Φράγκου ναυτιλία
Αγγελική Φράγκου. Πρόεδρος και Διευθύνουσα σύμβουλος της Navios Maritime Holdings Inc

Μεγάλη άνοδο καταγράφει στη συνεδρίαση της Wall Street της Παρασκευής (21 Απριλίου 2017) η μετοχή της ναυτιλιακής Navios Maritime Partners, συμφερόντων της Αγγελικής Φράγκου, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά στο άκουσμα της είδησης ότι η εισηγμένη στη Νέα Υόρκη εταιρεία εξαγόρασε το σύνολο του στόλου των 14 πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της ναυτιλιακής Rickmers Maritime.

Φράγκου

Πώς αντέδρασαν οι αναλυτές

Η κίνηση της Αγγελικής Φράγκου να εξαγοράσει το σύνολο του στόλου των 14 πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της εισηγμένης στη Σιγκαπούρη ναυτιλιακής Rickmers Maritime για λογαριασμό της ναυτιλιακής της Navios Maritime Partners σίγουρα αιφνιδίασε πολλούς.

Ωστόσο, ήταν σίγουρα μια κίνηση που οι αναλυτές είδαν με καλό μάτι.

Συγκεκριμένα, ο Noah Parquette της JP Morgan δήλωσε πως «πρόκειται για μια καλή συμφωνία, με πολλά θετικά και ελάχιστα αρνητικά στοιχεία. Παράλληλα, κατά την άποψή μας, πρόκειται για μια κίνηση που μαρτυράει ότι η Navios Maritime Partners θα επικεντρωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα στο να εδραιώσει την παρουσία της σε τομείς της ναυτιλίας που έχουν δεχτεί πολλές πιέσεις (όπως οι μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων)».

Επιπλέον, πέντε εκ των 14 containerships που συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία, εξακολουθούν να είναι χρονοναυλωμένα, κάτι που -σύμφωνα με τον Parquette- πρόκειται να συνεισφέρει έσοδα ύψους περίπου 52 εκατ. δολαρίων στα ταμεία της ναυτιλιακής της κας Φράγκου.

Michael Webber, αναλυτής Wells Fargo
Michael Webber, αναλυτής Wells Fargo

Μάλιστα, ο αναλυτής της JP Morgan θεωρεί ότι από τη στιγμή που η διοίκηση της Navios Maritime Partners ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να συνεχίσει να αναζητά ευκαιρίες στην αγορά εμπορευματοκιβωτίων, πιστεύει ότι θα διατηρήσει μέρος της ρευστότητάς της ώστε να προχωρήσει σε περαιτέρω επέκταση στον συγκεκριμένο κλάδο.

Από τη μεριά του, ο αναλυτής Michael Webber της Wells Fargo εξήγησε, σύμφωνα με το TradeWinds, ότι η εξαγορά αυτή έρχεται μετά από διάφορες άλλες κινήσεις της κας Φράγκου που ενίσχυσαν τη ρευστότητα της ναυτιλιακής της, όπως η πώληση ενός containership για το ιλιγγιώδες ποσό των 125 εκατ. δολαρίων, μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 100 εκατ. δολαρίων αλλά και μια πώληση ενός παλαιότερης κατασκευής φορτηγού πλοίου. Δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η εξαγορά του στόλου της Rickmers Maritime τοποθετεί τη Navios Maritime Partners σε στρατηγική θέση για περαιτέρω ανάκαμψη.

Stifel Nolan
Benjamin Nolan, αναλυτής Stifel

Τέλος, ο αναλυτής Benjamin Nolan της Stifel σχολίασε ότι με την κίνηση αυτή, ο στόλος της ναυτιλιακής της κας Φράγκου αυξάνεται στα 48 πλοία, εκ των οποίων τα 22 είναι containerships, ενώ περιέγραψε τη συμφωνία ως «δίκαιη», δεδομένης της αξίας του στόλου και των εν ισχύ ναυλοσυμφώνων των πλοίων.

Παρόλα αυτά, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι υπάρχει ένα ρίσκο τα πλοία τύπου panamax να εγκαταλειφθούν καθώς δεν μπορούν να ανταγωνιστούν επάξια πιο σύγχρονα και αποτελεσματικά πλοία. Και το ρίσκο αυτό, κατά τον Nolan, εμπεριέχεται στο ποσό της εξαγοράς, το οποίο ίσα που ξεπερνάει εκείνο που θα εισέπραττε η Rickmers αν πουλούσε το στόλο για scrap.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: SHIPPING FOCUS: Κι άλλο τάνκερ στα «χέρια» του Γιάννη Δράγνη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Οικονόμου: Από πού αγόρασε τα δύο kamsarmax bulkers η DryShips

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συμεών Παληός-Νικόλας Μαρτίνος: Έδωσαν τα χέρια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here