• LIFE&STYLE

    Μέγαρο Μουσικής: Κερδίστε δυο διπλές προσκλήσεις για το ορατόριο των Χριστουγέννων

    • Αθηνά Λαρδή


    Το mononews.gr και το Μέγαρο Μουσικής σας προσκαλούν την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου στις 20.30 μ.μ να απολαύσετε Το ορατόριο των Χριστουγέννων.

    Το χαρμόσυνο μήνυμα της Θείας Γέννησης μέσα από ένα θρησκευτικό έργο ανυπέρβλητης ομορφιάς, Το ορατόριο των Χριστουγέννων του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Μια ερμηνεία αναφοράς με όργανα εποχής από ένα γαλλικό σύνολο που έδωσε νέα πνοή στην μπαρόκ μουσική, τους Musiciens du Louvre, από έναν περιζήτητο αρχιμουσικό διεθνούς ακτινοβολίας, τον Marc Minkowski [Μαρκ Μινκόφσκι] και από ένα εκλεκτό σύνολο μονωδών: τις σοπράνο Lenneke Ruiten [Λέννεκε Ράουτεν] και Ηélène Walter [Ελέν Βαλτέρ], τον κόντρα τενόρο Christopher Ainslie [Κρίστοφερ Αίνζλι], την άλτο Helena Rasker [Χελένα Ράσκερ], τους τενόρους Valerio Contaldo [Βαλέριο Κοντάλντο] και Paul Schweinester [Πάουλ Σβάινεστερ] καθώς και τους μπάσους James Platt [Τζέημς Πλατ] και Felix Speer [Φέλιξ Σπέερ].

    Η αριστουργηματική παρτιτούρα του μεγάλου Κάντορα παρουσιάζεται σε μία και μοναδική συναυλία, πέντε ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου στις 8:30 το βράδυ στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης με ελληνικούς υπέρτιτλους.

     Το ορατόριο των Χριστουγέννων, BWV 248

    Παρουσιάστηκε τις ημέρες των Χριστουγέννων του 1734 στους ναούς του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Θωμά της Λιψίας. Το κείμενο του Ορατορίου των Χριστουγέννων προέρχεται από τρεις κυρίως πηγές: από τα κατά Λουκάν και κατά Ματθαίον Ευαγγέλια, από χορικά (κοράλ) καθώς και από κείμενα ελεύθερης έμπνευσης. Όλα τα μέρη μελοποιούνται σε διαφορετικό μουσικό ύφος από τον Μπαχ και συνδυάζονται μεταξύ τους με αριστοτεχνικό τρόπο, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο διττός πνευματικός σκοπός του συνθέτη: επιδίωξή του είναι αφενός να αφηγηθεί στο εκκλησίασμα τη Γέννηση, αφετέρου να μεταφέρει το ευφρόσυνο άγγελμα των Χριστουγέννων στο ποίμνιο.

     Marc Minkowski

    O Μαρκ Μινκόφσκι, σημαντική προσωπικότητα στον χώρο της κλασικής μουσικής, είναι γνωστός τόσο ως μαέστρος όσο και ως καλλιτεχνικός διευθυντής. Το 2016 πήρε τα ηνία της Όπερας του Μπορντώ, ενώ έχει διατελέσει (2013-2017) καλλιτεχνικός διευθυντής της Mozartwoche (Εβδομάδας Μότσαρτ) του Ζάλτσμπουργκ.

    Το 1982, σε ηλικία 19 ετών, δημιούργησε την ορχήστρα Les Musiciens du Louvre, η οποία έπαιξε κύριο ρόλο στην τόνωση του ενδιαφέροντος για την προκλασική μουσική στη Γαλλία και στην Ευρώπη. Υπό τη διεύθυνσή του το Σύνολο εντρύφησε στο γαλλικό Μπαρόκ και στον Χαίντελ, και αργότερα στον Μότσαρτ, τον Ροσσίνι, τον Όφενμπαχ, τον Μπιζέ και τον Βάγκνερ.

