• LIFE&STYLE

    Μέγαρο Μουσικής: Κερδίστε δυο διπλές προσκλήσεις για ένα αφιέρωμα στον Roland Dyens

    TAKIS DIAMANTOPOULOS 27,ARCHELAOU str 11635 2107234645 [email protected] Athens.Greece


    Το mononews.gr και το Μέγαρο Μουσικής σας προσκαλούν το Σάββατο 17 Μαρτίου στις 20.30 μ.μ. να απολαύσετε ένα μοναδικό αφιέρωμα στον Roland Dyens.

    Με την Έλενα Παπανδρέου, «μια ποιήτρια της κιθάρας» σύμφωνα με την Washington Post, κλείνει το Αφιέρωμα του Μεγάρου στον Γάλλο κιθαριστή, συνθέτη, διασκευαστή και παιδαγωγό Roland Dyens (Ρολάν Ντυένς 1955-2016). Την Ελληνίδα σολίστ, που υπήρξε προσωπική φίλη του Ντυένς και συγκαταλέγεται στους κιθαριστές στους οποίους ο συνθέτης αφιέρωσε έργα του, πλαισιώνει το Duo Melis [Ντούο Μέλις], το οποίο απαρτίζεται από τη Susanna Prieto [Σουζάννα Πριέτο] και τον Αλέξη Μουζουράκη. Η Έλενα Παπανδρέου επέλεξε να παρουσιάσει στο κοινό της Αίθουσας Δημήτρης Μητρόπουλος, το Σάββατο 17 Μαρτίου (ώρα 20:30), το Concerto métis [Κονσέρτο μετίς] για σόλο κιθάρα και έγχορδα, ενώ το Duo Melis [Ντούο Μέλις] θα ερμηνεύσει το Concertomaggio [Κοντσερτομάτζιο]. Μαζί τους, η Ορχήστρα Academica Αθηνών υπό τον μαέστρο Νίκο Αθηναίο. Το γνωστό σύνολο θα παρουσιάσει στο δεύτερο μέρος της συναυλίας το δημοφιλέστατο Adagiο για έγχορδα του Samuel Barber [Σάμιουελ Μπάρμπερ].

    H συναυλία-αφιέρωμα στον Ρολάν Ντυένς, η οποία εντάσσεται και στον κύκλο Vive la France ! που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, σηματοδοτεί επίσης την ολοκλήρωση του κύκλου Κιθάρες.

    Ο Γάλλος Roland Dyens [Ρολάν Ντυένς], …

    ένας από τους σπουδαιότερους κιθαριστές του 20ού αιώνα, «έφυγε» πρόωρα από κοντά μας (1955-2016). Ερμηνευτής και αυτοσχεδιαστής γεμάτος πάθος με γοητευτική σκηνική παρουσία αλλά και εμπνευσμένος συνθέτης και διασκευαστής, ο πολυβραβευμένος Ντυένς υπήρξε ένας ιδιαίτερα αγαπητός καλλιτέχνης στο ελληνικό κοινό –καταγόταν από τη Θεσσαλονίκη–, ενώ αφιέρωσε έργα του σε έλληνες δεξιοτέχνες, ανάμεσά τους και η Έλενα Παπανδρέου. Η πλούσια εργογραφία του αποτελείται ως επί το πλείστον από συνθέσεις για σόλο κιθάρα καθώς και από κομμάτια για κιθαριστικό κουαρτέτο ή κιθαριστικό σύνολο. Κάποια αποτελούν διασκευές δικών του συνθέσεων ή έργων γνωστών ομότεχνών του. Στις ιδιοφυείς διασκευές του συμπεριλαμβάνονται έργα Σοπέν, Τσαϊκόφσκι, Ραβέλ, Βίλλα Λόμπος καθώς και αμερικάνικα και βραζιλιάνικα τραγούδια αλλά και τραγούδια του Χατζιδάκι.

