• Οικονομία

    To σχέδιο της Onex για την ανασυγκρότηση του Νεωρίου

    Νεώριο


    Επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών, είσοδο σε νέους τομείς κατασκευών και δημιουργία άνω των 500 νέων θέσεων εργασίας από το 2018 έως το 2010 περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της Οnex για την ανασυγκρότηση των ναυπηγείων Νεωρίου.

    Η αμερικάνικη εταιρεία, η οποία επικράτησε στην μάχη για την διεκδίκηση των ιστορικών ναυπηγείων φιλοδοξεί να μετατρέψει τη Σύρο σε κέντρο των ναυτιλιακών εργασιών και επισκευών της Ανατολικής Μεσογείου, στηρίζοντας παράλληλα την τοπική οικονομία και κοινωνία.

    Η αρχή του επενδυτικού προγράμματος της Onex θα ξεκινήσει με την αποπληρωμή των εργαζομένων και των τοπικών προμηθευτών, στους οποίους οφείλονται ποσά ύψους 10 εκατ. ευρώ.

    Η εξόφληση, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της πρότασης, αποτελεί αμετάκλητη υπόσχεση της εταιρείας και βασική προϋπόθεση για το νέο ξεκίνημα του ναυπηγείου.

    Αμέσως μετά θα αρχίσουν οι απαραίτητες επισκευές, προκειμένου να εκσυγχρονισθεί και να μπορεί να ανταποκριθεί το ναυπηγείο στις προκλήσεις της νέας εποχής.

    Παράλληλα, θα γίνουν επιπλέον επενδύσεις για τη διαμόρφωση μίας πιο σύγχρονης εικόνας, φιλικής ταυτόχρονα προς την ευρύτερη εικόνα του νησιού.

    Στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργηθούν υποδομές για την ουσιαστική μείωση της οποιασδήποτε ρύπανσης (σκραπ, λύματα, ατμοσφαιρική μόλυνση, ηχορύπανση κοκ.) που ενοχλεί τους κατοίκους.

    Νέες Υπηρεσίες και δραστηριότητες

    Η εταιρεία σκοπεύει να επεκτείνει την «ακτίνα δράσης» του ναυπηγείου, μπαίνοντας σε νέους τομείς δραστηριοτήτων. Ειδικότερα, προτίθεται να ασχοληθεί με:

    1. Μετασκευές Μέσων Εξόρυξης Υδρογονανθράκων
    2. Κατασκευές Αμυντικών Ναυτικών Συστημάτων

    3. Επέκταση των υπηρεσιών Mega Yachting

    1. Μετασκευές – Κατασκευές Εξειδικευμένων Πλωτών Μέσων

    Κατά αυτό τον τρόπο, το ναυπηγείο θα μπορεί να εισχωρήσει σε νέες αγορές οι οποίες θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά του.

    Μουσείο και τεχνικές σχολές

    Πέρα από τις εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης, η ONEX φιλοδοξεί να αναδείξει την μακρά ιστορική πορεία του Νεωρίου, η οποία πηγαίνει πίσω στο 1861.

    Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται μεταξύ άλλων και η ίδρυση μουσείου της ιστορικότητας του ναυπηγείου, στο οποίο οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν εκθέματα σχετικά με την εξέλιξη του Νεωρίου μέσα στο χρόνο καθώς και σχετικά με τα επιτεύγματα που συντελέστηκαν στις εγκαταστάσεις του, όπως η παραγωγή πολεμικού υλικού και τα πρώτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν ποτέ στον πλανήτη!

    Επιπλέον, θα υπάρξει κατάλληλη προβολή των εγκαταστάσεων του Νεωρίου, κάνοντας έτσι το ιστορικό ναυπηγείο ουσιαστικό μέρος της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού.

    Τα σχέδια δεν σταματούν εδώ. Οι νέοι επενδυτές, προκειμένου να ενισχύσουν τον κοινωνικό ρόλο που παίζει το Νεώριο στην τοπική κοινωνία της Σύρου θέλουν σε συνεργασία με πανεπιστημιακές και τεχνικές σχολές της χώρας να δημιουργήσουν  εξειδικευμένα τμήματα ή και σχολές θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης επαγγελμάτων σχετικών με τη ναυτιλία.

    Στρατηγικός στόχος, σύμφωνα με την πρόταση, είναι και η δημιουργία έδρας Ναυπηγικής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και η χορήγηση υποτροφιών. Έτσι, θα υπάρξει πλέον και φοιτητικός τουρισμός στο νησί που θα φθάνει από όλη την υφήλιο!

