Μόνη η ΕΕ μετά και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ

0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι «μόνη» τα «επόμενα έτη», τώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ, κάτι που θα μπορούσε να είναι «καλό πράγμα» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Υπέρμαχος του Brexit, επικριτής του ΝΑΤΟ, ο 45ος επικεφαλής του αμερικανικού κράτους δείχνει να έχει αποφασίσει να ακολουθήσει μια εθνικιστική πολιτική υπέρ του προστατευτισμού, που θα τον απομακρύνει από τους Ευρωπαίους συμμάχους του.

«Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι θα είμαστε μόνοι κατά την διάρκεια των επόμενων ετών, κάτι που θα μπορούσε να είναι καλό πράγμα» επισήμανε ο Ντάισελμπλουμ στις Βρυξέλλες, προσερχόμενος στην συνεδρίαση του Eurogroup.

«Ενδεχομένως αυτό να χρειάζεται η Ευρώπη προκειμένου να εργαστεί πραγματικά ενωμένη» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Αύριο Παρασκευή ο Ντόναλντ Τραμπ θα κάνει δεκτή στην Ουάσιγκτον την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, την πρώτη επικεφαλής ξένης χώρας που θα συναντήσει, με στόχο την σκιαγράφηση μιας μελλοντικής εμπορικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών.

«Υπάρχει ένα νέο δεδομένο στις ΗΠΑ που πρέπει να το παρακολουθούμε με μεγάλη επιφύλαξη και προσοχή» επισήμανε από την πλευρά του σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί. «Υπάρχει ένας νέος πρόεδρος με πολιτικές επιλογές τις οποίες αναπτύσσει σχετικά σύντομα και ορισμένες εξ αυτών επιβεβαιώνουν για παράδειγμα μια εθνικιστική τάση, μια τάση προστατευτισμού» πρόσθεσε ο ίδιος. Ωστόσο τα δύο μέρη «είναι σύμμαχοι, είναι φίλοι και θα παραμείνουν».

Σύμφωνα με τον ίδιο «αυτό το περιβάλλον» θα ωθήσει την ΕΕ να είναι «πιο αποτελεσματική, πιο ισχυρή, πιο ενωμένη».

«Το ευρώ δεν θα καταρρεύσει ούτε σε 18 μήνες ούτε σε 10 χρόνια» απάντησε εξάλλου ο Μοσκοβισί στον Τεντ Μάλοκ, τον επόμενο πρεσβευτή των ΗΠΑ στην ΕΕ, ο οποίος προέβλεψε σε μια συνέντευξή του στο BBC το ενδεχόμενο τέλος του ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η Μάλτα αναγνώρισε τα Σκόπια ως «Μακεδονία» και η Ελλάδα πανηγυρίζει για την… «ταύτιση απόψεων»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ηλίας Μπίσιας: Οι αποφάσεις Γερμανίας και Ελβετίας για Τούρκους υπηκόους

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Τζίνα Αγγούρη
Η Τζίνα Αγγούρη στο mononews γράφει θέματα business και τουριστικά. Εργαστηκε στην εφημερίδα Ναυτεμπορική

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here