• Οικονομία

    Κονδύλια 95 εκατ. για τον εκσυγχρονισμό των παιδικών σταθμών

    • NewsRoom


    Κονδύλια ύψους 95 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στους δήμους όλης της χώρας προκειμένου να ολοκληρώσουν το έργο του εκσυγχρονισμού των παιδικών σταθμών βάσει των νέων προδιαγραφών, χωρίς να διαταραχθεί, όμως, η εύρυθμη λειτουργία τους.

    Για τον λόγο αυτό, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, εντάχθηκε ένα νέο έργο στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων- ΠΔΕ (ΣΑΕ 055) με τίτλο «Επιχορήγηση των Δήμων για προσαρμογή λειτουργούντων παιδικών σταθμών στις προδιαγραφές του νέου θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 99/2017».

    Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία (Ν. 3852/2010, άρθρο 94), οι δήμοι έχουν από 1 Ιουλίου 2011 την αρμοδιότητα χορήγησης άδειας λειτουργίας τόσο στους ιδιωτικούς όσο και στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς ήταν απαραίτητη η τήρηση ειδικών τεχνικών προδιαγραφών, κάτι που δεν ίσχυε για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

    Με την έκδοση του ΠΔ 99/2017, θεσπίστηκαν για πρώτη φορά οι τεχνικές προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί ώστε να κριθούν κατάλληλοι για αδειοδότηση. Συνεπώς, οι ήδη λειτουργούντες δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα πρέπει μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο να προσαρμόσουν τις κτιριακές υποδομές τους στις απαιτούμενες προδιαγραφές, με τελευταία προθεσμία πλήρους προσαρμογής τους τα πέντε χρόνια. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στις καθορισμένες προθεσμίες, θα ανακαλείται η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του σταθμού.

    Σε συνέχεια λοιπόν, αυτών των νομοθετικών ρυθμίσεων και με δεδομένη τη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία, το υπουργείο Εσωτερικών πρότεινε την οικονομική ενίσχυση των δήμων προκειμένου να ολοκληρώσουν το έργο προσαρμογής των παιδικών σταθμών αρμοδιότητάς τους, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας τους.

    Η σχετική απόφαση θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα στη Διαύγεια και ο προϋπολογισμός των 95 εκατ. ευρώ προορίζεται να καλύψει τις δαπάνες προσαρμογής όλων των δημοτικών παιδικών σταθμών που λειτουργούν πανελλαδικά και κατανέμεται σε βάθος χρόνου πενταετίας.

    Οι βρεφικοί, παιδικοί και βρεφονηπακοί σταθμοί στους οποίος θα γίνουν έργα υπολογίζονται συνολικά σε 1.688 με δυναμικότητα φιλοξενίας 90.519 παιδιών και βρεφών, ενώ το κόστος ανά δομή εκτιμάται κατά μέσο όρο στις 57.000 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