• The Wiseman

    H συζήτηση του Aρχιεπισκόπου με τραπεζίτη για τον Λουα Λουα και τι έρχεται για τις τράπεζες μετά τα stress tests 

    the wise man

    the wise man


    Η συνάντηση του τραπεζίτη 

    Προ ημερών ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κάλεσε κορυφαίο τραπεζίτη προκειμένου να συζητήσουν τις τρέχουσες οικονομικοπολιτικές εξελίξεις. Ξαφνικά ο αρχιεπίσκοπος άρχισε να του μιλάει για τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Όπως ειπώθηκε “ Εγώ δεν τον ξέρω αλλά είναι καλός άνθρωπος και δεν θα πρέπει να τον πιέζουν οι τραπεζίτες”.

    Ράλι στο ταμπλό, πωλήσεις δανείων 

    Λιγότερο από δύο εβδομάδες μας χωρίζουν από τις επίσημες ανακοινώσεις (στις 5 Μαΐου) για τα αποτελέσματα των stress tests και όλα δείχνουν ότι καταλήγουμε εκεί που αρκετοί είχαν εκτιμήσει εξ αρχής, με τη βοήθεια, φυσικά, της σωστής ερμηνείας των δεδομένων. Κάτι που πρακτικά είχε επιβεβαιωθεί στις συναντήσεις των τραπεζικών με τον SSM στη Φρανκφούρτη.

    Οι ελληνικές τράπεζες λοιπόν περνούν τα stress tests χωρίς να οδηγηθούν σε αυξήσεις κεφαλαίου, ως αποτέλεσμα των ισχυρών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας με τους οποίους εισήλθαν στα stress tests (CET 1 μεταξύ 15,1% και 17,8%). Από εκεί και πέρα, υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να υλοποιηθούν, με ένα από τα βασικά να είναι η κάλυψη υστέρησης (έστω και οριακά) στους κατώτατους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Ακόμη και εάν προκριθεί η υλοποίηση capital plans σε διάστημα 9-12 μηνών, αυτό δεν συνάγεται σε υποχρεωτική ΑΜΚ.

    Πλέον, το μεγάλο πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν άμεσα και πιο αποτελεσματικά οι τράπεζες είναι αυτό των τεράστιων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Θεωρείται βέβαιο ότι στο σκέλος αυτό η αγορά θα δει πολύ γρήγορα αποφασιστικές κινήσεις από όλες τις τράπεζες, με τις πωλήσεις πακέτων δανείων να επιταχύνονται. Εξίσου γρήγορα θα κινηθούν και οι πρωτοβουλίες για μείωση του λειτουργικού κόστους (κλείσιμο καταστημάτων, μείωση προσωπικού κλπ).

    Η Εθνική Τράπεζα δρομολογεί νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για περίπου 500 εργαζομένους, είχε προηγηθεί αυτή της Πειραιώς και της Attica και έπεται, επισήμως, της Alpha Bank (διότι ανεπισήμως κάποια στελέχη έχουν ήδη δεχθεί κρούσεις). Στην Alpha,βέβαια, το ζήτημα είναι οι επερχόμενες αλλαγές στη διοικητική πυραμίδα…

    Η ΕΥΔΑΠ και η ΑΜΚ της Τράπεζας Αττικής

    Στις 7 Μαΐου όπως όλα δείχνουν ανοίγει το βιβλίο προσφορών για την αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank και ήδη επικρατεί «δημιουργικός αναβρασμός» για την κάλυψη των κεφαλαίων, ύψους 198 εκατ.ευρώ, που απαιτούνται.

    Θα πρέπει να προηγηθεί η συμφωνία για την πώληση του, δεύτερου στη σειρά, τιτλοποιημένου πακέτου δανείων της τράπεζες.

    Σε ότι αγορά στην αύξηση, ως γνωστόν η δέσμευση είναι το ποσοστό του ΕΦΚΑ να μειωθεί, επιτρέποντας την είσοδο στρατηγικού επενδυτή. Τα ποσοστά των ΤΑΠΙΛΤΑΤ και ΤΣΜΕΔΕ (7,9% και 5,63% αντιστοίχως), αναμένεται να διατηρηθούν.

    Ερωτημα είναι τι θα πράξει η ΕΥΔΑΠ στην Αττικής, με δεδομένη την καταστροφική τοποθέτηση 20 εκατ.ευρώ στην ΑΜΚ της τράπεζας το 2016. Η επένδυση αυτή είχε χαρακτηριστεί από το Γιάννη Μπανίση, διευθύνων Σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, ως «στρατηγική». Τα 20 εκατ.ευρώ έχουν εξαϋλωθεί, καθώς η τοποθέτηση της ΚΡΑΤΙΚΗΣ εταιρείας αποτιμάται σήμερα μόλις στα 2,5 εκατ.ευρώ (66,6 εκατ.μετοχές). Θα έχει ενδιαφέρον τι θα αποφασίσει τώρα ο κ. Μπενίσης και το δ.σ. της εταιρείας. Έχει κάποια άποψη επ΄ αυτού το Υπερταμείο ή ο κ. Paulson ως κάτοχος του 10% της ΕΥΔΑΠ;

    Πιο αργά το ομόλογο της BSB

    Καθυστερεί η έκδοση του ομολογιακού δανείου της Β&F Fashion (ΒSB), με δημόσια προσφορά και στόχο την συγκέντρωση κεφαλαίων έως 25 εκατ. ευρώ. Οι σύμβυλοι του ομίλου, συμφερόντων της οικογένειας Μπιθαρά,  έχουν καταθέσει το σχετικό φάκελο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όμως υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος για τις εγκρίσις. Πλέον η δημόσια προσφορά θα πρέπει να αναμένεται στα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου.

    Φεύγει από την Κολοκοτρώνη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

    Και μιας και λένε για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για τη μεταφορά της σε νέους γραφειακούς χώρους. Με βάση τους όρους του διαγωνισμού, το μηνιαίο μίσθωμα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 40.000 ευρώ για 12ετή μίσθωση.

    Ποσό διόλου ευκαταφρόνητο στους καιρούς που ζούμε. Υπάρχει και ένας άλλος όρους που λέει ότι τα νέα γραφεία θα πρέπει να βρίσκονται εντός του μικρού δακτυλίου του Δήμου Αθηναίων και σε απόσταση έως 300 μέτρων από σταθμό του μετρό.

    Λέτε να βρεθεί τέτοιος χώρος στην οδό Ιπποκράτους για παράδειγμα, σε κτίριο που ανήκει στο Συνεγγυητικό Κεφάλαιο; Η διορία για την κατάθεση προσφορών για τους ενδιαφερόμενους πάντως είναι η 14η Μαίου.

    the wise man
    the wise man



    ΣΧΟΛΙΑ