• The Wiseman

    Τελειώνει το Deal της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ποιο τραπεζικό στέλεχος πήγε στο Brevan Hοward

    • NewsRoom
    the wise man

    the wise man


    Τελειώνει το deal της Eθνικής Ασφαλιστκής: Κοντά στην ολοκλήρωση είναι η υπόθεση εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής από το Exin Group. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι μεθαύριο Τετάρτη θα έχουν ικανοποιηθεί οι απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας και θα έχουν κατατεθεί όλα τα έγγραφα που έχουν ζητηθεί. Ετσι, εκτός απροόπτου, το μεγάλο αυτό deal μπαίνει στην τελική ευθεία. Εκτός αν, λένε οι δύσπιστοι, η Τράπεζα της Ελλάδας προβάλει κι άλλες παράξενες απαιτήσεις. Γιατί κάποιοι αποδίδουν στην Τράπεζα της Ελλάδας την καθυστέρηση αφού ζήτησε αλλαγή δομής του βραχίονα της εξαγοράς. Σε κάθε περίπτωση καταληκτική ημερομηνία – από την αρχή της διαδικασίας – ήταν το τέλος Μαρτίου 2018 και όχι νωρίτερα.

    Μετακινήσεις στελεχών 

    Μετα την CrediCom που προσέλαβε τους κ. Συρμακέζη , Κουτσό και Ξυφαρά τώρα ξεκινάει να αναζητά στελέχη και το περίφημο Βρεταννικό Fund Brevan Hοward. Η στήλη έμαθε πως ο Πλάτων Μονοκρούσσος στέλεχος της Eurobank, αναλαμβάνει επικεφαλής των δυο funds που ιδρύει η Brevan Hοward. Tα funds  όπως ήδη έχει ανακοινωθεί θα επενδύουν αποκλειστικά στην Ελλάδα όπου και θα έχουν γραφεία.

    monokrousos
    Πλάτων Μονοκρούσσος

    Cosmote Bank

    Οπως σας ενημέρωσε χθες το mononews.gr ραγδαίες φαίνεται να είναι οι εξελίξεις στο Ελληνικό banking μετά το αίτημα του ΟΤΕ προς την Κεντρικη Τράπεζα της Ελλαδος για να λάβει τραπεζική άδεια. Εαν η ΤτΕ ικανοποιήσει το αίτημα τότε η ΟΤΕ θα προχωρήσει στην δημιουργία της ΟΤΕΒΑΝΚ μια τράπεζα καθαρά ψηφιακή. O OTE έχει εκδώσει έως τώρα την Cosmote Pre paid card σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα. Πρωτος στόχος του νέου εγχειρήματος θα είναι η εκκαθάριση της Prepaid card να περνάει μέσα από την OTE bank.

    Πηγες αναφέρουν ότι η μητρική εταιρία του ΟΤΕ η Deutsche Telecom έχει δημιουργήσει ψηφιακή τράπεζα στην Πολωνια με σημαντικά αποτελέσματα. Η Ελλαδα θα είναι η χώρα που η γερμανική πολυεθνική θα τολμήσει το εγχείρημα αυτό. Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρόκειται για μια Τράπεζα η όποια θα δίνει δάνεια. Ίσως μελλοντικά να δέχεται και καταθέσεις περιορισμένου ύψους.

    Ποιοι γενικοί γραμματείς «της αγοράς» φεύγουν

    Τουλάχιστον τρεις γενικοί γραμματείς που έχουν στενή σχέση με την αγορά, είτε λόγω αρμοδιοτήτων, είτε επειδή προωθούν δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι των δανειστών, εγκαταλείπουν τους επόμενους μήνες τις θέσεις τους. Επωφελούνται από την αναστάτωση που φέρνει η διαδικασία πρόσληψης γενικών γραμματέων μέσω διαγωνισμού (γλαφυρό θέμα που έχει απασχολήσει τη στήλη) για να φύγουν. Ορισμένοι αποχωρούν επειδή πρόκειται να πολιτευτούν τον επόμενο χρόνο.

    Ποιοι φεύγουν;

    Σίγουρα αποχωρεί ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων Γιώργος Δέδες, η γενική γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας Πέτη Πέρκα και ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Στρατής Ζαφείρης. Φαίνεται πως δεν θα είναι οι μοναδικοί καθώς ακούγεται πως το κύμα εξόδου θα είναι μεγαλύτερο.

    Οπως έλεγε προ ημερών στον ταπεινό σχολιογράφο σας ένας κυβερνητικός παράγοντας, οι διαγωνισμοί για τους γενικούς γραμματείς επέτρεψαν σε κάποιους υπουργούς να προχωρήσουν και σε «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» με κάποιους που δεν είχαν δείξει τον κατάλληλο χαρακτήρα!

