• LIFE&STYLE

    Μετακομίζουμε στη “νέα Γη”; – Τι λένε οι επιστήμονες

    • NewsRoom


    Ήταν πριν από λίγους μήνες, όταν η NASA ανακοίνωσε την ανακάλυψη του «ξάδερφου», όπως η ίδια τον χαρακτήρισε, πλανήτη της Γης.

    Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τον Kepler -452b, και κάνουν λόγο για μελλοντική μετακόμιση της ανθρωπότητας εκεί αφού θεωρούν πως βρέθηκε η νέα Γη!

    neos planhths
    Μόνο που, σε αυτό, υπάρχει, προς το παρόν, ένα μικρό πρόβλημα: Η τρομακτική του απόσταση από εμάς, 1300 έτη φωτός μακριά (όπου ένα έτος φωτός ίσο… μόνο με 10 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα), δηλαδή, αν ξεκινούσαμε σήμερα, με την υπάρχουσα τεχνολογία, θα χρειαζόμασταν 26 εκατομμύρια χρόνια για να φτάσουμε στον αστερισμό του Κύκνου, όπου και βρίσκεται ο εν λόγω πλανήτης!
    Είναι τέτοιες οι ομοιότητες του Kepler -452b με τη Γη, που ήταν λογικό να ξεκινήσει μια κουβέντα για το αν, αφενός, υπάρχει ζωή εκεί και αν όχι, αν δύναται να φιλοξενήσει και, αφετέρου, αν η ανθρωπότητα θα καταφέρει να μετακομίσει τόσο ασύλληπτα για το ανθρώπινο μυαλό μακριά.

    neos planitis

    Ο Kepler -452b βρίσκεται στην «κατοικήσιμη ζώνη» γύρω από ένα άστρο σαν τον Ήλιο μας. Είναι, δηλαδή, στην ιδανική απόσταση για την ύπαρξη ζωής. Σε σωστή θερμοκρασία, ούτε πολύ ζεστός, ούτε πολύ κρύος.

    Σημειωτέον, ότι είναι κατά 60% μεγαλύτερος σε διάμετρο από τη Γη και θεωρείται υπερ-Γαία. Το εντυπωσιακό, ωστόσο, είναι το εξής: Η τροχιά του Kepler-452b γύρω από το άστρο του διαρκεί 385 μέρες. Έχει, δηλαδή, μόλις 5% μεγαλύτερη διάρκεια από εκείνη της Γης γύρω από τον Ήλιο. Είναι, επίσης, 5% πιο μακριά από το μητρικό του άστρο, σε σχέση με τη δική μας απόσταση από το Ήλιο. Επιπλέον, το άστρο του εν λόγω πλανήτη είναι κατά 1,5 δισεκατομμύριο χρόνια γηραιότερο από τον Ήλιο, καθώς η ηλικία του υπολογίζεται γύρω στα 6 δισεκατομμύρια έτη, και είναι κατά 20% φωτεινότερο.



    ΣΧΟΛΙΑ