• The Wiseman

    To project Jupiter της Alpha Bank και οι μεγαλες δυσκολίες για την Attica Wealth 

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Το στοίχημα για το Project Jupiter

    Η επικείμενη επιτυχής πώληση δανείων με εξασφαλίσεις ακίνητα ονομαστικής αξίας 1,6 δισ. από την Τράπεζα Πειραιώς, το γνωστό Ρroject Amoeba, ανοίγει το δρόμο και για νέες πωλήσεις από τις υπόλοιπες τράπεζες.

    Η Alpha Bank ετοιμάζεται για το Project Jupiter (που έρχεται ως συνέχεια του Venus) που αφορά στην πώληση χαρτοφυλακίου εξασφαλισμένων δανείων, το οποίο θα μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά περίπου 1 δισ. ευρώ. Ο διαγωνισμός μάλλον ξεκινάει μέσα στον Μάιο. Θα είναι επιτυχής αυτή τη φορά η διαδικασία για την Αlpha; Μένει να αποδειχθεί.

    Το πωλητήριο στην Eurobank Property 

    Στο προσκήνιο έρχεται και η πώληση της Eurobank Property Services, θυγατρικής της τράπεζας στον τομέα των ακινήτων. Πρόκειται για τον πάροχο υπηρεσιών ακίνητης περιουσίας του ομίλου Eurobank που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών στις συμβουλευτικές υπηρεσίες ακινήτων, την έρευνα και ανάλυση αγοράς, τη διαχείριση επενδύσεων, τις εκτιμήσεις, τις κτηματομεσιτικές υπηρεσίες, property & facilities management, corporate real estate, διαχείριση χαρτοφυλακίου ακινήτων, υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου.

    Ο διαγωνισμός βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των κύριων διeκδικητών βρίσκονται ονόματα όπως αυτά των Altamira, Clayton και Mount Street. Η Eurobank Property Services το 2016 (τελευταία δημοσιευμένη χρήση) εμφάνισε λειτουργικές ζημίες 1 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω μείωσης των εσόδων από εκτιμήσεις.

    Το κρίσιμο σταυροδρόμι της Attica Wealth 

    Η Τράπεζα Αττικής έχει αποφασίσει να πουλήσει την Attica Wealth Management, στο πλαίσιο της ευρύτερης αναδιάρθρωσης της τράπεζας. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει και υπήρξε προκαταρκτικό ενδιαφέρον από συγκεκριμένους υποψήφιους.

    Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχουν μεγάλες εάν όχι ανυπέρβλητες δυσκολίες στο εγχείρημα. Τι συμβαίνει; Η ΑΕΔΑΚ έχει πέντε αμοιβαία κεφάλαια, στα τρία από τα οποία έχουν συμμετοχή δύο εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές οι οποίοι κατέχουν το 80-90% των αμοιβαίων αυτών. Εάν για δικούς τους λόγους αποχωρήσουν, τα τρία αυτά αμοιβαία “μηδενίζουν”. Τα άλλα δύο,  είναι μικρής αξίας, της τάξης των 5 εκατ.ευρώ. Το ενεργητικό της ΑΕΔΑΚ είναι σήμερα περίπου 40 εκατ.ευρώ.

    Οπότε, από τη στιγμή που δεν υπάρχει διασφάλιση για την παραμονή των θεσμικών αυτών, διερωτώνται οι επενδυτές, αξίζει να δαπανηθούν κάποια κεφάλαια (που θα δοθούν για την άδεια ουσιαστικά, η οποία είναι κοστολογημένη) χωρίς να είναι διασφαλισμένες οι εργασίες της ΑΕΔΑΚ;

    Η στήλη μαθαίνει επίσης ότι σε αυτή τη φάση της διαδικασίας έχουν εμφανιστεί ενδιαφερόμενοι αλλά δεν είναι βέβαιο ότι κάποιος θα βάλει το χέρι στην τσέπη για κάτι που μπορεί να ξεκινήσει σε εντελώς διαφορετική βάση.

    Η τέχνη του πολέμου 

    Μαίνεται η διαμάχη Θωμά Λιακουνάκου και τραπεζών.

    Η πλευρά Λιακουνάκου ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί δικαστικά κατά της πώλησης των δανείων της Euromedica στο Farallon διότι αποκλείστηκαν, όπως υποστηρίζει ο επιχειρηματίας, τα funds Meridian και Carlton Group από τη διαδικασία.

    Το γιατί αποκλείστηκαν, όμως, φρόντισε να αναδείξει η έτερη πλευρά, υπενθυμίζοντας κάτι περί proof of funds, panama papers και λοιπά.

    Κατά τα άλλα η χθεσινή συζήτηση στο Πρωτοδικείο να υπαχθεί η Euromedica σε ειδική διαχείριση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Η συζήτηση πήρε μεν παράταση για της 4 Μαίου (αρχικά ήταν 29 Μαΐου, αλλά μετά από αίτημα των δικηγόρων της τράπεζας άλλαξε), ενώ μέχρι τότε έχει δεσμευτεί η περιουσιακή κατάσταση της εταιρείας.

    Της Axon, όχι της Euromedica.

    the wise man
    the wise man



    ΣΧΟΛΙΑ