Υποσυνείδητα όλοι έχουμε κατά νου κάποια στερεότυπα γύρω από την υγεία που ωστόσο πολλές φορές σφάλλουν. Ο χειρούργος οφθαλμίατρος, Raghuraj S. Hegde, καταρρίπτει αυτούς τους μύθους αποκαλύπτοντας την αλήθεια γύρω από την όραση. Στο άρθρο του με τίτλο »Αυτά που οι γιατροί γνωρίζουν ενώ ο περισσότερος κόσμος όχι» παραθέτει ορισμένα δεδομένα γύρω από την υγεία που γνωρίζαμε λάθος.

Διαβάστε ορισμένους μύθους για την όραση και την αλήθεια πίσω από αυτούς

»Η μυωπία είναι ασθένεια»

Η μυωπία λόγω της οποίας αναγκαζόμαστε να φοράμε ειδικά γυαλιά ή φακούς επαφής δεν είναι κάποιου είδους ασθένεια, αλλά βασικό χαρακτηριστικό του ανθρώπου, όπως είναι το αν ένα άτομο είναι ψηλό ή κοντό, αν έχει γαλάζια, πράσινα ή καστανά μάτια, σταρένιο ή ανοιχτόχρωμο δέρμα κ.α. «Οι περισσότεροι έρχονται σε μένα ζητώντας να τους θεραπεύσω, με το να τους απαλλάξω από την μυωπία, φυσικά. Πως θα μπορούσες να θεραπευτείς φυσικά από το να έχεις σταρένιο δέρμα;», αναφέρει χαρακτηριστικά ο γιατρός.

»Το Laser θεραπεύει την μυωπία»

Η επέμβαση Laser για την μυωπία, δεν την θεραπεύει ούτε την αφαιρεί, απλά χαράσσει τον κερατοειδή τοποθετώντας μέσα ένα ειδικό υλικό το οποίο λειτουργεί στο άτομο σαν να φορά μόνιμα φακούς επαφής.

“Τρώγοντας καρότα θα βελτιωθεί η όραση σου.”

Ενώ είναι αλήθεια ότι τα καρότα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών, μόνο μια μικρή ποσότητα είναι απαραίτητη για την καλή όραση. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων βιταμίνης Α ή άλλων βιταμινών μπορεί να είναι πολύ επιβλαβής.

“Κάθεσαι πολύ κοντά στην τηλεόραση. Θα βλάψεις την όραση σου.”

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το να κάθεσαι πολύ κοντά στην τηλεόραση βλάπτει τα μάτια. Έτσι, κάθισε όπου νιώθεις πιο άνετα. Τα μάτια μπορεί να νιώσουν πιο κουρασμένα όταν κάθεσαι πολύ κοντά για μεγάλες χρονικές περιόδους, αν ο φωτισμός είναι πολύ χαμηλός ή οθόνη δεν είναι εστιασμένη.

“Διαβάζοντας στο σκοτάδι αποδυναμώνεται η όραση σου.”

Όπως και με το να κάθεσαι πολύ κοντά στην τηλεόραση, το να διαβάζεις στο σκοτάδι μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια, αλλά δεν είναι επιβλαβές και δεν μπορεί να βλάψει την όραση σου.

“Μερικές ασκήσεις για το μάτι μπορούν να βελτιώσουν την όραση σου.”

Το να είσαι ζωντανός και να μπορείς να κοιτάζεις τον κόσμο γύρω σου είναι το μόνο που χρειάζεται για να κρατήσει τους μύες των ματιών τονωμένους. Κάθε επιπλέον προσπάθεια είναι χάσιμο χρόνου και δεν έχει κανένα όφελος. Αυτός ο μύθος έχει κάνει πολλούς ανθρώπους πλούσιους, αλλά το να στριφογυρίζεις τα μάτια σου δεν έχει καμία επίδραση για την όραση σου.

“Μπορείς να φθείρεις τα μάτια σου αν τα χρησιμοποιείς πάρα πολύ.”

Τα μάτια δεν είναι σαν τους λαμπτήρες. Οπότε δεν φθείρονται όσο περισσότερο τα χρησιμοποιείς. Στην πραγματικότητα μπορούν να διαρκέσουν για όλη την διάρκεια της ζωής σου αν είναι υγιή. Η μείωση της ανάγνωσης ή των κοντινών εργασιών, δεν πρόκειται να βοηθήσουν ή να βλάψουν τα μάτια σου.


