• Οικονομία

    Τι αλλαγές έρχονται στα capital controls – Τι προβλέπεται για το όριο ανάληψης μετρητών


    Την αύξηση από τις 20.000 στις 40.000 ευρώ του ορίου για τη διεκπεραίωση των συναλλαγών που έχουν οι επιχειρήσεις με το εξωτερικό απευθείας μέσα από τα τραπεζικά καταστήματα, ζητά η Ελληνική Ένωση Τραπεζών στο πλαίσιο των προτάσεων που θα καταθέσει για τη χαλάρωση των capital controls.

    Η αύξηση στα 40.000 ευρώ του ορίου, χωρίς να απαιτείται έγκριση από τις επιτροπές των τραπεζών, εκτιμάται ότι θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με το εξωτερικό και προτείνεται από την ΕΕΤ ως παράλληλο μέτρο σε συνδυασμό με άλλες διευκολύνσεις που αφορούν τις επιχειρήσεις που έχουν τουριστική δραστηριότητα.

    Οι σχετικές προτάσεις θα αποσταλούν από την ΕΕΤ στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση και οι αλλαγές να ισχύσουν το επόμενο διάστημα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέτρα που θα ζητήσει η ΕΕΤ είναι να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που πληρώνονται για τις υπηρεσίες τους από το εξωτερικό, όπως οι tour operators ή οι αεροπορικές εταιρείες, και τα χρήματα μπαίνουν σε λογαριασμό που διατηρεί σε ελληνική τράπεζα, να μπορούν να κάνουν ανάληψη του συνόλου των μετρητών, χωρίς περιορισμό.

    Σήμερα ανάλογη δυνατότητα έχουν μόνο τα φυσικά πρόσωπα που φέρνουν χρήματα από το εξωτερικό ή από θυρίδα.

    Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η απελευθέρωση θα διευκολύνει σημαντικά τις εμπορικές επιχειρήσεις που έχουν τουριστική δραστηριότητα και οι οποίες σήμερα δεν μπορούν να κάνουν ανάληψη του συνόλου του ποσού που κατατίθεται από το εξωτερικό σε ελληνική τράπεζα, με αποτέλεσμα να κρατούν τα χρήματα σε τράπεζες του εξωτερικού.

    Τι προβλέπεται για το όριο ανάληψης μετρητών

    Στις προτάσεις της ΕΕΤ δεν περιλαμβάνεται πρόβλεψη για την αύξηση του μηνιαίου ορίου που σήμερα διαμορφώνεται στα 2.300 ευρώ, καθώς, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η πλειοψηφία των καταθετών δεν εξαντλεί το όριο αυτό στις μηνιαίες αναλήψεις της.

    Στο πλαίσιο των αποφάσεων, πάντως, από την πλευρά της κυβέρνησης για την χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων για τη μεταμνημονιακή, σε κάθε περίπτωση, εποχή, δεν αποκλείεται το όριο αυτό να αυξηθεί.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εθνική Τράπεζα: Σπάει το φράγμα του 5% στην τιμή από την πώληση δανείων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πιτσιόρλας: Ώριμες οι συνθήκες για την άρση των capital controls

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Άρθρο παρέμβαση: Επιτέλους ο Τσίπρας το παραδέχτηκε- Για μια ζωή ΕΝΦΙΑ



    ΣΧΟΛΙΑ