    Παράλληλα, μέσω συναφών δράσεων στόχος είναι η ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς της Σύρου ως ιστορικού βιομηχανικού κέντρου της Ανατολικής Μεσογείου.

    Το οικονομικό σκέλος…

    Για όλα τα παραπάνω, η Onex θα διαθέσει συνολικά 60 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κατανεμηθούν ως εξής:

    • Για αποπληρωμή χρεών και αποζημιώσεων προς εργαζομένους και τοπικούς προμηθευτές: €10.000.000.
    • Για την αποπληρωμή μέρους χρεών προς το Ελληνικό Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες και λοιπούς προμηθευτές: €30.000.000
    • Για επισκευές και εκσυγχρονισμό του Ναυπηγείου: €20.000.000

    Η Onex εκτιμά ότι τα έσοδα που θα αρχίσει να έχει μετά την παρέλευση του πρώτου εξαμήνου να φθάσουν 30 εκατ. ευρώ ενώ από το τρίτο έτος και μετά, αναμένει έσοδα που θα κυμαίνονται στα επίπεδα των 50 εκατ. ευρώ με 60 εκατ. ευρώ.

    Έως τότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εγκατάστασης και ενεργοποιηθούν οι στρατηγικές για κατασκευές εμπορικών πλοίων, ειδικές κατασκευές, τουριστικών σκαφών, υπηρεσιακών σκαφών κλπ.

    Διατήρηση και ενίσχυση θέσεων εργασίας

    Η διάσωση των ναυπηγείων και η πλήρης επαναλειτουργία τους αναμένεται να ωφελήσει πολλαπλώς την απασχόληση.

    Μετά τους πρώτους μήνες επισκευών και ανασύνταξης του Ναυπηγείου και ξεκινώντας από το επισκευαστικό τμήμα πλοίων, σύμφωνα πάντα με τα σχέδια της ONEX θα απασχολούνται 500 έως 600 εργαζόμενοι μόνιμοι και έκτακτοι σε διάφορους τομείς.

    Καθώς προχωράει το κομμάτι των κατασκευών μικρών και μεσαίων σκαφών (yacht, mega yacht κλπ.) καθώς και οι ειδικές κατασκευές, οι θέσεις εργασίας θα ξεπεράσουν τις 800.

    Απώτερος στόχος είναι ο αριθμός των θέσεων εργασίας να αυξηθεί σε πάνω από 1.100, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα επιτευχθούν στρατηγικές συνεργασίες για κατασκευές εμπορικών, ταχύπλοων, υπηρεσιακών, λιμενικών, πολεμικών και τουριστικών σκαφών

    Who is Who:

    156 χρόνια ιστορίας

    Το Νεώριο Σύρου λειτουργεί από το 1861 και είναι ένα από τα παλαιότερα μηχανουργεία της Ελλάδας.

    Άλλαξε πολλά χέρια και πέρασε από διαδοχικές φάσεις ακμής και παρακμής ενώ οι σημαντικότεροι Ερμουπολίτες διατέλεσαν μέτοχοι, σύμβουλοι, αλλά και δανειστές ή προμηθευτές της εταιρείας.

    Τα πρώτα χρόνια την τεχνική διεύθυνση είχαν Άγγλοι και Γάλλοι. Το Νεώριο αγοράστηκε το 1994 από τη σημερινή «Νεώριoν Νέα Α.Ε.» που ανήκει στον επιχειρηματία Νίκο Ταβουλάρη και άρχισε να λειτουργεί ξανά. Το 1997 η εταιρεία προέβη στην αγορά και των ναυπηγείων της Ελευσίνας.

    Τα τελευταία χρόνια το Νεώριο αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω και του σκληρού ανταγωνισμού από τα ναυπηγεία της Τουρκίας και της Μάλτας. Ατον περασμένο Φεβρουάριο παραμένει κλειστό ενώ τα δυο τελευταία χρόνια υπολειτουργεί.

    Η ONEX

    Η ΟΝΕΧ αποτελεί έναν πολυεθνικό τεχνολογικό και επενδυτικό όμιλο με παρουσία στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Έχει έδρα τη Νέα Υόρκη και διαχειρίζεται κεφάλαια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Από την ίδρυσή της το 2004, υλοποιεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό έργα στους τομείς της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών, της Πολιτικής Προστασίας  και της Διαχείρισης Κρίσεων, της Αεροπορικής Υποστήριξης, της Νανοτεχνολογίας & Τεχνολογίας Υλικών και των Ιχθυοκαλλιεργειών



    ΣΧΟΛΙΑ