    Διευθύνει τακτικά στα πιο διάσημα λυρικά θέατρα του κόσμου (Λονδίνο, Μιλάνο Βρυξέλλες, Ζυρίχη, Βενετία, Μόσχα, Βερολίνο, Άμστερνταμ, Βιέννη κ.ά.) και σε μεγάλα φεστιβάλ (Σάλτσμπουργκ-Αυστρία, Αιξ αν Προβάνς-Γαλλία, Ντρότνινγκχολμ-Σουηδία, κ.λπ.). Περιζήτητος ως μαέστρος συμφωνικού ρεπερτορίου του 19ου και 20ού αιώνα, έχει διευθύνει  κορυφαία σύνολα σε φημισμένες αίθουσες: Συμφωνική του BBC, του Βερολίνου, Στάατσκαπελλε της Δρέσδης, Φιλαρμονική του Βερολίνου, της Βιέννης, Μοτσαρτέουμ του Ζάλτσμπουργκ, Ορχήστρα Δωματίου Μάλερ, του Καπιτωλίου της Τουλούζης, Μαριίνσκι κ.ά.

    Les Musiciens du Louvre

    To σύνολο Οι Μουσικοί του Λούβρου (σε όργανα εποχής) ιδρύθηκε το 1982 από τον Μαρκ Μινκόσκι. Εδώ και τριάντα χρόνια η Ορχήστρα μαγεύει με τις επανερμηνείες της στον Χαίντελ, τον Πέρσελ και τον Ραμώ, αλλά και στον Χάυντν και στον Μότσαρτ, και πιο πρόσφατα στον Μπαχ και στον Σούμπερτ. Φημίζεται επίσης για τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύει γαλλικό ρεπερτόριο του 19ου αιώνα, τον Μπερλιόζ, τον Μπιζέ και τον Μασνέ. Προσκαλείται τακτικά σε αίθουσες συναυλιών και σε φεστιβάλ σε όλη την Ευρώπη (Παρίσι, Βερσαλλίες, Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Βρυξέλλες, Άμστερνταμ, Ζάλτσμπουργκ, Βιέννη, Βρέμη, Έσσεν, Φρανκφούρτη, Ντόρτμουντ, Βόννη, Βουκουρέστι κ.ά.) και περιοδεύει τακτικά στην Ασία (Ιαπωνία, Κίνα, Ινδονησία).

    Το Σύνολο στηρίζουν οικονομικά: Département de l’Isère, Région Auvergne-Rhône-Alpes, Υπουργείο Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Γαλλικής Δημοκρατίας  (DRAC Auvergne-Rhône-Alpes)

    JOHANN SEBASTIAN BACH

    Το ορατόριο των Χριστουγέννων, BWV 248 (χωρίς διάλειμμα)

    Καντάτες Ι, ΙΙ, ΙV, VI

    Καντάτα I: «Jauchzet, frohlocket»

    [Πανηγυρίστε, αγαλλιάστε]

    Καντάτα II: «Und es waren Hirten in derselben Gegend»

    [Και ποιμένες ήσαν εν τη χώρα τη αυτή]

    Καντάτα IV: «Fallt mit Danken, fallt mit Loben»

    [Με ευχαριστήριους ύμνους γονατίστε]

    Καντάτα VI: «Herr, wenn die stolzen Feinde schnauben»

    [Κύριε, όταν οι αλαζόνες εχθροί μανιάζουν]

    Νικητές είναι οι Λάμπρου Αλεξανδρα  και Γιάννης Ζαρακάς.

    Οι νικητές θα παραλάβουν την πρόσκλησή τους το πρωί της παράστασης, 40’ πριν την έναρξη, αναφέροντας το όνομά τους και το mononews.gr.



    ΣΧΟΛΙΑ