• Οικονομία

    Άμεσες Ξένες Επενδύσεις: Πώς η Ελλάδα κατάφερε πάλι να πατώσει σε μια εκρηκτική χρονιά

    • NewsRoom


    Στην 34η θέση της κατάταξης των 44 χωρών της Ευρώπης βρέθηκε το 2016 η Ελλάδα με βάση τον αριθμό των άμεσων ξένων επενδύσεων, όπως προκύπτει από την  τελευταία έκθεση της ΕΥ για τις άμεσες ξένες επενδύσεις (European Attractiveness Survey) σε όλη την Ευρώπη. Παράλληλα, η χώρα μας βρίσκεται στην 35η θέση με βάση τον αριθμό των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν.

    Παρά το γεγονός πως το επενδυτικό κλίμα που επικράτησε στην Ευρώπη το 2016 ήταν πρωτόγνωρο, σημειώνοντας ιστορικά υψηλά με 5.845 άμεσες ξένες επενδύσεις, καταγράφοντας αύξηση 15% σε ετήσια βάση, η Ελλάδα της υψηλής φορολογίας που έχει επιλέξει η Κυβέρνηση και των τεράστιων γραφειοκρατικών προβλημάτων  δεν κατάφερε αν επωφεληθεί.

    Τα νούμερα είναι τραγικά. Στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν 13 άμεσες ξένες επενδύσεις, οι οποίες δημιούργησαν 111 νέες θέσεις εργασίας. Την ίδια ώρα, το σύνολο των νέων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα ξένων επενδύσεων, ήταν 259.673 (σε ετήσια βάση παρουσίασε αύξηση 19%)!

    Βέβαια, το 2016 ήταν μια πολύ καλύτερη χρονιά αν συγκριθεί με την πρώτη χρονιά διακυβέρνησης της χώρας από τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι χαρακτηριστικό πως οι 13 άμεσες ξένες επενδύσεςι το 2016 συνιστούν αύξηση 123% σε ετήσια βάση!

    Από τις 13 άμεσες ξένες επενδύσεις του 2016, 8 πραγματοποιήθηκαν στον κλάδο των χρηματοοικονομικών, 2 στον κλάδο της μεταποίησης και από μία στους κλάδους της γεωργίας, των μεταφορών, των επικοινωνιών και των κατασκευών. Όσον αφορά στη γεωγραφική προέλευσή τους, 4 προήλθαν από το Ηνωμένο Βασίλειο, 2 από την Ιαπωνία και από μία από Γαλλία, Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ, Ισπανία, Ολλανδία και Σερβία.

    Στην Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία αποτέλεσαν τους τρεις μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς προορισμούς άμεσων ξένων επενδύσεων το 2016, συγκεντρώνοντας πάνω από το ήμισυ (51%) των εισροών ΑΞΕ, καταγράφοντας 1.144, 1.063 και 779 επενδύσεις αντίστοιχα. Η Ισπανία ενίσχυσε την τέταρτη θέση της με 308 άμεσες ξένες επενδύσεις, ενώ η Πολωνία, με 256 ΑΞΕ, έγινε η πρώτη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης που κατέκτησε μία θέση μεταξύ των πέντε πρώτων επενδυτικών προορισμών.

    Μεταξύ των κορυφαίων 20 χωρών με βάση τον αριθμό άμεσων ξένων επενδύσεων, η Σουηδία, η Ιταλία και η Τσεχία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση (76%, 62% και 57% αντίστοιχα). Μόνο τρεις χώρες κατέγραψαν μείωση επί του συνόλου των ΑΞΕ το 2016, η Ολλανδία (-5%), το Βέλγιο (- 5%) και η Ελβετία (- 2%).

    Όσον αφορά στο εργατικό δυναμικό, η περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης κατέγραψε την ισχυρότερη άνοδο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, με την Ουκρανία και τη Μολδαβία να σημειώνουν ετήσια αύξηση 435% και 220% αντίστοιχα. Η Πολωνία κατέκτησε τη δεύτερη θέση με 22.074 νέες θέσεις εργασίας, ενώ στην πρώτη θέση βρέθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο με 43.165 νέες θέσεις εργασίας από ΑΞΕ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Με «ψαλίδι» 1,7 δισ. στις δαπάνες η υπεραπόδοση κατά 1,5 δισ. ευρώ στο πρωτογενές πλεόνασμα



    ΣΧΟΛΙΑ