• Οικονομία

    Γ. Πιτσιλής στο 5ο Athens Law Forum on Taxation: «Προχωράει η ηλεκτρονική τιμολόγηση»

    • NewsRoom
    Γιώργος Πιτσιλής ΑΑΔΕ

    Γιώργος Πιτσιλής. Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων


    Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η διαδικασία της ηλεκτρονικής τιμολόγησης σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.),. κατά τη διάρκεια του 5ου Athens Law Forum on Taxation που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Athens Plaza, υπό την αιγίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και του Ελληνογερμανικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

    Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Πιτσιλής το θέμα των ηλεκτρονικών βιβλίων έχει προχωρήσει και πριν μία εβδομάδα κλήθηκαν οι εκπρόσωποι των φορέων να καταθέσουν τις απόψεις τους για το θέμα, ενώ υπάρχει και συνεχής επικοινωνία με το Υπουργείο Οικονομικών.

    Το συνέδριο επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία συμβάλλει στην καταπολέμηση της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής. Επίσης παρουσιάζονται και αναλύονται επίκαιρα φορολογικά θέματα με κύριους ομιλητές τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή, τον διευθυντή του γραφείου του προέδρου της ΝΔ, Στυλιανό Πέτσα, τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνο Κόλλια, τον διακεκριμένο νομικό, ειδικό σε θέματα φορολογικού δικαίου Γιώργο Μυλωνογιάννη και τον σύμβουλο διοίκησης της Alpha Bank για φορολογικά θέματα Γιώργο Παπαθανασόπουλο.

    Στην ομιλία του ο κ. Μυλωνογιάννης αναφέρθηκε κατ αρχήν στη στοχοθεσία που μέχρι σήμερα σχετίζεται με την είσπραξη συγκεκριμένων ελάχιστων ποσών φόρων από τους φορολογικούς ελέγχους. Η στοχοθεσία αυτή είναι αντίθετη με το Νομικό μας πολιτισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι σαν να ζητά ο Υπ. Δικαιοσύνης από τους Δικαστές να εκδώσουν ένα ελάχιστο αριθμό καταδικαστικών αποφάσεων από ένα συγκεκριμένο αριθμό δικών που θα εκδικασθούν. Το παράδειγμα είναι απολύτως επιτυχές αν σκεφθεί κανείς πως η επιβολή φόρου κατόπιν ελέγχου συνιστά συνήθως και έγκλημα φοροδιαφυγής. Η στοχοθεσία επομένως πρέπει να αναφέρεται σε συγκεκριμένο αριθμό υποθέσεων που θα πρέπει να ελεγχθούν και όχι σε ποσά φόρων που θα επιβληθούν. Το μήνυμα προς τους υποψήφιους επενδυτές είναι προφανώς αποτρεπτικό δεδομένου ότι το ζήτημα της φορολογική συμμόρφωσης αποτελεί σοβαρό κριτήριο πριν τη λήψη επενδυτικής απόφασης.

    Ο κ. Μυλωνογιάννης αναφέρθηκε ακόμη στην παραδοξότητα των ελέγχων όπου η εισαγωγή συναλλάγματος από το εξωτερικό αντί να επιβραβεύεται, καταδιώκεται διότι συνήθως ο εισάγων μπαίνει σε προτεραιότητα για έλεγχο. Επιπλέον η αποκάλυψη κεφαλαίων στο εξωτερικό παρατείνει την περίοδο της παραγραφής από πέντε σε δέκα χρόνια. Η επανατοποθέτηση μετρητών στο τραπεζικό σύστημα,τα περίφημα μετρητά, που βρίσκονται “στα στρώματα” εφόσον κατατεθούν σε τράπεζες καταλήγουν σε φορολόγηση ως εξ αγνώστου πηγής προερχόμενα.

    Οι μέθοδοι ελέγχου αυτού του τύπου προκαλούν διάχυτο φόβο για την διενέργεια διατραπεζικών συναλλαγών. Ακόμα και το έμβασμα των γονιών για τη συντήρηση του φοιτητή υιού, κινδυνεύει να θεωρηθεί δωρεά σε μετρητά. Ακόμα και εισφορές μετόχων στην εταιρεία τους μπορεί να χαρακτηριστούν δωρεές υποκείμενες σε φόρο δωρεάς 40%!

    Τέλος η πρωτοφανής ποινικοποίηση των φορολογικών παραβάσεων δίνει ισχυρό αποτρεπτικό σήμα στους υποψήφιους επενδυτές. Μία πράξη φοροδιαφυγής για ποσό φόρου άνω των 150.000 ευρώ έχει ως αποτέλεσμα την καταδίκη του δράστη για φοροδιαφυγή (κακουργηματική), για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (κακούργημα), για μη καταβολή οφειλών στο Δημόσιο (πλημμέλημα) και για ψευδή δήλωση περιουσιακής κατάστασης (πλημμέλημα ή κακούργημα) εάν ο δράστης της φοροδιαφυγής τυχαίνει να είναι και υπόχρεος υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες.

