• Οικονομία

    Αυτές είναι οι 4 αλλαγές στον νόμο Κατσέλη που συμφώνησαν κυβέρνηση-θεσμοί

    κόκκινα δάνεια δανειολήπτες


    Τέσσερις βασικές αλλαγές στο νόμο Κατσέλη – Σταθάκη, που θα νομοθετηθούν άμεσα, συμφώνησαν κυβέρνηση και θεσμοί  ώστε να  «κλείσουν» οριστικά την ομπρέλα προστασίας για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Το mononews.gr από τις αρχές Νοεμβρίου είχε αποκαλύψει τις προωθούμενες αλλαγές στο νόμο 3869 και επιβεβαιώθηκε πλήρως. Να σημειωθεί ότι οι δανειστές έκαναν αποδεκτές τις  προτάσεις της ελληνικής πλευράς που  έχουν στόχο τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών με άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου.

    Ειδικότερα η αναθεώρηση του νόμου Κατσέλη –Σταθάκη θα βάλει «φραγή» στο «ύποπτο» τέχνασμα των μπαταχτσήδων που ήταν οι συνεχείς αναβολές εκδίκασης του αιτήματος τους. Όταν δηλαδή έφτανε η δικάσιμος ή λίγο πριν είτε ζητούσαν αναβολή της υπόθεσης, είτε απέσυραν την αίτηση υπαγωγής στο νόμο. Στη συνέχεια επανέρχονταν με νέο αίτημα και με τον τρόπο αυτό έχαιραν μίας ιδιότυπης ασυλίας  σε βάρος των συνεπών δανειοληπτών και των πραγματικά ανήμπορων οικονομικά νοικοκυριών.

    Συγκεκριμένα οι τέσσερις βασικές αλλαγές στο νόμο  3869 που πρόκειται να νομοθετηθούν μέχρι το τέλος του μήνα, προβλέπουν ότι:

    1. Οι δανειολήπτες που έχουν ζητήσει δύο αναβολές του αιτήματος  υπόθεσης θα υποβληθούν αυτομάτως από αυστηρό  έλεγχο. Τον έλεγχο των οικονομικών τους στοιχείων θα αναλαμβάνει  ειδική επιτροπή  δικαστών που θα συγκροτηθεί για το λόγο αυτό και θα μπορεί να ζητήσει την άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν πληρούν τα κριτήρια –δηλαδή έχουν αποκρύψει περιουσιακά στοιχεία, ή έχουν μεταβιβάσει μέρος της περιουσίας τους- τότε θα χάνουν την προστασία του νόμου.  Σημειώνουμε ότι καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο έλεγχος θα επεκταθεί και για αιτήματα που έχουν αναβληθεί στο παρελθόν και έχουν πάρει νέα δικάσιμο.
    2. Στην περίπτωση που ο  δανειολήπτης ζητήσει αναβολή ή παραιτηθεί του αιτήματος έχει δικαίωμα να καταθέσει νέα αίτηση εντός 30 ημερών. Αν δεν το πράξει εντός της προθεσμίας χάνει το δικαίωμα.
    3. Ο δανειολήπτης που δεν μπορεί να είναι συνεπής στην καταβολή των μηνιαίων δόσεων που όρισε το δικαστήριο, λόγω επιδείνωσης της οικονομικής του κατάστασης, έχει δικαίωμα να υποβάλλει νέο αίτημα υπαγωγής στο νόμο.
    4. Δικαίωμα να υποβάλλουν νέο  αίτημα στο νόμο Κατσέλη- Σταθάκη, ακόμα και μετά το τέλος του 2018, έχουν οι  κληρονόμοι δανειολήπτη στην περίπτωση που  το ακίνητο, για το οποίο έγινε η υπαγωγή στο νόμο,  αποτελεί πρώτη κατοικία και για αυτούς.

    Οι αλλαγές λαμβάνουν μέριμνα και για τους εγγυητές, οι οποίοι μπορούν να απαλλαγούν από την υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη (τώρα έπρεπε να το πράξουν) υπό προϋποθέσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