• LIFE&STYLE

    Μέγαρο Μουσικής: Κερδίστε δυο διπλές προσκλήσεις για ένα ταξίδι από το Μπαρόκ στην Τζαζ


    Το mononews.gr και το Μέγαρο Μουσικής σας προσκαλούν την Τετάρτη 9 Μαΐου στις 20.30 μ.μ. να απολαύσετε ένα μοναδικό ταξίδι από το Μπαρόκ στην Τζαζ.

    Τρεις ερμηνευτές και δημιουργοί ξεχώρισαν στις περσινές Ανοιχτές Πλατφόρμες, τον νέο θεσμό της σειράς Γέφυρες, ο οποίος εγκαινιάστηκε την προηγούμενη καλλιτεχνική περίοδο και έδωσε την ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε ακροάσεις του Μεγάρου. Πρόκειται για τον τζαζ κιθαρίστα και συνθέτη Τηλέμαχο Μούσα, για την τραγουδίστρια Νάσια Γκόφα και για τον σολίστ του μουσικού πριονιού Νίκο Γιούσεφ, που εμφανίζονται την Τετάρτη 9 Μαΐου (8:30 μ.μ.) στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος προτείνοντας στο κοινό ένα διαφορετικό μουσικό ταξίδι, με όχημα την τζαζ, σε μουσικές της Αναγέννησης. Το μπάσο κοντίνουο του Μοντεβέρντι, του Πέρσελ, του Ντόουλαντ και του Περγκολέζι μετατρέπεται σε walking bass, το μουσικό πριόνι και το θέρεμιν παίρνουν τη θέση της σοπράνο, και ο αυτοσχεδιασμός έρχεται σε πρώτο πλάνο!

    Στη συναυλία με τίτλο «Ταξιδεύοντας από το Μπαρόκ στην Τζαζ» της σειράς Γέφυρες (καλλιτεχνική επιμέλεια, προγραμματισμός: Δημήτρης Μαραγκόπουλος) λαμβάνουν μέρος ως special guests ο τσεμπαλίστας Πάνος Ηλιόπουλος και ο κοντραμπασίστας Αλέξανδρος Τράμπας, ενώ συμμετέχουν φιλικά ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος (τσέμπαλο) και η Φιόρη Αναστασία Μεταλλινού (φωνή).

    Τηλέμαχος Μούσας

    Ο κιθαρίστας και τζαζ συνθέτης Τηλέμαχος Μούσας έχει στο βιογραφικό του σημαντικές συνεργασίες με τους: Damo Suzuki (CAN), Blaine L. Reininger (Tuxedomoon), Julia Kent, Pamelia Kurstin, Missirli Ahmet, Σαβίνα Γιαννάτου, Θάνο Ανεστόπουλο, Chico Freeman, Sheila Jordan, Jerome Rothenberg, Γεωργία Συλλαίου, Michel Hatzigeorgiou, Μra Oma, Cameron Brown, Μπλε, Xaxakes, Χαΐνηδες. Επίσης, έχει λάβει μέρος σε συναυλίες (opening act) των: Anouar Brahem, Nouvelle Vague, Brendan Perry (Dead Can Dance), Ozric Tentacles κ.ά.

    Το 2001 δημιούργησε το Τηλέμαχος Μούσας Quartet που μετεξελίχθηκε στη μουσική κολεκτίβα MOUSSAS FARM, από την οποία κυκλοφόρησαν 2 δίσκοι. Σύντομα αναμένεται η κυκλοφορία δύο νέων άλμπουμ, το πρώτο με το Tilemachos Moussas («Dreamtime»), ενώ το δεύτερο με το project World Dog («Let me weep»).

    Η παράλληλη πορεία του στη μουσική για θέατρο, χορό και κινηματογράφο τον οδήγησε σε συνεργασίες με σημαντικούς δημιουργούς: Δάφνης Κόκκινος, Στάθης Λιβαθινός, Έλλη Παπακωνσταντίνου, Πατρίτσια Απέργη, Αιμίλιος Χειλάκης, Κωνσταντίνος Ρήγος, Φώτης Νικολάου, John Britton, Μαριέλα Νέστορα, Κίμωνας Τσακίρης, Βασίλης Μαζωμένος κ.ά. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει ως περφόρμερ σε πολλές παραστάσεις με σκηνοθέτες όπως ο Μιχαήλ Μαρμαρινός.

