• Οικονομία

    Πλαφόν σε 17 νομούς στην τιμή της βενζίνης – Πώς θα υπολογίζεται η τιμή

    • NewsRoom


    Την άμεση επιβολή ανωτάτου ορίου στην τιμή της απλής αμόλυβδης σε 17 νομούς της χώρας εισηγείται στα υπουργεία Οικονομίας – Ανάπτυξης και Οικονομικών η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ενώ στα σκαριά βρίσκεται και η δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης κι ενεργοποίησης Ανώτατων Τιμών Καταναλωτή με ισχύ του μέτρου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, μετά την εκτίναξη της τιμής της βενζίνης σε επίπεδα που ξεπέρασαν ακόμη και τα 2 ευρώ σε κάποια νησιά.

    Για τον υπολογισμό της θεωρητικής τιμής της βενζίνης, η μεθοδολογία που προτείνει η ΡΑΕ λαμβάνει υπόψη στοιχεία όπως:

    • Η διάμεσος τιμή λιανικής των τελευταίων τεσσάρων εργάσιμων ημερών στην περιοχή της νομαρχίας Αττικής (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
    • Ο ΦΠΑ που ισχύει στον νομό ή την περιοχή.
    • Το μέγιστο διαφορικό κόστος νομού ή περιοχής, το οποίο η ΡΑΕ το έχει υπολογίσει και το ορίζει ανά νομό.

    Με βάση τα κριτήρια αυτά, αν το 70% και άνω των πρατηρίων της περιοχής ξεπερνά τη θεωρητική τιμή, τότε αυτή αυτόματα μετατρέπεται σε πλαφόν, σε ανώτατη τιμή πώλησης. Η τελευταία ισχύει από τη μέρα της δημοσίευσης της κοινής απόφασης των υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης και Οικονομικών μέχρι και την αμέσως επόμενη Κυριακή. Επαναϋπολογίζεται δε κάθε Παρασκευή και ισχύει από την αμέσως επόμενη Δευτέρα.

    Για 17 νομούς, στους οποίους πάνω από το 70% των πρατηρίων έχει ξεπεράσει τη λεγόμενη θεωρητική τιμή η ΡΑΕ εισηγείται να εφαρμοστεί άμεσα. Και στη συνέχεια με βάση τα προαναφερόμενα δεδομένα να ελέγχεται η πορεία της αγοράς ανά νομό. Αυτό είναι εφικτό να γίνει μέσω του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων.

    Οι 17 νομοί είναι: Γρεβενών, Ευρυτανίας, Κεφαλλονιάς, Φωκίδας, Ρεθύμνου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Κιλκίς, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Σάμου, Κυκλάδων, Χίου, Δωδεκανήσου, Αρκαδίας, Ροδόπης και Καστοριάς.

    Τέλος η Αρχή καλεί τα συναρμόδια υπουργεία να ελέγξουν με τον ίδιο τρόπο και την εξέλιξη των τιμών στο ντίζελ και το υγραέριο κίνησης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γ. Αλιγιζάκης (Ελινόιλ): «Κοιτάξτε αλλού για την ακρίβεια στα καύσιμα, όχι στην αισχροκέρδεια»



    ΣΧΟΛΙΑ