• The Wiseman

    Στο… κούρεμα θα κριθεί η Forthnet

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Στο ΦΕΚ έμπλεξε η μεταβίβαση του ΟΛΘ: Η καθυστέρηση στη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης μιας εκ των αποφάσεων που συνδέονται με τον ΟΛΘ οδήγησε σε αναβολή της μεταβίβασης του 67% των μετοχών στην South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT) Limited και στην είσπραξη των  231,92 εκατ. ευρώ από το ΤΑΙΠΕΔ. Οπότε αναβλήθηκε και το πάρτι, που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη, όπως σας γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Πότε θα γίνει επιτέλους η μεταβίβαση για να τελειώσει και το μακροσκελές σίριαλ; Μάλλον την επόμενη εβδομάδα λένε στην Θεσσαλονίκη. Το μεγαλύτερο ποσοστό στην SEGT ελέγχει η γερμανική «Deutsche Invest Equity Partners GmbH» με 47%, ενώ την τεχνογνωσία για τη λειτουργία του ΟΛΘ παρέχει η γαλλική Terminal Link SAS που ανήκει στον όμιλο CMA-CGM και το 20% έχει η «Belterra Investments Ltd.» του ομίλου Ιβάν Σαββίδη. Στο νέο Δ.Σ. θα παραμείνει, πάντως, ο Αγγελος Βλάχος ως εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ. Είναι ανθεκτικός, το έχουμε ξαναγράψει!

    …αλλά ο μεγάλος πονοκέφαλος λέγεται «Ελευθέριος Βενιζέλος»

    Και ενώ στην Θεσσαλονίκη είναι χαλαροί καθώς θεωρούν πως η μεταβίβαση θα ολοκληρωθεί εντός των ημερών, οι Καναδοί της PSP κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν ανθίσταται στη συμφωνία μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών (η PSP έχει το 40% και το management) για 20ετή παράταση της σύμβασης εκμετάλλευσης του «Ελευθέριος Βενιζέλος».

    Και η σκληρή στάση των κοινοτικών αξιωματούχων δεν άλλαξε παρά τις επισκέψεις στις Βρυξέλλες που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες. Τι κρίμα! Μα δεν είχαν διαβάσει ελληνικές εφημερίδες αυτοί στις Βρυξέλλες; Δεν είχαν διαβάσει για τη «συμφωνία των δύο δισ. ευρώ»; Εδώ ισχύει το «είναι γραφειοκράτες, δεν είναι και μ@λ@κες!» που λέει ένας καλός φίλος με εμπειρία από Ε.Ε.

    Στο… κούρεμα θα κριθεί η Forthnet

    Στους διαδρόμους των Δελφών, που πραγματοποιήθηκε το Delphi Economic Forum, συζητούσαν τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και το θέμα της Forthnet ως case study δύσκολης εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή.

    Στριμωγμένοι όπως ήταν στο μικρό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου, οι τραπεζίτες και τα στελέχη επενδυτικών εταιρειών έλεγαν πως το παιχνίδι δεν θα τελειώσει με τις αρχικές προσφορές που θα υποβληθούν – αν δεν υπάρξει νέα παράταση – στις 16 Μαρτίου. «Θα έχουμε και δεύτερο και… τρίτο γύρος παζαριών, με στόχο το κούρεμα των υποχρεώσεων έλεγαν». Κάποιοι εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν γιατί οι Αμερικανοί της Golden Tree, δηλαδή οι βασικοί μέτοχοι της Wind, κατεβαίνουν αυτόνομα στη διεκδίκηση.

    Η Wind, από την πλευρά της, θα καταθέσει προσφορά από κοινού με Vodafone για την Forthnet . Πρόσωπα που παρακολουθούν τις ζυμώσεις λένε πως το αμερικανικό hedge fund θα ζητήσει και μεγαλύτερο κούρεμα!

    Ο… πέμπτος Έλληνας στη λίστα του Forbes

    Βιάστηκαν χθες να σας γράψουν πως υπάρχουν τέσσερις Έλληνες στη φετινή λίστα του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους. Ε, όχι! Υπάρχει και πέμπτος έστω και αν η περιουσία του έχει περιοριστεί κατά πολύ. Πρόκειται για τον Φιλάρετο Καλτσίδη (Filaret Galchev), με την πολυτελή βίλα στην Κορώνη, που φέτος αποτιμήθηκε σε 1 δισ. δολάρια.

    Πρόκειται για τον άθρωπο ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2016 έχασε σε λίγα δευτερόλεπτα κάτι δισεκατομμύρια λόγω μιας άστοχης χρηματιστηριακής συναλλαγής.

    Έχασε το 6,2% του παγκόσμιου κολοσσού του τσιμέντου LafargeHolcim επειδή είχε παίξει το λάθος παράγωγο. Ο όμιλος Eurocement του Καλτσίδη, που έχει και ελληνική υπηκοότητα, εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός τσιμέντου στη Ρωσία.

    Και επισήμως, ο Τραμπ απειλεί την Κόρινθο!

    Επισημοποιήθηκε χθες, με ανακοίνωση της Cenergy Holdings του ομίλου VIOCHALCO, πως οι αμερικανικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα «για επιβολή δασμών εισαγωγής (anti-dumping duty investigation) σε σωλήνες μεγάλου διαμετρήματος (ονομαστικής διαμέτρου άνω των 16.4 ιντσών) εναντίον της Ελλάδας και πέντε ακόμη χωρών (Καναδά, Κίνας, Ινδίας, Κορέας, Τουρκίας) βάσει σχετικών αιτήσεων που υπεβλήθησαν από έξι παραγωγούς των ΗΠΑ».

    Στην έρευνα έχει υπαχθεί η Σωληνουργεία Κορίνθου, ο μοναδικός παραγωγός σωλήνων μεγάλου διαμετρήματος στην Ελλάδα.

    Η στοχοποίηση του ομίλου από τους Αμερικανούς έρχεται σε μια περίοδο που ο Μιχάλης Στασινόπουλος ετοιμάζεται να διαδραματίσει ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στον ΣΕΒ υπό την προεδρία του Ευάγγελου Μυτιληναίου.

    the wise man
    the wise man



    ΣΧΟΛΙΑ