• Οικονομία

    Τα «φέσια» έπνιξαν το success story της κυβέρνησης

    • NewsRoom


    Μπορεί η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για ένα –δήθεν- success story που επισφραγίζεται με την έξοδο της Ελλάδας από τη μνημονιακή εποχή, ωστόσο η πραγματικότητα είναι λίγο -έως (πάρα) πολύ- πιο… σκληρή.

    Η αλήθεια είναι ότι τα «φέσια» ύψους 4 δις ευρώ «πνίγουν» την κυβέρνηση η οποία επιζητά τρόπους για τον περιορισμό τους.

    Η διευθέτηση των εν λόγω χρεών μετατίθεται πλέον για Δεκέμβριο.

    Τα χρέη

    Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει μια σειρά φοροεισπρακτικών μηχανισμών -από ενδελεχείς ελέγχους σε επιχειρήσεις έως και μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

    Είναι όμως η κυβέρνηση συνεπής στις υποχρεώσεις της; Oι συνολικές οφειλές της ύψους 4 δις μάλλον το αντίθετο δείχνουν. Ιδιαίτερα όσον αφορά στα χρέη προς ιδιώτες, τα τελευταία χρόνια οι αποπληρωμές κινούνται με βραδύτατους ρυθμούς.

    Όλα αυτά παρά το γεγονός ότι δόθηκαν όλα τα ποσά από τον ESM (7 δισ. ευρώ από το 2015 μέχρι και τον Ιούνιο).

    Οι δεσμεύσεις περί άμεσης αποπληρωμής των οφειλών για τον Ιούνιο πήγαν «περίπατο» και συγκεκριμένα μεταφέρθηκαν για τον προσεχή Δεκέμβριο – εκτός απροόπτου βέβαια.

    Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών, τα χρέη ανέρχονται σε 3 δις περίπου ωστόσο οι δανειστές έδωσαν σχετικά στοιχεία στη δημοσιότητα που κάνουν λόγο για 4 δις.

    Στα εν λόγω στοιχεία συμπεριέλαβαν  ποσά που δεν προσμετρώνται επίσημα, όπως οι μη βεβαιωμένες επιστροφές φόρου και οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης που δεν έχουν εγκριθεί.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Oι ειδικοί μίλησαν: Πώς θα αλλάξει τη ζωή μας η μεταμνημονιακή εποχή;



    ΣΧΟΛΙΑ