• LIFE&STYLE

    Κάτι περίεργο συμβαίνει με τη Γη μας: Ο Βόρειος Πόλος μετακινείται και μάλλον (πάλι) φταίμε εμείς!

    • NewsRoom


    Κάτι περίεργο συμβαίνει στον πλανήτη μας! Όλα φαίνεται πως ξεκίνησαν το έτος 2000, όταν ο Βόρειος Πόλος άρχισε να μετακινείται ανατολικά με γοργούς ρυθμούς. Μέχρι πρότινος τα αίτια του φαινομένου παρέμεναν ανεξήγητα, ώσπου μία επιστημονική ομάδα της NASA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πίσω από αυτό το περίεργο φαινόμενο βρίσκεται για ακόμη μια φορά το ανθρώπινο γένος.

    earth polar drift

    Αν και δεν μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό, η αλλαγή στην περιστροφή της γης αποτελεί πλέον αδιάψευστο γεγονός.

    Η αλλαγές στην περιστροφή της γης δεν είναι άγνωστες, καθώς η Γη δεν αποτελεί μια τέλεια σφαίρα. Αυτό όμως, που αύξησε τις ανησυχίες των επιστημόνων, είναι ότι η αλλαγή αυτή είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης παρέμβασης.

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχουν δύο βασικά αίτια που δημιουργούν το φαινόμενο αυτό. Αρχικά, οι πάγοι που βρίσκονται στην Γροιλανδία και την Ανταρκτική συνεχίζουν να λιώνουν με ανεξέλεγκτο ρυθμό, αλλάζοντας δραματικά το αποθέματα νερού σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτές οι αναταράξεις του περιβάλλοντος, εξαιτίας της αλόγιστης ανθρώπινης παρέμβασης, έχουν προκαλέσει την μετακίνηση των πόλων.

    Οι επιστήμονες είχαν παρατηρήσει την συγκεκριμένη μετακίνηση των πόλων που είχε ξεκινήσει ήδη από το 1899, αν και το 2000 η πορεία αυτή άλλαξε τελείως αφού κατευθύνθηκε προς τα ανατολικά. Εκτός από αυτό όμως, η διαδικασία αυτή φαίνεται πως έχει επιταχυνθεί στο διπλάσιο.

    Ωστόσο, το λιώσιμο των πάγων δεν αποτελεί το μόνο πρόβλημα, αλλά και τα αποθέματα του νερού που βρίσκονται σε παγκόσμιο επίπεδο, ειδικότερα κατά μήκος της Ευρασίας. Οι άνθρωποι συνηθίζουν να πετούν διάφορα απορρίμματα  και να διανέμουν όλο το υπόγειο νερό κατά μήκος της γης. Αυτή η “συνήθεια” των ανθρώπων έχει επιφέρει πολλές αλλαγές στα εδάφη των κρατών, κάνοντας τα περισσότερα από αυτά να υποφέρουν από ξηρασία.

    Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν αλλάξει δραστικά την πορεία της περιστροφής της γης. Ο άνθρωπος πάντως ανέκαθεν αποτελούσε τον κύριο παράγοντα που προκαλεί αναταράξεις σε όλο το φυσικό περιβάλλον. Όλα αυτά πρόκειται να αναδείξουν μια νέα εποχή με το όνομα, “anthropocene”, η οποία χαρακτηρίζει μια εποχή που κυριαρχείται από ανθρώπους και μηχανές.

    Διαβάστε επίσης: 

    http://www.mononews.gr/o-diamantis-diamantidis-mirizete-tin-agora-apektise-dio-capesize/47022



    ΣΧΟΛΙΑ