    Έχει εμφανιστεί σε διεθνή φεστιβάλ και πολιτιστικές διοργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Βρετανία, Ολλανδία, Βιέννη, Βερολίνο, Κροατία, Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Πορτογαλία, Βραζιλία, Σιγκαπούρη).

    Νάσια Γκόφα

    Φοίτησε στο Γεωλογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύτηκε στην Παλαιοντολογία, αλλά, ύστερα από κάποια χρόνια σπουδών, αποφάσισε να αφοσιωθεί στην τζαζ. Σπούδασε τζαζ τραγούδι στο Ωδείο Athenaeum Μαρία Κάλλας, ενώ έχει παρακολουθήσει εργαστήρια και σεμινάρια με τζαζ μουσικούς και τραγουδιστές όπως οι Miles Griffith, Cameron Brown, Sheila Jordan και Deborah Davis. Επίσης, έχει διδαχθεί το σύστημα φωνητικής τοποθέτησης Voicecraft.

    Έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο Λουξεμβούργο, έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους μουσικούς της ελληνικής τζαζ σκηνής και έχει υπάρξει σταθερό μέλος πολλών γκρουπ (Groove Elation Project, Spiral Trio κ.ά. Έχει λάβει μέρος σε γνωστά φεστιβάλ τζαζ και σε αφιερώματα καθώς και σε δισκογραφικές παραγωγές: «Dog To The Bone» (Happy Dog Project), «Chicago Giname!» (Assoi tou Salvador), «Bossa Nova» (Demode), «Between Realities» (Groove Elation Project) και «Ξαναδιαβάζοντας τον Μίκη Θεοδωράκη».

    Νίκος Γιούσεφ

    Το 2002, δημιούργησε, με τη βοήθεια του κατασκευαστή Κώστα Βαλατσού, ένα μοναδικό βαρύτονο μουσικό πριόνι. Το 2009 ανακάλυψε την σολίστ του μουσικού πριονιού Έλλη Δέλιου, από την οποία διδάχθηκε την κλασική τεχνική του συγκεκριμένου οργάνου. Το 2015 συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Μουσικού Πριονιού παίζοντας με τα δικά του εξελιγμένα μουσικά πριόνια.

    Τα τελευταία χρόνια είναι βασικό μέλος του γνωστού σχήματος Υπόγεια Ρεύματα, κάνει συναυλίες και μαθήματα με μουσικό πριόνι, συμμετέχει ενεργά ως μέλος στα συγκροτήματα Τσιριτσάντσουλες, Tsiri Band και Νeon και εμφανίζεται με τον Τηλέμαχο Μούσα και την Νάσια Γκόφα σε ένα ιδιαίτερο jazz τρίο (GMG TRIO).

    Έχει εμφανιστεί ζωντανά με πολλούς καλλιτέχνες από την εγχώρια και διεθνή σκηνή. Έχει παίξει μουσικό πριόνι σε πολλές θεατρικές και μουσικοθεατρικές παραστάσεις, ενώ συνεργάζεται και με την πιανίστα Ε. Τηνιακού, με την οποία έχει δώσει συναυλίες εντός και εκτός Ελλάδος. Το βιογραφικό του περιλαμβάνει επίσης δισκογραφικές συνεργασίες και ηχογραφήσεις με δικές του συνθέσεις αλλά και με κομμάτια που έχει γράψει για γνωστούς καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα, ανάμεσα στα οποία και τα Υπόγεια Ρεύματα.

    Έχει γράψει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, ενώ έχει συμπράξει ζωντανά στη μουσική επένδυση για τις ταινίες «Ο Ένοικος» του Χίτσκοκ (Παλλάς 2009), “Η Αγριόγατα” του Λούμπιτς (Goethe Institut 2011) κ.ά.

    Νικητές είναι οι Γιάννης Τρικαλινός και Χαράλαμπος Δρελιώζης.

    Οι νικητές θα παραλάβουν την πρόσκλησή τους, 40’ πριν την έναρξη της παράσταση, αναφέροντας το όνομά τους και το mononews.gr.



    ΣΧΟΛΙΑ