Το πρώτο τρίμηνο του 2017, οι πολίτες «σήκωσαν» καταθέσεις ύψους 4 δισ. ευρώ, λόγω των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση και το ενδεχόμενο νέου εκτροχιασμού της οικονομίας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει η «Καθημερινή», στο τέλος του 2016, το σύνολο των καταθέσεων γενικής κυβέρνησης, επιχειρήσεων και νοικοκυριών ήταν 132 δισ. ευρώ, ενώ τώρα το ποσό αυτό έπεσε στα 128 δισ. ευρώ.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που είχαν επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα το 2016.

Εκφράζουν, μάλιστα, φόβους ότι η διαρροή καταθέσεων μπορεί να συνεχιστεί με ίδιους ή ακόμα και γρηγορότερους ρυθμούς καθώς στο σύστημα υπάρχουν περίπου 4 δισ. ευρώ νέο χρήμα που θα μπορούσε να αποχωρήσει άμεσα καθώς δεν υπόκειται στα capital controls, κάτι που θα οδηγούσε υποχρεωτικά σε αύξηση των ορίων του έκτακτου μηχανισμού ELA.

Στελέχη τραπεζών δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους: αν είχε κλείσει στο τέλος του 2016 η δεύτερη αξιολόγηση, τώρα θα συζητούσαμε για την ένταξη της χώρας στο QE και θα διαμορφώνονταν οι βάσεις για τη χαλάρωση των capital controls. Αντίθετα, εδώ που βρισκόμαστε με τις πιέσεις στις καταθέσεις, πιθανότερο είναι να δούμε το επόμενο διάστημα αύξηση του ELA, κάτι που μπορεί να θέσει ζήτημα αύξησης των περιορισμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γερμανικά ΜΜΕ: Νησί φυλακισμένων η Λέσβος – Οι Βρυξέλλες άφησαν την Ελλάδα στην τύχη της

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τηλεδιάσκεψη Τσακαλώτου – Θεσμών: Καμία συμφωνία για τα μεγάλα θέματα της διαπραγμάτευσης

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΤτΕ: Και επίσημα στην FPS της Eurobank η δεύτερη άδεια διαχείρισης κόκκινων δανείων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Δημήτρης Κατακουζηνός
Ο Δημήτρης Κατακουζηνός , ετών 35, στο mononews γράφει οικονομικά θέματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here