμείου. Η ελληνική συμμετοχή μεταφράζεται σε 985,6 χιλιάδες ουγγιές χρυσού που εισφέρθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου. Η συγκεκριμένη εισφορά σε χρυσό αποτιμάται τώρα σε περίπου 1,07 δισ. ευρώ και λογίζεται ως απαίτηση της Τ.τ.Ε. από το Δημόσιο…

    Τράπεζα της Ελλάδος χρυσός

    Με αυτά τα δεδομένα, όλο το χρυσάφι που έχει η χώρα, σε φυσική μορφή, είναι 3.812.369,7 ουγγιές, ή 118,56 τόνους, αξίας 4,12 δισ. ευρώ. Στην πράξη η αγοραία  αξία είναι κατά τι χαμηλότερη, αφού από την αρχή της εφετινής χρονιάς μέχρι τώρα, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου εκφρασμένη σε ευρώ, είναι 1,6% πιο κάτω. Μάλιστα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης της χώρας είναι 313,5 δις ευρώ, που σημαίνει 76 φορές μεγαλύτερο από την αξία του χρυσού… Αν υποτεθεί ότι η χώρα πουλούσε άμεσα όλο το χρυσό της, τότε θα έσβηνε μόλις το… 1,3% του χρέους που έχει φορτωθεί στους καχεκτικούς ώμους της. Για να σβήσει όλα τα δανειακά βάρη η Ελλάδα έπρεπε να είχε και να ρευστοποιούσε, κάτι παραπάνω από 9 χιλιάδες τόνους χρυσού. Δηλαδή όσα αποθέματα χρυσού έχουν από κοινού οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (8,1 χιλιάδες τόνους) και η Ελβετία (1000 τόνους)…

    Kατά καιρούς γίνονται πολλές συζητήσεις και αναπτύσσονται διάφορες θεωρίες συνομωσίας για το πού βρίσκεται ο χρυσός της Ελλάδος. Η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει ξεκαθαρίσει με κατηγορηματικό τρόπο ότι ο χρυσός δεν είναι εξ ολοκλήρου στο εξωτερικό. Όπως έχει επισημανθεί, το 47% των αποθεμάτων φυλάσσεται εδώ, ενώ το 29% των αποθεμάτων είναι στην ομοσπονδιακή τράπεζα των Η.Π.Α., το 20% στην τράπεζα της Αγγλίας, ενώ 4% είναι στην κεντρική τράπεζα της Ελβετίας. Εκτιμάται ότι περί τους 56 τόνους χρυσού είναι αποθηκευμένοι στα υψίστης ασφαλείας υπόγεια της Τραπέζης της Ελλάδος, στο κεντρικό της κτίριο επί της οδού Πανεπιστημίου. Η θωρακισμένη κρύπτη, βρίσκεται πίσω από μια μεγάλη, ατσάλινη και ολοστρόγγυλη πόρτα, στο κέντρο της οποίας έχει φιλοτεχνηθεί ένα τιμόνι πλοίου…

    Τράπεζα της Ελλάδος
    Τράπεζα της Ελλάδος

    Μπαίνοντας στην Ευρωζώνη, η Ελλάδα και οι άλλες χώρες του Ευρώ «προίκισαν» την Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα με χρυσό και συναλλαγματικά διαθέσιμα. Η Τ.τ.Ε. έδωσε στην ΕΚΤ 620.014,714 ουγγιές χρυσού που μαζί με τις άλλες απαιτήσεις εγγράφονται στους ισολογισμούς της.

    Tον Αύγουστο του 2003, επί πρωθυπουργίας Σημίτη, η Διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος στο τιμόνι της οποίας ήταν ο Νίκος Γκαργκάνας, πουλήθηκαν 20 τόνοι χρυσού με τίμημα 207 εκατ. ευρώ. Η πώληση έγινε στα 322 ευρώ ανά ουγγιά, δηλαδή σχεδόν 70% πιο κάτω από τις τρέχουσες τιμές. Οι οποίες με τη σειρά τους είναι 21% χαμηλότερα από την ιστορική τους κορύφωση τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν το πολύτιμο μέταλλο είχε φτάσει στα 1.367,64 ευρώ ανά ουγγιά.

    Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς τα αποθέματα της χώρας σε χρυσό αυξήθηκαν κατά 6.000 ουγγιές, περίπου. Κυρίως λόγω της πώλησης χρυσών λιρών από ιδιώτες, οι οποίοι και τις ρευστοποίησαν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Άλλωστε πέρσι η κεντρική τράπεζα της χώρας, αγόρασε κάπου 22.000 χρυσές λίρες περισσότερες από αυτές που διέθεσε στο κοινό.

    Τόσο οι λίρες, όσο και τα χρυσά νομίσματα, δεν μετράνε στον υπολογισμό του χρυσού διεθνών προδιαγραφών, όπου συγκαταλέγονται οι ράβδοι. Με όρους διεθνών προδιαγραφών η Ελλάδα έχει 112,9 τόνους χρυσού και είναι στην 32η θέση του παγκόσμιου χάρτη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Απίθανο νούμερο: Ενα εκατ. χρυσές λίρες πούλησαν οι Αθηναίοι στα 9 χρόνια της κρίσης!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς μπορώ να αγοράσω και να πουλήσω χρυσές λίρες Αγγλίας και ράβδους χρυσού;



    ΣΧΟΛΙΑ