Γαλλία
Από αριστερά: Εμανουέλ Μακρόν, Μαρίν Λεπέν

Macron και Le Pen εξακολουθούν να είναι τα φαβορί του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης της Ipsos Sopra-Steria. Λιγότερο από 48 ώρες πριν ανοίξουν οι γαλλικές κάλπες, το πρωί της Κυριακής, ο Emmanuel Macron συγκεντρώνει ποσοστό 24%, ενώ η Marine Le Pen λαμβάνει το 22%. Ακολουθούν οι Fillon και Mélenchon με ποσοστό 19% έκαστος στην πρόθεση ψήφου.

Αρκετά χαμηλότερα, ο B. Hamon λαμβάνει 7,5%, ενώ όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι ακολουθούν με ποσοστά κάτω από 5%.

Ωστόσο, η αναποφασιστικότητα των ψηφοφόρων ενισχύεται, σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες.

Πλέον, μόνο το 69% των ερωτηθέντων δηλώνουν σίγουροι για το ποιον υποψήφιο θα στηρίξουν την Κυριακή, ενώ το 31% των ψηφοφόρων ενδέχεται να αλλάξει γνώμη (σε σχέση με την πρόθεση ψήφου που καταγράφεται πιο πάνω).

Το 85% αυτών που προτίθενται να ψηφίσουν την Le Pen δηλώνουν σίγουροι για την επιλογή τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους ψηφοφόρους του Fillon διαμορφώνεται σε 83%, για τους ψηφοφόρους του Macrons στο 73%, για τους ψηφοφόρους του Mélenchon στο 63% και μόλις στο 51% για τους ψηφοφόρους του Hamon.

Στην ίδια δημοσκόπηση, ζητήθηκε από τους ερωτηθέντες να απαντήσουν σε ποιον υποψήφιο θα στραφούν, σε περίπτωση που τελικά αλλάξουν γνώμη.

Έτσι, υποθέτοντας ότι το 50% των αναποφάσιστων θα αλλάξει γνώμη, τα υψηλότερα και ανώτερα ποσοστά που προκύπτουν για κάθε υποψήφιο διαμορφώνονται ως εξής:

  • Macron: μεταξύ 20,5% και 27%
  • Le Pen: μεταξύ 20% και 23%
  • Fillon: μεταξύ 17,5% και 20,5%
  • Mélenchon: μεταξύ 16% και 21%

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή στον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών, που υπολογίζεται στο 73%, πιθανότατα θα είναι η πιο χαμηλή που έχει καταγραφεί από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2002.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Π. Τόμσεν: Κάναμε συνεχώς λάθη με την Ελλάδα – Θα χρειαστεί χρόνια για να μειωθεί η ανεργία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κριστίν Λαγκάρντ: Τι συζήτησε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στην Ουάσιγκτον

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η πιο κρίσιμη ημέρα. Τι θα πει ο Σαββίδης στον Μπόμπολα για τον Πήγασο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here