• Οικονομία

    Σχέδιο για 13 δόσεις στις εισφορές εφάπαξ και επικούρησης

    • NewsRoom


    Το ενδεχόμενο να αποπληρωθούν οι εισφορές για εφάπαξ (4%) και για επικούρηση (7%) από μη μισθωτούς ασφαλισμένους σε 13 μηνιαίες δόσεις, εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εργασίας.

    Πρόκειται για ποσά εισφορών που θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει να καταβάλλονται από 1.1.17, μαζί με τα υπόλοιπα για κύρια ασφάλιση και υγεία. Εδώ και ένα έτος, όμως, δεν έχει καταστεί ακόμα εφικτό να αποδοθούν στους ασφαλισμένους. Η εκτίμηση αρμόδιων παραγόντων του ΕΦΚΑ είναι ότι τα πρώτα ειδοποιητήρια που θα εντάξουν και τις ανωτέρω ασφαλιστικές εισφορές θα είναι εκείνα του μηνός Φεβρουαρίου, που θα σταλούν στους ασφαλισμένους έως τα μέσα Μαρτίου.

    Το αρχικό πλάνο και το… plan B για τις εισφορές

    Η αρχική πρόθεση του υπουργείου Εργασίας ήταν να εξοφληθούν οι εισφορές υπέρ επικούρησης και εφάπαξ σε 11 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα από εκείνο που θα εντάσσονταν στα ειδοποιητήρια.

    Όμως εξετάζεται το ενδεχόμενο να είναι περισσότερες, ίσως 13, επειδή μπήκε και το 2018 και ακόμα το συγκεκριμένο αδιέξοδο δεν έχει ξεπεραστεί. Υπολογίζεται σύμφωνα με το dikaiologitika.gr, ότι ανέρχονται σε περίπου 200.000 οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, οι οποίοι θα διαπιστώσουν αύξηση στις εισφορές τους, έως τα μέσα Μαρτίου, εξαιτίας της προσθήκης των εισφορών εφάπαξ και επικούρησης.

    Πρόκειται για τους αρτοποιούς και τους βενζινοπώλες, που έχουν μόνο εισφορές επικούρησης 7%, αλλά και για τους γιατρούς, τους φαρμακοποιούς και τους υγειονομικούς, που έχουν μόνο 4% εφάπαξ εισφορών. Στο 11% θα φτάσει η πρόσθετη εισφορά στους δικηγόρους, τους συμβολαιογράφους και τους δικαστικούς επιμελητές, όπως επίσης και στους μηχανικούς.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τα μυστικά του πολυνομοσχεδίου: 3+1 ευκαιρίες για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πολυνομοσχέδιο: Πώς ικανοποιούνται οι πιστωτές από τους πλειστηριασμούς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πολυνομοσχέδιο: Αυτόματη απενεργοποίηση του ΑΦΜ για όσους φοροδιαφεύγουν!



    ΣΧΟΛΙΑ