• Οικονομία

    «Φρένο» από τους δανειστές στα κυβερνητικά σχέδια για τις 120 δόσεις και την παράταση του νόμου Κατσέλη

    • NewsRoom
    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών

    Ευκλείδης Τσακαλώτος. Υπουργός Οικονομικών


    Ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον Δεκέμβριο τα τεχνικά κλιμάκια με το ελληνικό οικονομικό επιτελείο, βάζοντας όμως πριν φύγουν «πάγο» στα ελληνικά σχέδια για παράταση του νόμου Κατσέλη (προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς) αλλά και για μία νέα διευρυμένη ρύθμιση οφειλών, στην οποία θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν μισθωτοί και συνταξιούχοι που χρωστούν στην Εφορία και αδυνατούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

    Τα τεχνικά κλιμάκια κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στην Αθήνα πέρασαν από το κόσκινο την έως τώρα λειτουργία του Εξωδικαστικού αλλά και τα στοιχεία του νόμου Κατσέλη, καθώς αυτή η αποτίμηση θα αποτελέσει μέρος της συνολικής, πρώτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

    Συμβούλεψαν δε την κυβέρνηση ότι θα ήταν πιο συνετό να επενδύσει στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και όχι σε νέες χαριστικές διευκολύνσεις προς τους φορολογούμενους, εκτιμώντας ότι μια νέα ρύθμιση θα ανοίξει τρύπα στα έσοδα αφού πολλοί φορολογούμενοι περιμένοντας μια ευνοϊκότερη ρύθμιση οφειλών θα σταματήσουν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.

    Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές στην παρούσα φάση δεν προκύπτει ανάγκη θέσπισης νέας έκτακτης ρύθμισης τη στιγμή μάλιστα που η ροή των εσόδων προς τα ταμεία παρουσιάζει σημαντική βελτίωση σε σχέση με το παρελθόν.

    Σε αυτό το πλαίσιο οι πιστωτές δεν κανένα περιθώριο στην ελληνική πλευρά ότι μπορεί να αλλάξει κάτι υπέρ των μικροοφειλετών (με χρέη έως 5.00 ευρώ) το επόμενο διάστημα στους οποίους στόχευε και η νέα ρύθμιση.

    Πετυχημένη θεωρείται από τους θεσμούς η ρύθμιση των 100 δόσεων, το 2015, που ήταν εξαιρετικά απλή στην εφαρμογή της, καθώς με τρία «κλικ» στο ΤΑΧΙS και χωρίς δικαιολογητικά, η οποία όμως «κόπηκε» μετά από λίγους μήνες από τους δανειστές, παρά το γεγονός ότι απέφερε σημαντικά έσοδα. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με το κουαρτέτο, ήταν «οριζόντια», δηλαδή αφορούσε τους πάντες, ακόμα και εκείνους που μπορούσαν να αποπληρώσουν το χρέος τους σε λιγότερες δόσεις. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο είναι αρνητικοί να υπάρξει άλλη νέα «οριζόντια» ρύθμιση.

    Το σχέδιο που είχαν επεξεργαστεί τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και διαπραγματεύονταν με τις Βρυξέλλες αφορούσε μια νέα έκτακτη ρύθμιση στην οποία θα μπορούν να ενταχθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι και επαγγελματίες οι οποίοι είχαν αποκλειστεί από την ηλεκτρονική πλατφόρμα των 120 δόσεων του εξωδικαστικού.

    Η ρύθμιση θα λειτουργούσε στα πρότυπα του εξωδικαστικού και ο αριθμός των δόσεων θα ήταν ανάλογα με το ύψος της οφειλής του οφειλέτη παρέχοντας την δυνατότητα ακόμη και για 120 δόσεις. Ελάχιστη μηνιαία θα ήταν τα 50 ευρώ. Το ίδιο σχέδιο προβλέπει επίσης κούρεμα έως 85% στα πρόστιμα αλλά και κόφτη σε φορολογούμενους με καταθέσεις και μεγάλη ακίνητη περιουσία. Η ένταξη των μικροοφειλετών σε αυτή είχε ως προϋπόθεση την εξόφληση ή η ρύθμιση των τρεχουσών υποχρεώσεων, δηλαδή του ΕΝΦΙΑ, του φόρου εισοδήματος, του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών.

    Τα αποτελέσματα λειτουργίας του Εξωδικαστικού, όπως παρουσιάστηκαν στους ξένους τεχνοκράτες, έχουν ως εξής:

    • Επιχειρήσεις (65 εβδομάδες λειτουργίας): Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 1.771 αιτήσεις και εξ αυτών ήδη 92 επιχειρήσεις έχουν πλέον ρυθμίσει τα χρέη τους, προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, Τράπεζες και προμηθευτές.
    • Ελεύθεροι επαγγελματίες (39 εβδομάδας λειτουργίας): Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 2.848 αιτήσεις και εξ αυτών ήδη 648 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν πλέον ρυθμίσει τις οφειλές τους προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.
    • Αγρότες (18 εβδομάδες λειτουργίας): Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 207 αιτήσεις με σκοπό τη ρύθμιση των χρεών προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και PQH (πρώην ΑΤΕ κλπ τράπεζες υπό εκκαθάριση) και εξ αυτών ήδη 74 αγρότες έχουν πλέον ρυθμίσει τις οφειλές τους προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.

    Επιφυλακτικοί και για παράταση του νόμου Κατσέλη

    Εν τω μεταξύ αρνητικοί είναι οι δανειστές και στο ελληνικό αίτημα για παράταση του νόμου Κατσέλη, για άλλο ένα έτος, δηλαδή έως το τέλος του 2019, θεωρώντας ότι δεν πρέπει να συνεχιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας από το σφυρί των πλειστηριασμών.

    Επιπλέον, η ομπρέλα προστασίας από τους πλειστηριασμούς δεν μπορεί να μείνει ανοικτή για οφειλέτες που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα χαμηλότερης αξίας από τις οφειλές τους. Αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να το «παλεύει» με τις ρυθμίσεις, με το στοίχημα να μεταφέρεται το Δεκέμβριο. Τόσο γι’ αυτή των 120 δόσεων όσο και για το προστατευτικό πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, δίνοντας έμφαση στις αυστηρότερες προϋποθέσεις εφαρμογής και των δύο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποιες οφειλές θα έχουν δυνατότητα ρύθμισης ως 120 δόσεις-Τι προβλέπει το σχέδιο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι θα γίνει με τον νόμο Κατσέλη: Το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τσακαλώτος στη Nikkei: Μια ακύρωση της μείωσης των συντάξεων δεν θα συνιστά ανάκληση των μεταρρυθμίσεων



    ΣΧΟΛΙΑ