Παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες καταφθάνουν στο νησί της Λέσβου, προκειμένου να βοηθήσουν τους Σύριους πρόσφυγες, που περνούν το δικό τους δράμα στο νησί. Μετά την δημοφιλή ηθοποιό του Χόλιγουντ Susan Sarandon, ένας από τους σημαντικότερους εικαστικούς του εικοστού πρώτου αιώνα ο Κινέζος Ai Weiwei βρέθηκε στο νησί δείχνοντας για ακόμα μια φορά την κοινωνική ευαισθησία του.

Στις 26 Δεκεμβρίου βρέθηκαν στη Λέσβο  ο Wei, ο οποίος φωτογραφήθηκε με πρόσφυγες και εθελοντές. Στη Μόρια της Λέσβου, κοντά τους πρόσφυγες που ζουν εκεί, ο καλλιτέχνης μαζί με τους εθελοντές βοηθάει όσους καταφθάνουν στο νησί τις τελευταίες μέρες. Τα σχόλιά του στο Instagram είναι λακωνικά, συχνά όμως αναφέρεται με θαυμασμό στη γενναιότητα και την πίστη αυτών των ανθρώπων.

Το διαβατήριο του του δόθηκε πριν λίγους μήνες και πλέον ο Wei κατοικεί στη Μεγάλη Βρετανία. Φυσικά συνεχίζει την δράση του. Μαζί με ακόμα έναν πολύ σημαντικό καλλιτέχνη τον Anish Kapoor, λίγους μήνες πριν, έκαναν μια μεγάλη πορεία στο Λονδίνο, κουβαλώντας κουβέρτες σε ένδειξη συμπαράστασης των προσφύγων. Και τώρα ο Wei αποφάσισε να περάσει τα Χριστούγεννα του μαζί με τον γιο του βοηθώντας τους πρόσφυγες της Συρίας στην Λέσβο.

Ο Wei προσγειώθηκε παραμονές Χριστουγέννων στην Αθήνα. Έμεινε στο ξενοδοχείο New μαζί με τον γιο του, φωτογραφίζοντας τον στα αρχικτεκτονικά ιδιόμορφα δωμάτια.

Ο Ai Weiwei έγινε ευρέως γνωστός μετά την έκθεση του στο Turbine Hall της Tate Modern, όπου γέμισε την αίθουσα με εκατομμύρια ηλιόσπορους φτιαγμένους από πορσελάνη. Είναι γιος ποιητή που εναντιώθηκε στο Κομμουνιστικό καθεστώς μεγάλωσε στην εξορία με τον πατέρα του. Αποφάσισε να γίνει εικαστικός και μέσω των έργων του ασκούσε κριτική στην Κίνα για την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το 2011 συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Πεκίνου ενώ προσπαθόυσε να ταξιδέψει για το Χονγκ Κόνγκ, με την κατηγορία της φοροδιαφυγής (το καθεστώς δεν μπορούσε να βρει άλλον τρόπο να τον σιωπήσει).

Τεράστιες διαμαρτυρίες ξέσπασαν σε Αμερική και Ευρώπη για την απελευθέρωση του. Η Tate Modern στο Λόνδινο διατηρούσε για χρόνια την ταμπέλα «Απελευθερώστε τον Ai Wei Wei» στην πρόσοψη της.  Το Guggenheim, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Σικάγο αλλά και πολλά άλλα ιδρύματα μάζευαν υπογραφές και διοργάνωναν πορείες  διαμαρτυρίας για την υπεράσπιση του ζητώντας την απελευθέρωση του,.

Δείτε εδώ τις εικόνες από τον λογαριασμό του εικαστικού στο instagram

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here