• Οικονομία

    Οι 5 «δράκοι» που κρατούν φυλακισμένη την ελληνική οικονομία

    • NewsRoom


    Το δυσβάσταχτο χρέος, το προβληματικό ασφαλιστικό σύστημα, το αναποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης και το διπλό πρόβλημα της πολυνομίας/κακονομίας, αποτελούν σύμφωνα με έρευνα της διαΝΟΕσις τους πέντε «δράκους» που κρατούν φυλακισμένη την ελληνική οικονομία.

    Η διαΝΕΟσις έχει ξεκινήσει έναν κύκλο ερευνών, δημοσιεύσεων και εκδηλώσεων με προτάσεις για την αντιμετώπιση και των πέντε “δράκων”. Η νέα μελέτη του οργανισμού αποτελεί μια τριπλή, συνδυαστική πρόταση για την αντιμετώπιση των τριών από τους πέντε δράκους: χρέος, ασφαλιστικό σύστημα και φορολογία, τρεις τομείς που είναι εξαιρετικά κρίσιμοι και επηρεάζουν ο ένας τον άλλον. Οι συγγραφείς της μελέτης Νίκος Χριστοδουλάκης, Μιλτιάδης Νεκτάριος και Χάρης Θεοχάρης προτείνουν ένα νέο μείγμα δημοσιονομικών και αναπτυξιακών πολιτικών για την αντιμετώπισή τους:

    350.000 νέες θέσεις εργασίας ως το 2030 και 2 δισ. νέα φορολογικά έσοδα.

    Οι προτάσεις περιλαμβάνουν:

    -Την επίτευξη ενός συμβιβασμού για τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα οποία η χώρα μας έχει δεσμευτεί κατά την περίοδο 2019-2022.

    Σύμφωνα με την πρόταση, η χώρα θα πρέπει να διεκδικήσει τη δυνατότητα ένα 2% του ΑΕΠ να κατευθύνεται στη χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων και υποδομών κάθε χρόνο, τουλάχιστον μέχρι το 2029.

    -Τη ριζική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος με μείωση των συνολικών εισφορών (από 27% σε 19%) και με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Νέου Συστήματος Συντάξεων που θα περιλαμβάνει ένα ενιαίο ταμείο κύριων συντάξεων, ένα πλήρως κεφαλαιοποιημένο ενιαίο ταμείο επικουρικών συντάξεων και προαιρετικά επαγγελματικά ταμεία συντάξεων.

    -Την απλοποίηση της φορολογίας με ενοποίηση και μείωση συντελεστών.

    Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ενιαίος συντελεστής 20% στα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων, φορολογία εισοδήματος από 20% έως 30% για τα φυσικά πρόσωπα και τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις, ενιαίο ΦΠΑ 20% (και χαμηλό 10%) και μια σειρά από θεσμικές αλλαγές που θα αυξήσουν την εισπραξιμότητα και θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

    10 αναμενόμενα αποτελέσματα της μεταρρύθμισης

    -Μείωση του χρέους κάτω από το 100% του ΑΕΠ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020.

    -Ένα δίκαιο, βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, που εξασφαλίζει επαρκή κάλυψη στους ασφαλισμένους και αντιμετωπίζει τους πολίτες ισότιμα.

    -Δημιουργία αποθεματικών τουλάχιστον €50 δισ. στην πρώτη δεκαετία λειτουργίας του συστήματος.

    -Μειωμένη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από τις συντάξεις, και μηδαμινή από το 2045 και μετά.

    -Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και τόνωση της απασχόλησης.

    -Μείωση του φορολογικού βάρους μισθωτών, επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

    -Δημιουργία 350.000 νέων θέσεων εργασίας μέχρι το 2030.

    -Μείωση της ανεργίας στο 7,1% μέσα σε 10 χρόνια.

    -Πραγματική αύξηση των εισοδημάτων όλων των πολιτών και ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

    -Ενθάρρυνση νέων επενδύσεων και νέων εξαγωγικών δραστηριοτήτων για τις επιχειρήσεις.

    ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ 



    ΣΧΟΛΙΑ