• LIFE&STYLE

    Η ιστορία της Μπλακ Φράιντεϊ: Όλα ξεκίνησαν από τα Άνω Κωτσοβολιώτικα


    “Άσε μας μωρέ, είχες και στο χωριό σου Thanksgiving;” Αυτή τη φράση την ακούμε πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια, από ανθρώπους που δεν αισθάνονται άνετα με την υιοθέτηση ξενόφερτων συνηθειών στη χώρα μας, ακόμα κι αν αυτές αποτελούν αφορμή για κάποιον εορτασμό ή εισάγουν μία ευχάριστη νότα στη ζωή μας.

    “Θύμα” αυτής της φράσης έχει πέσει και η Black Friday, επί το ελληνικότερον Μαύρη Παρασκευή, η οποία αποτελεί μακρά παράδοση στις Ηνωμένες Πολιτείες, και τα τελευταία χρόνια την έχουμε γνωρίσει και στην Ελλάδα, με θεαματικές προσφορές σε πολλά είδη. “Είχες και στο χωριό σου Black Friday, που μου στήνεσαι στην ουρά από το πρωί;”.

    Κι όμως: κάποιοι είχαν και στο χωριό τους Black Friday! Πρόκειται για μία παράδοση που έχει ξεκινήσει στα ξακουστά Άνω Κωτσοβολιώτικα με τα μεγάλα πλατάνια ήδη εδώ και πολλές δεκαετίες, και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι του χωριού θυμούνται ακόμα και σήμερα πώς ξεκίνησαν όλα: “Το πρώτο κατάστημα που έφερε τη Μαύρη Παρασκευή ήταν το παντοπωλείο του Παρασκευά του Κώτσου”, διηγείται ένας από τους κατοίκους του χωριού, ο κυρ-Θανάσης, σε μία συνέντευξη-ποταμό. Ήταν το παντοπωλείο στη δεύτερη πλατεία, δίπλα από τις πηγές και κάτω από το σπίτι της Μαριγώς του Γιώργη. Ο ιδιοκτήτης του, ο Παρασκευάς, ήταν γεννημένος στις 7 Νοεμβρίου του 1930, μας λέει.

    “Μια Παρασκευή, που λες, περνάμε έξω από το παντοπωλείο του Παρασκευά του Κώτσου, και βλέπουμε 60% κάτω”, θυμάται, με τις γυναίκες του χωριού να νομίζουν ότι… τρελάθηκε. “Ε τον μαύρο τον Παρασκευά, ελωλάθηκε;”, αναρωτιόντουσαν. Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, η πραγματικότητα ήταν ότι ο Παρασκευάς τα είχε 400, και απλώς ήθελε να ξεπουλήσει γιατί θα χάλαγε η φέτα…

    Μαύρος ο Παρασκευάς, ήταν και Παρασκευή, κι έτσι βγήκε το Μαύρη Παρασκευή. Μετά ήρθε και ο δάσκαλος του χωριού, και την ονόμασε Μπλάκ ΦΡΑΪΝΤΕΪ, και έκτοτε η μέρα αυτή αποτελεί παράδοση των Άνω Κωτσοβολιώτικων.

    Η κυρία Κώτσαινα, μία άλλη κάτοικος του χωριού, μας επιβεβαίωσε την ιστορία της Μπλάκ ΦΡΑΪΝΤΕΪ, ενώ μίλησε για τον κόσμο που περίμενε, για τις καμπάνες που χτυπούσαν γιορτινά, για μικρούς και μεγάλους που έτρεχαν να προλάβουν τις προσφορές του Παρασκευά, αλλά και για πιπεράτα λοβ στόρις που εκτυλίχθηκαν στην ουρά του Κώτσου…

    Διόλου τυχαία, από τα Άνω Κωτσοβολιώτικα έλκει την καταγωγή της η αλυσίδα καταστημάτων Κωτσόβολος, η οποία εμπνεόμενη από το παράδειγμα του Παρασκευά του Κώτσου, ετοιμάζει ξεχωριστές προσφορές– άλλωστε, αν δεν έκανε τις καλύτερες προσφορές τέτοια μέρα ο Κωτσόβολος, τότε ποιος θα τις έκανε;

    Έτσι, στα καταστήματα Κωτσόβολος θα βρει κανείς σε μοναδικές τιμές όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ τελευταίας τεχνολογίας για τον σύγχρονο άνθρωπο: Ιονιστή Καταχνιάς, Ντρόουν Σαλαγίσματος, Μπλουτούθ Σπίκερ Φλογέρας, Καθαριστή Προβάτων, Κουζινομηχανές Δολώματος, και φυσικά τα απολύτως απαραίτητα σεμεδάκια σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων, και όλα αυτά σε τιμές… γκλίτσας, ώστε να βγουν όλοι κερδισμένοι και αυτήν τη Μαύρη Παρασκευή!

    Είχε προηγηθεί άλλωστε το σχετικό πολ τον κόσμο των Κάτω Κωτσοβολιώτικων. Οι χωριανοί κλήθηκαν να αποφασίσουν: γκλίτσες ή 70 ίντσες; Οι γνώμες πολλές, οι συζητήσεις ακόμα περισσότερες, αλλά μετά από γκάλοπ, με συντριπτική πλειοψηφία, φαίνεται πως οι 70 ίντσες βγήκαν εκτός συναγωνισμού. Μάλιστα μετά την αποπεράτωση του γκάλοπ κάτοικοι έτρεξαν στον Κωτσόβολο για να αποκτήσουν 49, 55 και 65 ίντσες σε τιμές Μπλάκ Φράιντεϊ.

    Παράλληλα, για τους συμπολίτες μας που είναι λιγότερο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, ο Κωτσόβολος παραδίδει τουτόριαλ μοναδικά όπως και οι προσφορές του, κι έτσι ο καθένας μπορεί πλέον να μάθει εύκολα και διασκεδαστικά πώς μπορεί να βάλει γούφερ στο τρακτέρ, πώς το ντρόουν μπορεί να αντικαταστήσει το τσομπανόσκυλο ή πώς εξοπλίζει κανείς εύκολα ένα νεόδμητο μαντρί με τηλεοράσεις 75 ιντσών, δίπορτα ψυγεία, στερεοφωνικά και όλα τα κομφόρ.

     

    Για απίστευτες προσφορές μείνετε συντονισμένοι στο www.kotsovolos.gr ή ακολουθήστε την επίσημη σελίδα της εταιρείας στο Facebook https://www.facebook.com/Kotsovolos. Σας περιμένουν μοναδικοί διαγωνισμοί και νέα για τη Μαύρη Παρασκευή, γιατί οι εκπλήξεις μπορεί να έρχονται και νωρίτερα!



    ΣΧΟΛΙΑ