    Όπως γράφει η Έλενα Παπανδρέου στο σημείωμά της για το έντυπο πρόγραμμα της βραδιάς: «Μέχρι τις τελευταίες μέρες της ζωής του, [ο Ντυένς] δεν έκανε εκπτώσεις στην ποι­ότητα και στη σοβαρότητα με την οποία αντιμετώπιζε κάθε συναυλία, ενώ διαρκώς δοκίμαζε τα όρια της κιθάρας γράφοντας έργα όλο και πιο απαιτητικά –ανάμεσά τους, οι σημαντικότατες διασκευές δέκα συν­θέσεων του Άστορ Πιατσόλα, που ολοκλήρωσε λίγες μέρες πριν φύγει από τη ζωή. Σημαντικό ήταν και το διδακτικό του έργο (υπήρξε καθηγη­τής στο Κονσερβατουάρ του Παρισιού).»

    Έλενα Παπανδρέου

    Σπούδασε κιθάρα με τον Βαγγέ­λη Μπουντούνη και με τον Όσκαρ Γκίλια. Επίσης σπούδασε με τον Γκόρντον Κρόσσκυ στο RNCM της Αγγλίας με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου και έπαιξε σε σεμινάρια των Αλίριο Ντίας, Τζούλιαν Μπρημ, Λέο Μπρόουερ και Ρουτζέρο Κιέζα. Κέρ­δισε το α΄ βραβείο σε τρεις διεθνείς διαγωνισμούς: Μαρία Κάλλας (Αθήνα 1984), Γκαρνιάνο (Ιταλία 1985), Αλεσσάντρια (Ιταλία 1985)· το β΄ βραβείο όπως και το Βραβείο NAXOS στο διαγωνισμό Guitar Foundation of America (ΗΠΑ 1995). Έχει ηχογραφήσει δέκα προσωπι­κά CD (BIS, NAXOS, SONY Greece κ.ά.). Το 1992 τιμήθη­κε από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο «Σπύρου Μοτσενίγου». Έχει εμφανιστεί σε περίπου 40 χώρες στην Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Αμερική και Ασία. Στο πλαίσιο του προγράμματος Rising Stars έδωσε ρεσιτάλ σε μερικές από τις σημαντικότερες αίθουσες του κόσμου (Μουζίκφεραϊν της Βιέννης, Φιλαρμονι­κής της Κολωνίας, της Συμφωνικής του Μπέρμιγκχαμ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), ενώ έχει επίσης εμφανι­στεί στο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης, στην Αίθου­σα Τσαϊκόφσκι της Μόσχας και στο Κουήν Ελίζαμπεθ Χολ του Λονδίνου. Έχει συμπρά­ξει ως σολίστ με ορχήστρες και έχει συνεργαστεί με πολύ σημα­ντικούς μουσικούς, όπως οι κιθαριστές Όσκαρ Γκίλια, Αλίριο Ντίας, Ρολάν Ντυένς, Νικίτα Κόσκιν, Βαγγέλης Μπουντούνης, ο βιολονίστας Λεωνίδας Καβάκος και ο βιολοντσελίστας Λεονίντ Γκορόκοφ. Έργα τους της έχουν αφιερώσει ο Ρολάν Ντυένς, ο Νικίτα Κόσκιν, ο Νίκος Μαμαγκάκης, ο Γιώργος Κουμεντάκης και ο Βαγγέλης Μπουντούνης.

    Duo Melis

    Η ισπανίδα κιθαρίστρια Σουζάνα Πριέτο και ο έλλη­νας κιθαριστής Αλέξης Μουζουράκης έκαναν το ντεμπούτο τους ως Duo Melis το 1999 στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας του Βόλου. Έκτοτε έχουν εμφα­νιστεί σε μεγάλες αίθουσες συναυλιών: Φιλαρμονι­κής του Βερολίνου, Κοντσέρτχεμπαου του Άμστερ­νταμ, Αίθουσα Τσαϊκόφσκι της Μόσχας, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Αίθουσα Μέρκιν στη Νέα Υόρ­κη. Προσκαλούνται τακτικά για να δώσουν συναυ­λίες και για να διδάξουν σε μάστερκλας διεθνών φεστιβάλ για την κιθάρα, καθώς και σε σειρές συναυ­λιών στην Ευρώπη και στην Αμερική. Πολυβραβευμέ­νοι ατομικά και ως ντούο, το 1999 πήραν α΄ βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό για Ντούο Κιθάρα στο Φρέ­χεν της Γερμανίας. Την επόμενη χρονιά ήταν οι νικη­τές στον γνωστό διαγωνισμό για ντούο κιθάρα στο Μοντελιμάρ της Γαλλίας καθώς και στον 21ο διε­θνή διαγωνισμό για ντούο κιθάρα «Μάουρο Τζου­λιάνι» της Ιταλίας. Το 2001 πήραν το βραβείο για ντούο/σύνολο στο Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου στη Λιψία και την ίδια χρονιά ήταν οι νικητές του Διεθνούς Διαγωνισμού για Ντούο Κιθάρα στο Παρί­σι. Το 2003 ηχογράφησαν το πρώτο τους CD ως νικη­τές του Διεθνούς Διαγωνισμού Μουσικής Δωματίου «Γκαετάνο Τζινέττι» (βραβείο της Πόλης της Βερό­νας για ηχογράφηση).

