• Οικονομία

    «Φωτιά» τα καύσιμα – Ξεπέρασε τα 2 ευρώ η αμόλυβδη


    Πάνω από το φράγμα των δύο ευρώ ανά λίτρο βρίσκεται η αμόλυβδη βενζίνη συνεχίζοντας το ανοδικό σερί και προκαλώντας μεγάλη επιβάρυνση τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Τα νησιά των Κυκλάδων κατέχουν την πρωτιά. Συγκεκριμένα στη Σίκινο και την Αμοργό υπήρξαν πρατήρια υγρών καυσίμων που είχαν το λίτρο της αμόλυβδης πάνω από τα 2 ευρώ, όπως φαίνεται από την υποβολή στο παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα ένα πρατήριο στη Σίκινο υπέβαλε τιμή 2,045 ευρώ το λίτρο ενώ ένα πρατήριο στα Κατάπολα υπέβαλε τιμή στα 2 ευρώ το λίτρο.

    Σε περισσότερα από 22 νησιά και νομούς της χώρας η βενζίνη πωλείται πάνω από 1,90 ευρώ ανά λίτρο, ενώ σε ύψη ρεκόρ βρίσκονται η τιμή του πετρελαίου κίνησης καθώς και του μαζούτ.

    Η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δε θα μειώσει τους φόρους, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομίας, το οποίο παρακολουθεί την κατάσταση. Το υπουργείο δεν εξετάζει την οποιαδήποτε παρέμβαση στην αγορά για να προστατεύσει τους καταναλωτές και τους κατοίκους της νησιωτικής χώρας.

    Στο 1,63 ο μέσος όρος

    Πανελλαδικά η τιμή της αμόλυβδης είναι – βάσει των στοιχείων της Δευτέρας – στα 1,630 ευρώ/λίτρο όταν μια εβδομάδα νωρίτερα ήταν 1,603 ευρώ/λίτρο.

    Όσον αφορά τις πιο ακριβές περιοχές, οι Κυκλάδες είναι η περιοχή με την ακριβότερη μέση τιμή στη βενζίνη (1,850 ευρώ το λίτρο) ενώ στη δεύτερη ακολουθούν τα Δωδεκάνησα με 1,768 ευρώ/λίτρο. Στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται η Ευρυτανία με 1,724 ευρώ/λίτρο.

    Με την μέση τιμή της αμόλυβδης στο 1,63€ ανά λίτρο και στο 1,40€ το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης, η Ελλάδα είναι πλέον η δεύτερη πιο ακριβή χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η πέμπτη σε όλο τον κόσμο.



    ΣΧΟΛΙΑ