• Οικονομία

    Suddeutsche Zeitung: Διπλό «όχι» του Όλαφ Σολτς στο ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους!

    Σολτς

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς


    Στα άκρα κινδυνεύει να οδηγηθεί η κόντρα της Γερμανίας με το ΔΝΤ για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, καθώς σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, ο νέος Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέρριψε δύο από τα βασικά αιτήματα του Ταμείου κατά τη συνάντησή του με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

    Σύμφωνα με τη Suddeutsche Zeitung, η οποία επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές, ο Σολτς αρνήθηκε την πρόταση του Ταμείου να παραταθεί η διάρκεια των δανείων που έχουν ήδη χορηγηθεί στην Ελλάδα έως και 15 χρόνια, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο αρκεί να υπάρξει παράταση κατά μόλις τρία χρόνια. Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεσή του και στην πρόταση να υπάρξει ένας μηχανισμός που θα συνδέει αυτόματα την ελάφρυνση του χρέους με την μελλοντική οικονομική ανάπτυξη (το αποκαλούμενο και «γαλλικό κλειδί»).

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, o Σολτς πλέον βρίσκεται μπροστά από ένα δίλημμα: Να συμμετάσχει το ΔΝΤ με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα ή να δεχθεί τα αιτήματα του Ταμείου. Το πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός πως η γερμανική βουλή έδωσε την έγκρισή της για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετάσχει και το ΔΝΤ. Παράλληλα, γνωρίζει πως η μη συμμετοχή του Ταμείου θα δυσχεράνει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, στέλνοντας αρνητικό μήνυμα.

    Πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνάντηση των Ευρωπαίων με την Κριστίν Λαγκάρντ την ερχόμενη εβδομάδα στον Καναδά, στο περιθώριο της συνάντησης των G7. O στόχος είναι στο επόμενο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, να υπάρχει συμφωνία για το ζήτημα του χρέους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Το κείμενο των 40 σελίδων που διαλύει τον μύθο της καθαρής εξόδου



    ΣΧΟΛΙΑ