    Academica Orchestra at Koun theater. Plaka.
    Athens. Greece. Europe.
    George Detsis. 11/2014.

    Ορχήστρα Academica Αθηνών

    «Ερμηνεύω, άρα υπάρχω»: αυτό είναι το σύνθημα της Academica Αθηνών, που έκανε την πρώτη της εμφάνιση στις 28 Νοεμβρίου 2013 στην Αίθουσα «Άρης Γαρουφα­λής» του Ωδείου Αθηνών. Το Σύνολο απέκτησε γρήγορα φίλους και έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του στη μουσική ζωή της Αθήνας. Υποκινητής της πρωτο­βουλίας για την ίδρυσή της υπήρξε ο βιολονίστας Οδυσσέας Κορέλης, που είναι επίσης ο εξάρχων και επικεφα­λής της. Καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος της είναι ο Νίκος Αθηναίος. Η Ορχήστρα Academica Αθηνών έχει την πολύτιμη συμπαράσταση του Ωδείου Αθηνών, στους χώρους του οποίου φιλοξενείται, ενώ συνεργά­ζεται με τον μουσικό σύλλογο «Ερατώ».

    Νίκος Αθηναίος

    Σπούδασε πιάνο, σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας στην Αθήνα, την Κολωνία και το Ντύσσελντορφ. Η θητεία του ως αρχιμουσικού σε λυρικά θέατρα της Γερμανίας και της Ελβετίας είναι μακρόχρονη. Από το 1990 ως το 2001 διετέλεσε Γενικός Μουσικός Διευθυντής στη Φρανκφούρτη του Όντερ και μόνιμος μαέστρος της Κρατικής Ορχήστρας του Βρανδεμβούργου. Έχει πραγματοποιήσει περιοδείες σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη, έχει δώσει συναυλίες στα μεγαλύτερα μουσικά κέντρα (Βερολίνο, Βιέννη, Μόναχο, Παρίσι, Μόσχα, Άμστερνταμ κ.ά.) και έχει ηχογραφήσει πολλούς δίσκους που έχουν αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές και βραβεία διεθνώς. Έχει διευθύ­νει επανειλημμένα γνωστά σύνολα του εξωτερικού και όλες τις σημαντικές ελληνικές ορχήστρες. Από το 2000 έως το 2010 υπήρξε ο πρώτος καλλιτεχνικός διευθυ­ντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Είναι διευθυ­ντής του Ωδείου Αθηνών.

    Το πρόγραμμα
    ROLAND DYENS (1955-2016)
    Concerto métis για σόλο κιθάρα και έγχορδα
    Σολίστ: Έλενα Παπανδρέου

    Δ ι ά λ ε ι μ μ α

    SAMUEL BARBER (1910-1981)
    Adagio για έγχορδα

    ROLAND DYENS
    Concertomaggio για δύο κιθάρες και έγχορδα
    Σολίστ: Duo Melis

    Νικητές είναι οι Νατάσα Μήτσου και Παναγιώτης Ρηγόπουλος.

    Οι νικητές θα παραλάβουν την πρόσκλησή τους, 40’ πριν την έναρξη της παράσταση, αναφέροντας το όνομά τους και το mononews.gr.



    ΣΧΟΛΙΑ