• Οικονομία

    Eurogroup: Σε «θολό τοπίο» η καθαρή έξοδος υπό τη σκιά της ενόχλησης Μαξίμου για τις δηλώσεις Τσακαλώτου

    • NewsRoom
    ESM

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών


    Το ζήτημα της περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, σε συνδυασμό με τη μεταμνημονιακή εποπτεία, θα συζητηθεί για πρώτη φορά σε επίπεδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο σημερινό άτυπο Eurogroup, που συνεδριάζει στη Σόφια.

    Ωστόσο λίγο πριν αναχωρήσει για τη Σοφία και το σημερινό άτυπο Eurogroup, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χθες το απόγευμα ήρθε αντιμέτωπος με τη γκρίνια του Μαξίμου για την τοποθέτησή του στους Finacial Times για το πλαίσιο μετά τον Αύγουστο. Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι οι δανειστές θα εποπτεύουν την πρόοδο της χώρας μας 3-4 φορές τον χρόνο μετά την ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου. «Είναι πιθανόν να έχουμε 3 ή 4 επισκέψεις, αντί για δύο» είπε χαρακτηριστικά.

    Αμέσως μετά τις δηλώσεις του μάλιστα δέχθηκε επίθεση από σχολιαστές της ΕΡΤ, γεγονός που σύμφωνα με πληροφορίες συνδέεται με την ενόχληση που υπήρξε σε υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης. Έτσι ο υπουργός Οικονομικών, λίγο πριν μπει στο αεροπλάνο για τη Σοφία, έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να αποστείλουν προς τον Τύπο non pape στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

    «Με αφορμή ​ορισμένες πολιτικά ευφάνταστες ​ερμηνείες ​των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, στους Financial Times επισημαίνεται ότι: Είναι πάμπολλες οι φορές που ο υπουργός έχει πει δημοσίως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης, πράγμα το οποίο προσδιορίζει μία καθαρή έξοδο και άλλες τόσες ότι θα υπάρχει μεταπρογραμματική παρακολούθηση, όπως εκείνη που είχαν και εξακολουθούν να έχουν η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος “συν κάτι ακόμη”. Το “συν κάτι ακόμη” ενδεχομένως να αφορά μία επιπλέον επίσκεψη ανά εξάμηνο».

    Λόγω της άτυπης μορφής του, το σημερινό Eurogroup δεν αναμένεται να καταλήξει σε αποφάσεις, ωστόσο θα γίνει «εφ’ όλης της ύλης» συζήτηση για την προετοιμασία της εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο, την 20ή Αυγούστου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο αναμένεται να παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ένα συνοπτικό έγγραφο για το ελληνικό ζήτημα, σε συνέχεια των διαβουλεύσεων που έλαβαν χώρα στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να ενημερώσουν για την πορεία της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε τεχνικό επίπεδο εντός του Μαΐου, προκειμένου να ληφθούν συνολικές αποφάσεις για την έξοδο από το πρόγραμμα στο Εurogroup της 21ης Ιουνίου.

    Οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συζητήσουν το ζήτημα του χρέους, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθουν -σε αυτό το στάδιο- στις τεχνικές λεπτομέρειες, ανέφεραν ενημερωμένες πηγές στο ΑΜΠΕ. Παράλληλα, θα συζητηθεί η περίοδος μετά το πρόγραμμα, δηλαδή «τι είδους εποπτεία θέλουμε», ανέφερε αξιωματούχος της ευρωζώνης, καθώς και η ενδεχόμενη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

    Επιπλέον, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το σχέδιο της αναπτυξιακής στρατηγικής για τη μεταμνημονιακή εποχή της Ελλάδας, το οποίο θα παρουσιάσει στους ομολόγους του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αυτό το «ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο» χαρακτηρίζεται ουσιαστικής σημασίας, όχι μόνο επειδή θα ληφθεί υπόψη στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά και επειδή, όπως έχει πει ο επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, ο Πιερ Μοσκοβισί, «θα αποτελέσει σημαντική δοκιμασία για την αξιοπιστία της χώρας στη συνολική συζήτηση για τη μεταμνημονιακή εποχή».

    Στο σημερινό Eurogroup το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα εκπροσωπήσει ο Πόουλ Τόμσεν, ενώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρόντες θα είναι ο Πρόεδρος, Μάριο Ντράγκι, και το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής Μπενουά Κερέ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επίθεση ΕΡΤ σε Τσακαλώτο: «Είναι σε διαφορετική γραμμή από την κυβέρνηση;» (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προειδοποίηση Reuters: Με την «καθαρή έξοδο» οι ελληνικές τράπεζες θα χάσουν το φθηνό χρήμα της ΕΚΤ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τσακαλώτος: Η κριτική από τους θεσμούς είναι λογική και αναμενόμενη



    ΣΧΟΛΙΑ