• LIFE&STYLE

    Κρίσιμος χειμώνας για την πεταλούδα Monarch (Μονάρχης)


    Οι πεταλούδες Monarch καταφθάνουν σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς στη χειμερινή τους βάση στο Μεξικό σε σχέση με τα τελευταία δύο χρόνια, όταν ο πληθυσμός τους μειώθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αλλά αυτά τα έντομα με τα πορτοκαλί φτερά δεν είναι ακόμη ασφαλή, με την ασυνήθιστα άφθονη βροχή και το κρύο που αναμένεται στα δάση όπου εγκαθίστανται μέχρι την άνοιξη.

    Ο αριθμός των Monarch, των πεταλούδων που αποδημούν πιο μακριά απ’ όλες παγκοσμίως, παρουσιάζει φθίνουσα πορεία εδώ και χρόνια, καθώς το περιβάλλον του ταξιδιού τους, που έχει μήκος 3.000 μίλια, από τον Καναδά έως το Μεξικό αλλοιώνεται από τη γεωργία, την ανάπτυξη, και την παράνομη υλοτομία.

    Δασική επιφάνεια που καταλαμβάνεται από πεταλούδες Monarch στο Μεξικό.

    Τώρα τις απειλεί και ο καιρός, λέει η Gloria Tavera, περιφερειακή διευθύντρια του Μεξικού για την Εθνική Επιτροπή των Προστατευόμενων Φυσικών Περιοχών. Οι πεταλούδες συγκεντρώνονται στο Μεξικό, λόγω του σχετικά ήπιου κλίματος. Αλλά φέτος, ο καιρός αναμένεται να είναι πιο κρύος από το συνηθισμένο και η βροχή πιο συχνή, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας των ωκεανών ενισχύει τις συνέπειες του Ελ Νίνιο.

    Παρά το γεγονός ότι οι πεταλούδες μπορούν να αντέξουν το κρύο, η δυνατή βροχή τις σκοτώνει πάνω τα δέντρα, όπου κουρνιάζουν κατά χιλιάδες. Επειδή τα φτερά τους είναι βρεγμένα, δεν μπορούν να πετάξουν κι έτσι παγώνουν μέχρι θανάτου.

    «Η κλιματική αλλαγή είναι η κύρια ανησυχία μας», λέει η Tavera. «Ξυπνάμε καθημερινά με αγωνία για την πρόγνωση του καιρού».

    Ένας κακός χειμώνας θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις προσπάθειες του Μεξικού, των ΗΠΑ και του Καναδά, να αυξήσουν την περιοχή που κουρνιάζουν οι πεταλούδες σε περίπου έξι εκτάρια (15 στρέμματα) μέχρι το 2020, από λιγότερο από δύο εκτάρια που καταγράφηκε πέρυσι.

    Στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους αγρότες να ξανα-καλλιεργήσουν την ασκληπιάδα, ένα φυτό με ροζ συστάδες λουλουδιών και άσπρο γαλακτερό χυμό, που οι monarchs χρειάζονται ως τρόφιμο και για να αναπαραχθούν. Ο «Monarch Watch», ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που υποστηρίζει την προστασία της πεταλούδας, έχει διανέμει δωρεάν διαφημιστικά με ασκληπιάδα για τους ανθρώπους που θέλουν να φυτέψουν στους κήπους τους στο πλαίσιο ενός προγράμματος που χρηματοδοτείται από τη «Monsanto».

    Στο Μεξικό, οι επίσημοι και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί βοηθούν τους αγρότες να αναπτύξουν την πεταλούδα Monarch ως εναλλακτική λύση της αποψίλωσης των δασών, αν και με την παράνομη υλοτομία να έχει πέσει σχεδόν στο μηδέν, στρέμματα με κομμένα δέντρα έχουν αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια.

    Η Tavera λέει ότι η ανάκαμψη των πεταλούδων monarch φέτος, είναι ένα σημάδι ότι τα μέτρα αυτά δουλεύουν. Αλλά άλλοι, όπως ο Chip Taylor, ένας οικολόγος εντόμων στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας, λέει ότι ο πληθυσμός των πεταλούδων του τρέχοντος έτους, που συνεχώς αυξάνεται, είναι απλώς το αποτέλεσμα των καλών καιρικών συνθηκών κατά τη διάρκεια της περιόδου αναπαραγωγής.

    «Ο καιρός ήταν καλύτερος. Αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να πούμε», δήλωσε ο Taylor, ο οποίος δουλεύει στην «Monarch Watch», στο Quartz.

    Και τώρα ο καιρός θα καθορίσει το πώς οι πεταλούδες Monarchs θα τα πάνε αυτό το χειμώνα.



    ΣΧΟΛΙΑ