Κύπρος: Εγκρίθηκαν τα συμβόλαια με ENI, TOTAL και Exxon Mobil – Αρχές Απριλίου οι τελικές υπογραφές

0

Επιταχύνονται οι εξελίξεις γύρω από τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς η Κύπρος ενέκρινε μέσω του Υπουργικού της Συμβουλίου τα τρία συμβόλαια για τα θαλάσσια τεμάχια 6, 8 και 10 και εξουσιοδότησε τον υπουργό Ενέργειας να τα υπογράψει.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ενημέρωσε πως η υπογραφή των συμφωνιών θα γίνει στις 5 και 6 Απριλίου. Πρόσθεσε ακόμη πως ενημέρωσε για όλες τις σχετικές λεπτομέρειες νομικές, τεχνικές και άλλες το σώμα, προσθέτοντας ότι με την υπογραφή των συμβολαίων θα εισρεύσουν άμεσα στο ταμείο του κράτους 103,5 εκατ. ευρώ.

Σε συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στις 7 Μαρτίου, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ενημέρωσε το σώμα για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την αδειοδότηση των τεμαχίων 6, 8 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Οι επιλεγέντες προσφοροδότες είναι για το τεμάχιο 6 η κοινοπραξία ΕΝΙ – ΤΟΤΑL, για το 8 η ΕΝΙ και για το 10 η Εxxon Mobil Qatar Petroleum.

Με βάση τα νέα συμβόλαια δεν αποκλείεται να υπάρξουν γεωτρήσεις και εντός του 2017.

Ο επικεφαλής του τομέα γεωτρήσεων της ΕΝΙ Λούκα Μπερτέλι, είχε δηλώσει στο περιθώριο συνεδρίου αυτή την εβδομάδα ότι η προσπάθεια της εταιρείας είναι να αρχίσει γεώτρηση το συντομότερο δυνατό, μόλις έχει τις αναγκαίες άδειες από τις αρχές.

Εκτίμησε ότι θα πάρει κάποιο χρόνο ανάλογα με το πότε θα υπογραφεί το νέο συμβόλαιο, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα να αρχίσει η γεώτρηση πριν από το τέλος του χρόνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Διεθνής επιτυχία για ΟΠΑΠ: Yπερκάλυψη του ομολογιακού των 200 εκατ. ευρώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Fourlis: Κορυφαία επιλογή η εταιρεία για τη Eurobank Equities

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Alpha Bank: Χαμηλοί μισθοί το 2017 λόγω υψηλών εισφορών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here