Ένταση μεταξύ Γεννηματά και Βούτση για την αλλαγή στη σειρά των ομιλητών – Μεθόδευση κατήγγειλε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

0

Ένταση σημειώθηκε κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή μεταξύ της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Φώφης Γεννηματά και του προέδρου του κοινοβουλίου, κ. Νίκου Βούτση, με αφορμή την ανατροπή στη σειρά των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών.

Όλα ξεκίνησαν όταν μετά την ομιλία του κ. Μητσοτάκη, στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο πρωθυπουργός. Αμέσως η κ. Γεννηματά επενέβη καταγγέλλοντας μια μοναδική μεθόδευση στα κοινοβουλευτικά χρονικά. Και αυτό καθώς ο πρωθυπουργός, σε αντίθεση με τον κανονισμό της Βουλής, πήρε το λόγο αμέσως μετά τον πρόεδρο της ΝΔ, χωρίς να περιμένει να ακούσει τις τοποθετήσεις όλων των πολιτικών αρχηγών.

«Κύριε πρόεδρε, είναι αδιαμφισβήτητο ότι εσείς έχετε την ευθύνη οργάνωσης της συζήτησης, αλλά η μεθόδευση που γίνεται σήμερα είναι πραγματικά μοναδική στα κοινοβουλευτικά χρονικά. Είθισται η κυβέρνηση να ακούει το σύνολο της αντιπολίτευσης και να τοποθετείται ο πρωθυπουργός μετά, ως ένδειξη σεβασμού στους πολιτικούς αντιπάλους, αλλά και για λόγους πρακτικούς γιατί θα πρέπει να ακούσει το σύνολο της κριτικής. Είναι φανερό ότι ο πρωθυπουργός δεν αντέχει να ακούσει άλλη κριτική. Έτσι δεν είναι, κύριε Τσίπρα; Θα μιλήσουμε λοιπόν όποτε μας ορίσετε», είπε η Φώφη Γεννηματά.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, εξήγησε ότι είχαν δοθεί συγκεκριμένες ώρες ομιλίας στους πολιτικούς αρχηγούς έπειτα από συνεννοήσεις με τα γραφεία των πολιτικών αρχηγών για το απόγευμα. «Στο διάστημα 5:30 με 6:30, επειδή δεν υπήρχε διαθεσιμότητα, τουλάχιστον από δύο πολιτικούς αρχηγούς – και δεν είναι της παρούσης να αναφέρω – μετά από αλλεπάλληλες επικοινωνίες με τις υπηρεσίες, απ’ ό,τι είδατε μίλησαν 4 ή 5 επιπλέον συνάδελφοι από αυτούς που ήταν στη λίστα, ενώ δεν μίλησαν 66 από αυτούς που ήταν στη λίστα, και επιπλέον 2 υπουργοί από αυτούς που θα μιλούσαν ύστερα. Κι έτσι καλύφθηκε αυτό το κενό και περάσαμε κατευθείαν στους χρόνους που αφορούσαν τους υπόλοιπους. Έτσι έγινε. Δεν πρόκειται περί μεθόδευσης», είπε ο Νίκος Βούτσης.

Οι διαμαρτυρίες της κ. Γεννηματά συνεχίστηκαν όταν αμέσως μετά τον πρωθυπουργό, ανέβηκε στο βήμα της βουλής ανέβηκε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για μια απάντηση η οποία κατέληξε σε μια μικρή δευτερολογία.

Αμέσως μετά ο κ. Τσίπρας ξαναπήρε τον λόγο, απαντώντας στις έντονες διαμαρτυρίες της κ. Γεννηματά πως θα είναι σύντομος. Μάλιστα υποσχέθηκε πως θα ακούσει με μεγάλο ενδιαφέρον την ομιλία της.

Ωστόσο, αμέσως μόλις ολοκλήρωσε την απάντησή του και στο βήμα ανέβηκε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσίπρας, ξεχνώντας όσα είχε αναφερθεί λίγα λεπτά πριν, σηκώθηκε για να αποχωρήσει, κάτω από τις έντονες αποδοκιμασίες των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Αλλά και της ίδιας της κ. Γεννηματά, η οποία απαίτησε, χωρίς να εισακούεται, να παραμείνει ο πρωθυπουργός στη θέση του. Αντίθετα, ο κ. Τσίπρας αποχώρησε, δηλώνοντας πάντως πως θα επιστρέψει αργότερα, όπως και έκανε.

Η κ. Γεννηματά κατήγγειλε και από το βήμα την στάση του κ. Τσίπρα, αλλά και των κκ. Μητσοτάκη και Βούτση. Η ένταση πάντως συνεχίστηκε και μετά την ομιλία της, με τον κ. Βούτση να ζητά να μην θέτει παρόμοια ζητήματα. Μάλιστα, η κ. Γεννηματά συνέχισε να κατηγορεί τον κ. Βούτση για μεθόδευση στη διαδικασία.

Κατά την ομιλία της η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τόνισε πως «Σήμερα παίζεται η τρίτη πράξη του δράματος για τον ελληνικό λαό. Η κυβέρνηση κάνει τη σοβαρότερη εκχώρηση κυριαρχίας του ελληνικού κράτους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ένταση και επεισόδια με μολότοφ έξω από τη Βουλή (video)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλέξης Τσίπρας: «Δεν είμαστε παιδιά της διαπλοκής – Δεν θα υπάρξει αριστερή παρένθεση» (video)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κ. Μητσοτάκης: «Κύριε Τσίπρα, είστε ικανός να βάλετε και σμόκιν στην παραλία για να μασκαρέψετε τα ψέματά σας» (video)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here