• LIFE&STYLE

    Τέσσερα σημάδια που δείχνουν ότι η σχέση σας θα διαρκέσει

    • NewsRoom
    ζευγάρι


    Είτε βρισκόμαστε στην αρχή μιας σχέσης, είτε αυτή μετρά αρκετά χρόνια, πάντα θα ψάχνουμε να βρούμε τα στοιχεία εκείνα που θα βάλουν δίπλα σε αυτό που ζούμε, το διακριτικό ταμπελάκι που γράφει «για πάντα».

    1. Ασφάλεια
    Για κάποιους είναι το βασικότερο στοιχείο μιας σχέσης: ο φόβος τού να ξυπνήσουμε το πρωί

    και το έτερόν μας ήμισυ να έχει πάει για… τσιγάρα χωρίς να έχει σκοπό να γυρίσει ποτέ πίσω, ταλανίζει τους ερωτευμένους απανταχού της γης. Το παράδοξο; Παρόλο που η ανασφάλεια που μας δημιουργεί αυτό το συναίσθημα είναι τεράστια, οι περισσότεροι το θεωρούν καλό σημάδι για τις δυνατότητες εξέλιξης μιας σχέσης και απόδειξη ότι ο έρωτάς τους δεν έχει πέσει στη λακκούβα της συνήθειας. Ωστόσο μια σχέση δεν μπορεί να βασίζεται στο φόβο της απώλειας. Είναι πολύ λίγο να ζητάμε μόνο αυτό. Οι σχέσεις είναι πολλά περισσότερα. Ο φόβος της απώλειας του άλλου, τον οποίο δεν πρέπει να συγχέουμε με την επιθυμία και τη λαχτάρα να έχουμε αυτό το πρόσωπο στη ζωή μας, μπορεί να φέρει την εξάρτηση, κάτι που με τη σειρά της οδηγεί σε εμπλοκές, παιχνίδια εξουσίας, παγίδες του ενός προς τον άλλον, υποτίμηση. Ο φόβος της απώλειας του άλλου βάζει τον άνθρωπο να κάνει υποχωρήσεις προκειμένου να τον έχει. Η επιθυμία του άλλου σημαίνει αγώνας, συνεχής εξέλιξη και ελευθερία επιλογής και δέσμευσης.

    2. Επικοινωνία
    Είναι πολύ συνηθισμένο όταν κάποιος αναφέρεται σε κριτήρια μιας σχέσης να χρησιμοποιεί φράσεις όπως «υπάρχει εγκεφαλική έλξη», «έχουμε χημεία», «είναι το άλλο μου μισό», «μιλάμε με τα μάτια». Παρόλο όμως που όλα αυτά μοιάζουν να βοηθούν μια σχέση, στην ουσία είναι εναντίον της γιατί συνήθως πίσω από αυτές κρύβονται πεποιθήσεις που περιορίζουν πολύ και τον ίδιο τον άνθρωπο αλλά και τη σχέση: τη βάζουν σε μαγικό σύννεφο, όπου όλα είναι έτοιμα και αυτονόητα κι εμείς δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα. Ένα όμως από τα βασικότερα συστατικά μιας σχέσης είναι η επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι. Είναι πολύ σημαντικό σε επίπεδο αξιών να μιλάμε την ίδια γλώσσα με το σύντροφό μας και να έχουμε μια επικοινωνία που επιτρέπει να ακούσουμε τον άλλον κι όχι μόνο να ακουστούμε. Μια επικοινωνία που θέλει τον άλλον δίπλα μας και όχι απέναντί μας.

    ζευγάρι

    3. Σεβασμός
    Λέμε συνήθως ότι ο σεβασμός κερδίζεται. Στην πραγματικότητα όμως ο σεβασμός είναι κάτι που πηγάζει από εμάς τους ίδιους. Ανεξάρτητα από το εάν κάποιος τον αξίζει ή όχι, απέναντί μας έχουμε ένα πρόσωπο, όχι απλώς μια συμπεριφορά που μπορεί να χαρακτηρίσουμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Έτσι όταν κάποιος σέβεται τον εαυτό του θα σεβαστεί και αυτόν που έχει απέναντί του, ανεξάρτητα με το τι μπορεί να συμβεί, χωρίς αυτό φυσικά να αποκλείει καβγάδες, θυμούς, τσακωμούς. Το αντίθετο: σέβομαι το πρόσωπο αλλά έχω δικαίωμα να θυμώνω με τη συμπεριφορά του και να διεκδικώ για μένα πράγματα ακούγοντας τον άλλον. Αυτό είναι το κλειδί γιατί μόνο έτσι μπορώ να διαπραγματευτώ και τα όριά μου και το χώρο μου.

    4. Ερωτισμός
    Είναι ένα από τα βασικότερα καύσιμα της σχέσης, τόσο στην αρχή όσο και μέσα στα χρόνια. Και μπορεί η λέξη ερωτισμός να ταυτίζεται στο μυαλό μας με το σεξ, είναι όμως πολλά περισσότερα από αυτό: είναι ό,τι μπορεί να το εμπνεύσει, να το ανανεώσει και να το κρατήσει ζωντανό. Το ερωτικό κομμάτι μέσα στη σχέση είναι αυτό που διαφοροποιεί τη συντροφική σχέση από όλες τις υπόλοιπες. Για να εξελιχθεί όμως μια σχέση και να κρατηθεί ζωντανή πρέπει να εξελίσσεται και ο καθένας από τους συντρόφους σε προσωπικό επίπεδο. Μέσα από τη διαδικασία αυτή κερδίζουν ο ένας τον άλλον, μοιράζονται και προχωρούν μαζί και παράλληλα, επομένως η σχέση ανανεώνεται διαρκώς. Γι’ αυτό και ο ερωτισμός δεν αρχίζει και τελειώνει στην ερωτική πράξη.

    Πηγή: womannow.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιατί να μην τα ξαναφτιάξεις με τον/ην πρώην σου μέσα στις γιορτές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χριστούγεννα για δύο: 5 τρόποι για να έρθετε πιο κοντά με τον/ην σύντροφό σας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Με τι ξενερώνουν οι άντρες; – 9 πράγματα που τους απομακρύνουν



    ΣΧΟΛΙΑ