“Το πάρα πολύ σεξ, ιδίως ο αυνανισμός, μπορεί να σε τυφλώσει.”

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση αυτός ο γελοίος μύθος να είναι αλήθεια. Η σύφιλη, μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση, άνοια ή και θάνατο. Αυτός είναι ένας μύθος, από όπου και αν προήλθε.

“Τα κακής ποιότητας γυαλιά μπορούν να βλάψουν τα μάτια σου.”

Στην πραγματικότητα το μόνο που χρειάζεται για να έχεις καλή όραση είναι η σωστή συνταγή γυαλιών. Τα φθηνά ή τα κατώτερης ποιότητας γυαλιά δεν πρόκειται να βλάψουν τα μάτια σου.

“Οι τυφλοί έχουν μια έκτη αίσθηση.”

Οι περισσότεροι άνθρωποι με όραση 20/20 δεν δίνουν μεγάλη προσοχή στις υπόλοιπες αισθήσεις τους. Οι τυφλοί έχουν εργαστεί σκληρά για να αναπτύξουν τις άλλες αισθήσεις τους για να αντισταθμίσουν την απώλεια της όρασης τους. Δεν υπάρχει έκτη αίσθηση. Απλώς σκληρή δουλειά και πρακτική.
“Δεν είναι επιβλαβές να κοιτάς τον ήλιο με ημίκλειστα μάτια ή με σκούρα γυαλιά.”

Η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου θα εξακολουθεί να περνάει στα μάτια σου, καταστρέφοντας τον κερατοειδή, το φακό και τον αμφιβληστροειδή. Έτσι, κοιτώντας τον ήλιο απευθείας, όχι μόνο μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο και προσωρινή στρέβλωση της όρασης, αλλά μπορεί να προκαλέσει επίσης και μόνιμη βλάβη στα μάτια. Ποτέ μην κοιτάς απευθείας σε μια ηλιακή έκλειψη. Το άμεσο φως του ήλιου μπορεί να τυφλώσει κάποιον σε λιγότερο από ένα λεπτό.

“Δεν υπάρχει τίποτα που μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις την απώλεια όρασης.”

Οι τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις και τα κατάλληλα γυαλιά μπορούν να σώσουν την όραση σου. Επίσης, από τα πρώτα κιόλας σημάδια απώλειας όρασης, όπως η θόλωση ή οι λάμψεις φωτός, θα πρέπει να επισκεφθείς τον οφθαλμίατρο σου. Εάν ανιχνευτεί αρκετά νωρίς, ανάλογα με την αιτία, υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να διορθώσουν, να σταματήσουν ή να επιβραδύνουν την απώλεια όρασης.

“Αν και τα γυαλιά σε βοηθάνε να δεις καλύτερα, χειροτερεύουν την όραση με το πέρασμα του χρόνου.”

Φορώντας γυαλιά ποτέ δεν θα κάνει τα μάτια σου χειρότερα. Πριν ξεκινήσεις να φοράς γυαλιά, έχεις συνηθίσει να βλέπεις τον κόσμο γύρω σου θολά. Δεδομένου ότι αυτό είναι το μόνο που έχεις δει, το αποδέχεσαι σαν φυσιολογικό. Όταν η όραση σου διορθώνεται με την χρήση γυαλιών, ξεκινάς να βλέπεις έναν ξεκάθαρο κόσμο. Όταν βγάλεις τα γυαλιά σου, αφού τα έχεις φορέσει για αρκετούς μήνες, θα βλέπεις και πάλι αυτό το θολό τοπίο. Αισθάνεσαι ότι μπορούσες να μετακινηθείς άνετα χωρίς να χρησιμοποιείς γυαλιά πιο πριν, αλλά τώρα όταν βγάζεις τα γυαλιά σου τα βλέπεις όλα θολά και δεν μπορείς να κινηθείς. Στην πραγματικότητα είναι η αντίληψη σου που έχει αλλάξει και όχι η όραση.

BLOOMBERG
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όλες οι ειδήσεις

DESIGN
ARCHITECTURE &

Όλες οι ειδήσεις

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

STORIES
BLOOMBERG

Όλες οι ειδήσεις