• Οικονομία

    Η S&P αναβάθμισε την ελληνική οικονομία κατά μία βαθμίδα

    • NewsRoom
    s&p


    Κατά μια βαθμίδα αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας η Standard and Poor’s, σε μια κίνηση συντηρητική, η οποία είχε προεξοφληθεί από τις αγορές.

    Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο σε Β από Β- ενώ διατηρεί θετικό outlook στην αξιολόγηση.

    H S&P αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα κίνηση εντός των επόμενων 12 μηνών είτε λόγω πολιτικών εξελίξεων είτε λόγω αλλαγών στο μέτωπο της χρηματοδότησης. Επισημαίνει, παράλληλα, πως θα εξετάσει περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης εάν με την έξοδο από το μνημόνιο, η Ελλάδα χτίσει “μαξιλάρι” ρευστότητας για να καλύψει μελλοντικές πληρωμές χρέους.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της S&P, η εικόνα της ελληνικής οικονομίας τόσο σε όρους ανάπτυξης όσο και στο δημοσιονομικό μέτωπο έχει βελτιωθεί, ενώ και η αγορά εργασίας ανακάμπτει εν μέσω περιόδου σχετικής πολιτικής σταθερότητας.

    Η πολιτική αβεβαιότητα έχει υποχωρήσει από το 2015 και αν απουσιάσουν μεγάλες ανατροπές στις ακολουθούμενες πολιτικές -κάτι που στο παρελθόν έχουν επιβαρύνει σημαντικά την οικονομία – περιμένουμε ισχυρότερη ανάπτυξη, σημειώνει η S&P.

    Ο οίκος τονίζει ότι η αξιολόγηση της χώρας στηρίζεται από το “ασυνήθιστα χαμηλό” κόστος εξυπηρέτησης του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Επίσης, από τη συνεχιζόμενη στήριξη του επίσημου τομέα υπό τη μορφή δανείων με μεγάλη ωρίμανση και της ελάφρυνσης χρέους.

    Σε σχέση με τις τράπεζες, επισημαίνει ότι παραμένουν προβλήματα αλλά δεν θεωρεί ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος νέου γύρου ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα.

    Η S&P προχώρησε στην πρώτη κίνηση για το αξιόχρεο της χώρας την τελευταία διετία. Η Fitch αναβάθμισε τη χώρα σε Β- τον Αύγουστο ενώ η Moody’s διατηρεί αξιολόγηση Caa2. Η επόμενη αξιολόγηση αναμένεται από την Fitch Ratings στις 16 Φεβρουαρίου

    Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει θετικό σήμα και από το Eurogroup της Δευτέρας στο μέτωπο της αξιολόγησης για να προχωρήσει και σε έκδοση ομολόγου τις επόμενες μέρες.



    ΣΧΟΛΙΑ