    Τέσσερις ποινικές υποθέσεις και πιθανόν καταδίκες για την ίδια πράξη! Πρόκειται σίγουρα για παγκόσμια πρωτοτυπία. Στις ανταγωνιστικές οικονομίες όπως η Κύπρος και άλλες γειτονικές χώρες, έλεγχοι και κυρώσεις είναι προφανώς ηπιότερες με αποτέλεσμα να συνιστούν επενδυτικούς παραδείσους σε σχέση με την Ελλάδα.

    Από την μεριά του ο κ. Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας, Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της μεσαίας τάξης στην μετά μνημονίου εποχή, η οποία όπως χαρακτηριστικά ανέφερε έχει σηκώσει μεγάλα φορολογικά βάρη που την οδήγησαν στην φτωχοποίησή της, η οποία έπληξε την ελληνική οικονομία. Επισήμανε ότι είναι αναγκαία η μείωση των φορολογικών συντελεστών και εισφορών και όσο ταχύτερα ψηφισθούν τα μέτρα για την ανακούφιση της μεσαίας τάξης, τόσο πιο γρήγορα θα βελτιωθεί η κατάστασή της, η οποία με την σειρά της θα οδηγήσει στην βελτίωση της ελληνικής οικονομίας.

    Στον χαιρετισμό του ο κ. Βασίλειος Οικονομίδης, Μέλος της Κλαδικής Ομάδας Εργασίας Μελών του Ελληνογερμανικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, αναφέρθηκε στον ρόλο του Επιμελητηρίου και σημείωσε ότι η φορολογία παραμένει ένα επίκαιρο θέμα που εξετάζει κάθε επενδυτής εγχώριος ή αλλοδαπός.

    Στην συζήτηση που ακολούθησε ανάμεσα στον κ. Παπαγιαννίδη και στον κ. Γιώργο Πιτσιλή, Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε στον ρόλο της Α.Α.Δ.Ε. ως επιχειρησιακού βραχίονα της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, ο οποίος εφαρμόζει την φορολογική πολιτική της. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι θεσμικά υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στην Αρχή και το Υπουργείο. Επισήμανε δε ότι οι σχέσεις της Α.Α.Δ.Ε. με την αστυνομία, την οικονομική αστυνομία, τους οικονομικούς εισαγγελείς και τις άλλες υπηρεσίες είναι καλύτερες από ποτέ.

    Υπογράμμισε επίσης, ότι οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί δεν πρέπει να «χρεώνονται» στην τρόικα, καθώς είναι ελληνικές αποφάσεις. Σημείωσε ότι η Α.Α.Δ.Ε. κατανοεί την διαφορετική λειτουργία και «νοοτροπία» κάθε εφορίας, η οποία μέχρι τώρα αντιμετωπίζονταν πυροσβεστικά και πλέον θα αντιμετωπιστεί συστηματικά, καθώς έχει ξεκινήσει ένα χρηματοδοτικό έργο για την καταγραφή υπηρεσιών και κινδύνων, η οποία θα λειτουργήσει προς όφελος της λειτουργίας των εφοριών, αλλά και των πολιτών-φορολογούμενων.

    Με αφορμή αυτό το θέμα, αναφέρθηκε στην 10ημερη επίσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιήσει κλιμάκιο της ΔΟΥ Ρόδου στο τέλος του μήνα σε Πάτμο, Λειψούς, Αγαθονήσι και Σύμη, προκειμένου να ακούσει και να καταγράψει τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών στις συναλλαγές τους με το TAXIS.

    Η συγκεκριμένη ενέργεια εντάσσεται στο πλαίσιο εξωστρέφειας της Α.Α.Δ.Ε. Κλείνοντας την συζήτηση, σημείωσε ότι η Α.Α.Δ.Ε. στις άμεσες προτεραιότητές της δίνει έμφαση στην διεθνή της εξωστρέφεια με την συμμετοχή της σε διεθνή συνέδρια, αλλά και την πρόκληση από μέρους της διεθνών συζητήσεων όπως για την οικονομία του διαμοιρασμού, ενώ επισήμανε την έμφαση που δίνει η αρχή στην ανάπτυξη της πληροφορικής.

    Η σχετική υπηρεσία της Αρχής, όπως ανέφερε ο κ. Πιτσιλής είναι υποστελεχωμένη σε σχέση με τα διεθνή στάνταρντς. Όσον αφορά στην ηλεκτρονική τιμολόγηση σημείωσε ότι το θέμα των ηλεκτρονικών βιβλίων έχει προχωρήσει και πριν μία εβδομάδα κλήθηκαν οι εκπρόσωποι των φορέων να καταθέσουν τις απόψεις τους για το θέμα, ενώ υπάρχει και συνεχής επικοινωνία με το Υπουργείο Οικονομικών.

    το συνέδριο συνεχίζεται…



    ΣΧΟΛΙΑ