Με non paper απαντά η Κυβέρνηση στον Γερμανό υπ. Οικονομικών: Εάν αποχωρήσει το ΔΝΤ κλείνει η αξιολόγηση

0

Ευσεβείς πόθους τρέφει η Κυβέρνηση όσον αφορά στη διαδικασία της αξιολόγησης, καθώς εκτιμά, μέσω non paper απο το Μέγαρο Μαξίμου, οτι εαν «αποχωρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η δεύτερη αξιολόγηση κλείνει άμεσα χωρίς νέα μέτρα».

Πιο αναλυτικά το non pape-απαντηση στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schäuble επισημαίνει:

-Για πρώτη φορά, δημόσια, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχεται ότι «η Ευρωζώνη έχει τα εργαλεία να στηρίξει την Ελλάδα και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ». Άποψη που υποστηρίζει δύο χρόνια τώρα η Ελλάδα.

-Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας στη συνέντευξή του (εφημερίδα Suddeutsche Zeitung) προτείνει η συνέχιση του τρίτου προγράμματος να γίνει από τον ESM. «Αυτό θα μπορούσε να ανατεθεί στον ESM -αφού πρώτα εγκριθεί από τη Bundestag», δήλωσε χαρακτηριστικά. Όσο για τα δημοσιεύματα ότι θα αντιδράσουν βουλευτές του κόμματός του, ο κ. Σόιμπλε είναι κατηγορηματικός: «Δεν θα υπάρξει καμία εσωτερική πολιτική ένταση, παραμένουμε πιστοί στα συμφωνηθέντα». Και στην επιμονή του δημοσιογράφου «ποια θα είναι η αντίδραση στο εσωτερικό του κόμματός σας εάν δεν συμμετέχει το ΔΝΤ;» η απάντηση του κ. Σόιμπλε παραμένει η ίδια: «Δεν υπάρχει καμία εσωτερική αντίδραση, γιατί επιθυμούμε πραγματικά να τηρηθούν οι συμφωνίες».

-Ο Β. Σόιμπλε πουθενά δεν αναφέρεται σε 4ο Μνημόνιο, αντιθέτως μιλά για τήρηση των συμφωνηθέντων. Κάνει λόγο για «νέο πρόγραμμα», λόγω της ενδεχόμενης μη συμμετοχής του Ταμείου, που θα υλοποιηθεί μέσω του ESM, αφού πρώτα θα εγκριθεί από τη Bundestag, όπου «δεν θα υπάρχει καμία εσωτερική πολιτική ένταση» καθώς «παραμένουμε πιστοί στα συμφωνηθέντα». Και συνεχίζει ότι «αν αυτά δεν γίνουν σεβαστά από άλλους, τότε το παρόν πρόγραμμα θα τερματιστεί και θα χρειαστούν νέες διαπραγματεύσεις». Ο Β. Σόιμπλε, δηλαδή, επισημαίνει ότι προχωράμε με το παρόν τρίτο πρόγραμμα που έχουμε συμφωνήσει, που θα το υλοποιήσει ο ESM, αν φύγει το ΔΝΤ, και μόνο «αν δεν γίνει σεβαστό από άλλους τότε θα χρειαστούν νέες διαπραγματεύσεις».

-Πρέπει να επισημανθεί ότι το σημερινό πρόγραμμα είναι, έτσι και αλλιώς, πρόγραμμα του ESM, με το ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου. Με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τις συμφωνίες τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση των προγραμμάτων του ESM αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

-Σημειώνεται ότι αν αποχωρήσει το ΔΝΤ, η δεύτερη αξιολόγηση κλείνει άμεσα χωρίς νέα μέτρα, καθώς σήμερα η αντίθεση είναι δομική ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ.

Ο Soible για το ελληνικό προγράμμα

Νωρίτερα ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Wolfgang Soible άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα πρόκειται για «τροποποίηση» της υπάρχουσας συμφωνίας αλλά για νέα, καθώς μιλά για πιο αποτελεσματική εποπτεία του αμιγώς, πλέον, ευρωπαϊκού προγράμματος. Στελέχη της Κυβέρνησης, εστίασαν στη φράση-κλειδί του κ. Σόιμπλε σύμφωνα με την οποία «στην περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ τότε το τρέχον πρόγραμμα θα τερματιστεί και θα απαιτηθούν νέες διαπραγματεύσεις».

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι δηλώσεις του Β. Σόιμπλε στη Süddeutsche Zeitung αφορούν στο τρέχον, τρίτο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας, σε περίπτωση που δεν θα συμμετέχει μελλοντικά σε αυτό το ΔΝΤ, οι οποίες θα καθυστερήσουν σημαντικά, δεδομένου ότι στο τέλος του μήνα η ολλανδική Βουλή διαλύεται (λόγω των εκλογών του Μαρτίου ενώ από τον επόμενο μήνα μπαίνει σε προεκλογική τροχιά και η Γαλλία (με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών να ολοκληρώνεται αρχές Μαϊου).

Οπερ, η καθυστέρηση κινδυνεύει να φτάσει μέχρι τα τέλη Μαϊου και να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που ήθελαν τον κ. Σόιμπλε να «σπρώχνει» τη διαπραγμάτευση μέχρι τον Ιούνιο που η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με υπέρογκες δανειακές υποχρεώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τρίτο «ΟΧΙ» εισαγγελέα για την έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών (upd)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Τζίνα Αγγούρη
Η Τζίνα Αγγούρη στο mononews γράφει θέματα business και τουριστικά. Εργαστηκε στην εφημερίδα Ναυτεμπορική

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here