    Ιδιωτικοποιήσεις σε… πακέτα!

    Οι αλλαγές γενικών γραμματέων έρχονται σε μια περίοδο που πρέπει να προχωρήσουν αρκετά από τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές, αλλά και να κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός ώστε να στηρίξει το ανοδικό κύμα στην οικονομία.

    Στην κυβέρνηση θέλουν καλό κλίμα και στην αγορά και στο Χ.Α. για έναν εξαιρετικά σημαντικό λόγο.

    Το νέο κύμα ιδιωτικοποιήσουν θα γίνει σε… πακέτα! Στο ΤΑΙΠΕΔ, που πρέπει να μαζέψουν δύο δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2018 (ένα δις. μέσα στο πρώτο εξάμηνο!) βλέπουν κάθε λεπτό το Γενικό Δείκτη της Λεωφόρου Αθηνών. Γιατί; Επειδή μέσα στο εξάμηνο σκέφτονται να διαθέσουν πακέτα μετοχών των ΕΛΠΕ, της ΔΕΗ και του ΟΤΕ!

    Πρόκειται για λύση που έχει πέσει στο τραπέζι ώστε να μαζευτούν γρήγορα τα λεφτά, χωρίς πολλά παζάρια και αντιδράσεις.

    Βολεύει και πολιτικά (τα ΕΛΠΕ είναι πιο δύσκολη εξίσωση) γιατί δεν θα χρειαστούν διαπραγματεύσεις, διαγωνισμοί, κ.α.

    Χάσαμε τους Τσέχους, έρχονται οι Πολωνοί!

    Τελικά οι Τσέχοι της CEZ δεν συμμετείχαν στο market test για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ καθώς έχουν αποφασίσει να επικεντρωθούν στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης.

    Ετσι μας λιγοστεύουν και οι Ευρωπαίοι που φέρονται ως πιθανοί διεκδικητές των λιγνιτικών μονάδων σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη.

    Προέκυψε, όμως, ένα νέο όνομα, αυτό της κρατικής «ΔΕΗ» της Πολωνίας, της Polska Grupa Energetyczna (PGE).

    Σημειώστε πως πρόκειται για φήμη καθώς τα όνοματα των εταιρειών που ήταν ενεργές στο market test της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις λιγνιτκές μονάδες της ΔΕΗ δεν έχουν γίνει γνωστά. Οι Πολωνοί λειτουργούν δύο μεγάλα λιγνιτωρυχεία και περισσότερες από 40 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής πάντως.

    Ποιοι Αυστριακοί;

    Οσο περιμένουμε να λήξει η πολύμηνη περιπέτεια με τη διάσωση της Jetoil διαβάζουμε διάφορα στο διεθνή Τύπο. Προ ημερών έγινε γνωστό πως η Centracore Energy, η αυστριακή εταιρεία που είχε συμφωνήσει με τις τράπεζες την εξαγορά της Jetoil, προχώρησε σε μια ενδιαφέρουσα συνεργασία.

    Υπέγραψε σύμβαση με την αζέρικη Socar για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου μέσω του λιμανιού του Τουάψε (οι Αρχαίοι Ελληνες το έλεγαν Νικόψις) στη Μαύρη Θάλασσα.

    Πως και οι Αυστριακοί έχουν πρόσβαση στο ρωσικό πετρέλαιο; Αφού βασικός τους μέτοχος είναι η Rosneft.

    Το πρώτο φορτίο ρωσικού πετρελαίου, 100.000 τόνους, θα το μεταφέρει η Socar στην Ελλάδα. Σύμπτωση!

    Την ημέρα των ερωτευμένων

    Προθεσμία μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου έχουν οι κοινοτικές υπηρεσίες ώστε να γνωμοδοτήσουν επί της συμφωνίας εξαγοράς της Avis Hellas από την κοινοπραξία των Avis Budget Group με την τουρκική Koc Holding.

    Οι δύο συνέταιροι κατέθεσαν τη σχετική αίτηση στις 10 Ιανουαρίου και με βάση την κοινοτική νομοθεσία η Κομισιόν έχει 25 εργάσιμες μέχρι τον πρώτο έλεγχο.

    Μπορεί να υπάρξει παράταση δέκα εργάσιμων στην περίπτωση π.χ. που ζητηθεί παρέμβαση από την κυβέρνηση κάποιου κράτους – μέλους ή κάποιον άλλον που θίγεται.

    Τότε η διαδικασία έγκρισης κρατάει περίπου 4 – 5 μήνες αφού οι υπηρεσίες της Κομισιόν προχωρούν σε δεύτερη φάση αξιολόγησης κάθε αιτήματος εξαγοράς / συγχώνευσης.



    ΣΧΟΛΙΑ