Θεόδωρος Φέσσας ΣΕΒ
Θεόδωρος Φέσσας. Πρόεδρος ΣΕΒ

Κατώτερο των προσδοκιών λόγω έλλειψης αυστηρών δικλείδων ασφαλείας, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), είναι το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, παρά το γεγονός ότι στοχεύει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων

Ο ΣΕΒ υποστηρίζει ότι το σχέδιο αυτό κινδύνευε να μετατραπεί σε μηχανισμό μαζικής επιβράβευσης συστημικών κακοπληρωτών σε βάρος τελικά των συνεπών φορολογουμένων και δανειοληπτών που θα αποδειχθούν για άλλη μια φορά τα «συνήθη κορόιδα», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά. Αυτό θα είχε καταστροφικές συστημικές συνέπειες καθώς θα αύξανε κατακόρυφα τον «ηθικό κίνδυνο» σε μια αποδυναμωμένη, από πολυετή και σοβαρά σφάλματα πολιτικής, οικονομία οδηγώντας το εγχείρημα σε αποτυχία ανάλογη, στην καλύτερη περίπτωση, αυτής του νόμου Κατσέλη.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, αυτός ο κίνδυνος μπορεί να αποφευχθεί αν:

  1. ο νόμος προβλέψει την ενεργοποίηση μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα μπορεί γρήγορα και αποτελεσματικά να διαχειριστεί τον μεγάλο όγκο εισερχόμενων αιτήσεων, εντοπίζοντας και οδηγώντας στην εύκολη και ταχεία απόρριψη τις αιτήσεις κακόπιστων και μη συνεργάσιμων οφειλετών,
  2. αυξήσει την περιορισμένη συμμετοχή του Δημοσίου στις διαγραφές οφειλών στο σύνολο των απαιτήσεών του και
  3. οι σύνθετες και μεγάλης αξίας περιπτώσεις ενταχθούν στις δοκιμασμένες διαδικασίες του Άρθρου 99, με την πρόβλεψη όμως της ουσιαστικής συμμετοχής του δημοσίου στις διαγραφές απαιτήσεων.
ΣΕΒ
Οι 5+1 προϋποθέσεις επιτυχίας του εξωδικαστικού μηχανισμού, σύμφωνα με τον ΣΕΒ

Όπως υποστηρίζει ο ΣΕΒ, αν γίνουν αυτά, θα μπορέσει ταυτόχρονα να λειτουργήσει αποτελεσματικά ένας τυποποιημένος, πραγματικά εξωδικαστικός μηχανισμός για την πλειοψηφία των περιπτώσεων αλλά και να υπάρχει η απαραίτητη ευελιξία σύνταξης και εφαρμογής πιο σύνθετων συμφωνιών αναδιάρθρωσης για τους μεγάλους οφειλέτες.

Για να έχει επιτυχία όμως το εγχείρημα δεν αρκούν ούτε αυτά, σημειώνει ο ΣΕΒ και τονίζει ότι θα πρέπει επιπλέον να υιοθετηθεί, με οριζόντια εφαρμογή σε όλες τις προ-πτωχευτικές διαδικασίες, και η διάταξη για το ακαταδίωκτο των στελεχών τραπεζών και δημοσίου, να επιλυθούν με ομοιόμορφο τρόπο μια σειρά από σύνθετα φορολογικά ζητήματα και να αξιολογηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν διαγραφές, χωρίς συμπληρωματικούς όρους, σε όλες τις αγορές και ιδιαίτερα τις ολιγοπωλιακές.

Με βάση τη μελέτη που έχει εκπονήσει – με τίτλο «Εξωδικαστική ρύθμιση επιχειρηματικών οφειλών: Δίκαιη και πραγματική λύση στα «κόκκινα δάνεια» ή συγχωροχάρτι σε μπαταχτσήδες;» – ο ΣΕΒ καταλήγει τονίζοντας ότι η σύνταξη ενός νόμου που να τα προβλέπει όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω είναι, από τεχνικής πλευράς, εφικτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Pillarstone: Αναλαμβάνει την αναδιάρθρωση των Φαμάρ και Καλογήρου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν πληρώνει κανείς και κατάσχουν τα πάντα. Έρχονται 800.000 κατασχέσεις

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here