Δραματική δήλωση προέδρου ΡΑΕ: O ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πουλήσει τα εργοστάσια της ΔΕΗ

0

Η πώληση και των υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Νίκος Μπουλαξής μιλώντας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των μελών της επιτροπής, ανέφερε χαρακτηριστικά πως γνωρίζει ότι το θέμα της πώλησης των υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής ρεύματος είναι μέρος της διαπραγμάτευσης που διεξάγεται αυτή την περίοδο, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει περαιτέρω πληροφορίες για την εξέλιξη των συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Αργότερα, μάλιστα, ο κ. Μπουλαξής διευκρίνισε στους δημοσιογράφους πως ο αρμόδιος υπουργός, κ. Γιώργος Σταθάκης, είναι αυτός που χειρίζεται το ζήτημα και πως ο ίδιος δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν η τελική συμφωνία θα περιλαμβάνει ή θα εξαιρεί τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

Αναφορικά με το σχέδιο απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, η οποία ήταν η λύση που είχε προτιμήσει ο κ. Σκουρλέτης ως υπουργός ενέργειας, ο κ. Μπουλαξής έσπευσε να πάρει αποστάσεις: «Η πρόταση ΝΟΜΕ έγινε το 2014. Η παρούσα διοίκηση της ΡΑΕ δεν ρωτήθηκε. Εμείς απλά υλοποιούμε. Είναι τρόπος ανοίγματος της αγοράς; Όταν προτάθηκε έγινε με την λογική ένα μικρό κομμάτι παραγωγής της ΔΕΗ να περάσει και σε άλλους προμηθευτές σε επίπεδα λιανικής. Για να υπάρξει απελευθερωμένη αγορά απαιτούνται περισσότεροι παίκτες».

Αυτό που τόνισε ο κ. Μπουλακής ήταν πως «η ενεργειακή κρίση μπορεί να αντιμετωπίζεται με τις υποδομές και τη καλή οργάνωση των αγορών. Αν έχεις καλούς κανόνες αποφεύγεις τις κρίσεις ανεξάρτητα ποιος έχει την παραγωγή».

Αναφορικά με τους φουσκωμένους λογαριασμούς, ο πρόεδρος της ΡΑΕ επισήμανε ότι τα τιμολόγια της ΔΕΗ επιβαρύνονται σημαντικά από τις χρεώσεις για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), την στιγμή που άλλες ευρωπαϊκές χώρες καλύπτουν την συγκεκριμένη δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Τα παραδείγματα που έχουμε από ΕΕ και διεθνώς είναι πως οι ΥΚΩ έχουν κρατική χρηματοδότηση» είπε χαρακτηριστικά για να ρίξει το «καρφί» προς την κυβέρνηση λέγοντας «Αυτό είναι πολιτική απόφαση και όχι στην αρμοδιότητα της ΡΑΕ».

Όπως εξήγησε οι χρεώσεις για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που επιβαρύνουν τα περισσότερα νοικοκυριά έρχονται να αντισταθμίσουν κατά 90% (περίπου 600 – 700 εκατ. ευρώ) το επιπρόσθετο κόστος μεταφοράς ενέργειας στα νησιά και κατά 10% τα μειωμένα τιμολόγια για ευπαθείς ομάδες και πολύτεκνους.

«Διαβάζοντας ένα λογαριασμό βλέπει κανείς χρεώσεις: ενέργειας, δικτύου μεταφοράς, διανομής, ΕΤΜΕΑΕΡ και χρέωση για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Θα ήθελα να πω ότι η χρέωση μεταφοράς και διανομής ενέργειας δεν είναι άσχετη με την κατανάλωση ενέργειας. Για τις ΥΚΩ πράγματι υπάρχει συζήτηση για το αν είναι τέλος ή φόρος. Ήταν ανοικτή η συζήτηση και το 2012 όταν αποφασίστηκε οι χρεώσεις να μην καθορίζονται από τη ΡΑΕ ή την ΔΕΗ αλλά με νόμο που όρισε την χρέωση ανα είδος καταναλωτή. Για να αλλάξει η χρέωση πρέπει να έρθει τροπολογία».

Όταν δε η κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου σχολίασε πως «ένα κράτος πρόνοιας – αν υπάρχει κράτος πρόνοιας – πρέπει να αναλαμβάνει το κόστος των ΥΚΩ» ο κ. Μπουλαξής είπε πως «Με το πακέτο που παρουσιάστηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τέτοιου είδους χρεώσεις πρέπει να αποκοπούν από το τιμολόγιο και να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΡΑΕ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την άμεση λύση της ενεργειακής επάρκειας των νησιών εξηγώντας πως «τα εργοστάσια που λειτουργούν στα νησιά δεν θα μπορούν να συνεχίσουν την λειτουργία τους εξαιτίας των εκπεμπόμενων ρύπων. Πρέπει να υπάρξει λύση τους προσεχείς μήνες, εντός του 2017»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πρόεδρος ΔΣΑ προς υφ. Εργασίας: «Παράνομος ο υπολογισμός του ΕΦΚΑ βάσει των εισοδημάτων του 2015»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παγκόσμια Τράπεζα: «Δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για την παροχή δανείου προς την Ελλάδα» λέει ο πρόεδρός της

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κριστίν Λαγκάρντ: «Τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα επιβληθούν στην Ελλάδα πρέπει να είναι λογικά»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here