Εντυπωσιακή δήλωση Σόιμπλε: Η Ελλάδα μπορεί να σωθεί και με το 50% των μεταρρυθμίσεων

0

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του το ελληνικό πρόγραμμα εμφανίστηκε ο Wolfgang Schaeuble, τονίζοντας μάλιστα, ότι οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα δημοσιονομικά είναι πιο ρεαλιστικές από αυτές του Ταμείου.

«Η Ελλάδα έχει καλές προοπτικές να ανακάμψει. Η χώρα μπορεί να σωθεί. Είναι δυνατόν, εάν υλοποιήσει ακόμη και το 50%, ή κάτι περισσότερο, από τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί» επισήμανε.

Παράλληλα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε τη μετατροπή του ESM σε ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο στη θέση του ΔΝΤ, ενώ δήλωσε ότι αν οι χώρες της Ευρωζώνης χρειαστούν νέα προγράμματα βοήθειας αυτά δεν θα πρέπει να περιλαμβάνουν το ΔΝΤ.

Δεν είναι ρεαλιστικό να γίνουν περαιτέρω βήματα προς την ολοκλήρωση των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτό το σημείο και μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία για την αποχώρησή της, τα εναπομείναντα κράτη μέλη της πρέπει να είναι έτοιμα να σχηματίσουν «συμμαχίες των προθύμων», δήλωσε επίσης ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

«Με δοσμένη την τωρινή κατάσταση, δεν είναι ρεαλιστικό να νομίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε περαιτέρω βήματα προς την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης προς το παρόν», είπε ο Schaeuble σήμερα, μιλώντας στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ουάσινγκτον.

«Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις σε επείγουσες ερωτήσεις με έναν τρόπο που να είναι εμφανώς ευρωπαϊκός, και χρειάζεται να βρούμε ευρωπαϊκές λύσεις σε οξεία προβλήματα», πρόσθεσε, «χρειαζόμαστε ευέλικτες ταχύτητες, πολλές ομάδες κρατών, «συμμαχίες των προθύμων», όπως κι αν θέλετε να το πείτε στη συγκεκριμένη κατάσταση».

V. Dombrovskis: Υπολογίζουμε στη στήριξη των ΗΠΑ για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Στη βοήθεια της αμερικανικής κυβέρνησης ώστε το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα προσβλέπει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis σε ομιλία του στο American Enterprise Institute (AEI).

H ομιλία του Valdis Dombrovskis είχε να κάνει με την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και όπως είπε ο ίδιος στο συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να γίνει αναφορά και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Valdis Dombrovskis η Ελλάδα είναι ακόμη σε πρόγραμμα στήριξης αλλά αναμένεται να εμφανίσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης φέτος. Είναι, όμως, σημαντικό να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση όσο το δυνατόν συντομότερα έτσι ώστε να συνεχιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας και η χώρα να βγει στις αγορές το 2018.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο ο Valdis Dombrovskis ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «υπολογίζουμε στην καθοριστική στήριξη των ΗΠΑ προκειμένου το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Τι μετέδωσε νωρίτερα το mononews.gr 

Την μετατροπή του ESM σε ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο που θα αντικαταστήσει το ΔΝΤ επιθυμεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος παράλληλα επανέλαβε τη θέση του για μια Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η μετατροπή του ESM που προτείνει θα μπορούσε να γίνει βραχυπρόθεσμα, ενώ υποστήριξε ότι αν οι χώρες της Ευρωζώνης χρειαστούν νέα προγράμματα βοήθειας αυτά δεν θα πρέπει να περιλαμβάνουν το ΔΝΤ.

Μιλώντας ενόψει της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε πως δεν είναι ρεαλιστικό αυτή τη στιγμή να πιέζουμε για περαιτέρω ευρωπαϊκή ενοποίησης. Αντίθετα, τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit είναι «ευέλικτες ταχύτητες» και συμμαχίες όσων είναι διατεθειμένοι να τη στηρίξουν.

Ο κ. Σόιμπλε τόνισε πως υπάρχει έλλειψη ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας στην Ευρώπη, κι όχι κεφαλαίων από τις κεντρικές τράπεζες, ενώ υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει ισχυρό το νόμισμά της και να συνεισφέρει περισσότερο στην ασφάλεια και την διατλαντική συνεργασία.

Πάντως, ο κ. Σόιμπλε εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του το ελληνικό πρόγραμμα. Τόνισε μάλιστα πως οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα δημοσιονομικά είναι πιο ρεαλιστικές από αυτές του Ταμείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Παγκόσμια Τράπεζα: «Δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για την παροχή δανείου προς την Ελλάδα» λέει ο πρόεδρός της

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΤτΕ: «Κολλημένη» η οικονομία το α’ τρίμηνο του 2017 – 295 εκατ. το έλλειμμα στον προϋπολογισμό

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σοκάρει η Μέι: Θα σταματήσει την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών της ΕΕ προς Βρετανία- Τι αλλάζει για τους Έλληνες φοιτητές και εργαζόμενους

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here